در نشست خبری سازمان خصوصیسازی مطرح شد
۵ نما از آینده خصوصیسازی
گروه بورس- هدیه لطفی: میرعلی اشرف عبدالله پوریحسینی، رئیس سازمان خصوصیسازی، در نشست خبری روز گذشته که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، ضمن تشریح عملکرد این سازمان و واگذاریهای صورت گرفته طی ۱۵سال، به بررسی آخرین وضعیت سهام عدالت پرداخت و عنوان کرد که با واریز سود شرکتهای سرمایهپذیر موجود در پرتفوی «عدالت» به حساب خزانه، دولت، دوباره مدیریت این بخش از سهامی را که به بخش خصوصی واگذار کرده (هرچند به مدت کوتاهی) در اختیار خواهد گرفت. همچنین به عقیده پوریحسینی تشکیل صندوقهای قابل معامله تخصصی در هر صنعت تنها راهکار برای توزیع سود سهام عدالت خواهد بود.
گروه بورس- هدیه لطفی: میرعلی اشرف عبدالله پوریحسینی، رئیس سازمان خصوصیسازی، در نشست خبری روز گذشته که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، ضمن تشریح عملکرد این سازمان و واگذاریهای صورت گرفته طی ۱۵سال، به بررسی آخرین وضعیت سهام عدالت پرداخت و عنوان کرد که با واریز سود شرکتهای سرمایهپذیر موجود در پرتفوی «عدالت» به حساب خزانه، دولت، دوباره مدیریت این بخش از سهامی را که به بخش خصوصی واگذار کرده (هرچند به مدت کوتاهی) در اختیار خواهد گرفت. همچنین به عقیده پوریحسینی تشکیل صندوقهای قابل معامله تخصصی در هر صنعت تنها راهکار برای توزیع سود سهام عدالت خواهد بود.
واگذاری تمام ۲۰۰ شرکت باقیمانده در فهرست واگذاریها در نیمه دوم سال جاری، نظارت ۵ساله خصوصیسازی درخصوص سهام کنترلی که واگذار شده، خروج موقت دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از فهرست عرضهها و در نهایت واگذاریهای هفته آینده از مهمترین اظهارات دیروز معاون وزیر اقتصاد بود.
رئیس سازمان خصوصیسازی در ابتدای نشست خبری دیروز به ارائه عملکرد شرکتهای واگذار شده طی سالهای اخیر پرداخت و گفت: طی ۱۵ سال گذشته تا به امروز ۱۱۱۱ شرکت واگذار شده که این رقم معادل ۴۹ درصد از کل واگذاریهای شرکتهای مشمول در فهرست خصوصسازی است. ۱۱ درصد دیگر از شرکتهای مشمول واگذاری نیز از فهرست واگذاریها خارج شده است. ۱۱درصد دیگر از شرکتهای مشمول نیز به علت تحصیل در دیگر شرکتها، انحلال، تعطیلی یا ورشکستگی از واگذاری انصراف داده و به عبارتی دیگر از فهرست کنار گذاشته شدند.
پوریحسینی در ادامه افزود: به این ترتیب از ۲۹ درصد شرکت قابل واگذاری ۱۱۵ شرکت که حجمی حدود ۱۱درصد را به خود اختصاص میدهد قابلیت واگذاری ندارد و به احتمال زیاد از لیست خارج خواهد شد که بر این اساس ۱۸درصد شامل ۲۰۰ شرکت مختلف در فهرست واگذاریهای سازمان خصوصیسازی باقی مانده که تلاش است تا پایان سال جاری، تمام این شرکتها واگذار شود.
وی در ادامه به ارزش ریالی این واگذاریها اشاره کرد و گفت: طی ۱۵ سال گذشته تا به امروز حدود ۱۴۲ هزار میلیارد تومان سهام از مجموع داراییهای دولتی به بخش خصوصی واگذار شده که ۸۲ هزار میلیارد تومان آن واگذاری به عموم مردم از قبیل مزایده، سهام تدریجی و ترجیحی بوده، ۳۰ هزار میلیارد تومان در قالب رد دیون و ۳۰ هزار میلیارد تومان دیگر نیز بهعنوان سهام عدالت به مشمولان اختصاص یافته است.
بررسی پرتفوی «عدالت»
معاون وزیر اقتصاد در ادامه اظهاراتش به وضعیت سهام عدالت اشاره کرد و گفت: تا پایان مهلت اتمام ثبتنام یعنی پایان سال ۹۴، تعداد مشمولان دریافت سهام عدالت به حدود ۴۹میلیون نفر رسیده و چون مهلت ۱۰ساله آن به اتمام رسیده دیگر این تعداد افزایش نخواهد یافت مگر اینکه مصوبه یا مجوز جدیدی از سوی دولت و مجلس ابلاغ شود.
پوریحسینی در ادامه با اشاره به ارزش پرتفوی «عدالت» گفت: ۶۰شرکت سرمایهپذیر در پرتفوی سهام عدالت قرار دارند که از این تعداد ۴۹شرکت قیمتگذاری شده و سهام آنها به مشمولان اختصاص یافته اما ۱۱شرکت دیگر با ارزشی بالغ بر ۱۱هزار میلیارد تومان، هنوز تعیین تکلیف نشده و سودی از آنها دریافت نشده است.
وی ادامه داد: البته برخی از آنها وضعیت نامطلوبی داشته و سودی ندارند یا زیان انباشته دارند که از جمله آنها میتوان به شرکتهای خدمات بازرگانی و هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.
وی در ادامه گفت: در مقابل حدود ۳۰هزار میلیارد تومان از سهام شرکتها برای سهام عدالت قیمتگذاری شده که البته در بین آنها نیز برخی شرکتهای کم بازده و حتی زیانده از قبیل شرکت دخانیات نیز وجود دارند. پوریحسینی در ادامه خاطرنشان کرد: البته در این سبد شرکتهای بسیار خوب و با نسبت قیمت بر درآمد( P/ E) حدود ۲ تا ۳مرتبه که سوددهی بالایی دارند نیز وجود دارد.
رئیس سازمان خصوصیسازی در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت تسویه مطالبات دولت از این سهام گفت: از محل سود تقسیمی شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت تاکنون حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به خزانه واریز شده که این رقم بدون درنظر گرفتن سودهای پرداختی در سالهای اولیه است؛ در اوایل تخصیص سهام عدالت به مشمولان در سالهای ۸۵ تا ۸۸ متاسفانه حدود ۱۳۰۰ میلیارد تومان سود حاصل از سهام عدالت میان مشمولان توزیع و به این ترتیب به خزانه کشور واریز نشده است.
وی با بیان اینکه طبق مصوبه دولت باید ۶ هزار میلیارد تومان سود نقدی تقسیمی از مجامع شرکتها بابت سهام عدالت دریافت شود، گفت: در صورت واریز کل این رقم، مطالبات دولت از سهام عدالت با واریز این رقم به ۲۳هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید اما طبق روال سالهای اخیر پیشبینی میَشود که حدود یکهزار میلیارد تومان آن صرف مشارکت در افزایش سرمایه شرکتها شود که چارهای جز شرکت در این افزایش سرمایهها وجود ندارد. وی ادامه داد: رقمی حدود ۲ هزار میلیارد تومان نیز از موعد آن گذشته و سازمان خصوصیسازی به دلیل کمبود نقدینگی موجود در شرکتها موفق به دریافت آن نشده که در این میان دو شرکت مپنا و پالایش نفت بندرعباس از بزرگترین بدهکاران محسوب میشوند.
چه خبر از لایحه سهام عدالت؟
پوری حسینی در ادامه با اشاره به لایحه بررسی سهام عدالت و اصلاح بخشی از آن در مجلس گفت: این لایحه در حالی از سوی دولت به مجلس نهم تقدیم شد که مدت زمان چندانی برای فعالیت آن وجود نداشت، در عین حال این لایحه برای اینکه تقدیم مجلس شود باید فرآیندی را در دولت طی میکرد که پیشنویس آن آماده و قابل دفاع و توزیع باشد و به عبارت دیگر هر آنچه تکلیف خصوصیسازی در این زمینه بود، صورت گرفت و حال باید مسوولان اقدامات لازم را انجام دهند.
تنها کانال ارتباطی ETFها هستند
معاون وزیر اقتصاد در ادامه اظهار کرد: برای آزادسازی سهام عدالت وجود یک نهاد واسط برای ارتباط بین شرکتهای سرمایهپذیر و مردم لازم است که از نظر ما بهترین گزینه و راهکار موجود برای ساماندهی سهام عدالت بهجای شرکتهای سرمایهگذاری استانی، صندوقهای قابل معامله در بورس(ETF) خواهد بود. پوری حسینی در ادامه توضیح داد: با آنکه در لایحه سهام عدالت به تعداد صندوقهای قابل معامله اشارهای نشده اما برآوردها حاکی از ضرورت تشکیل ۵ تا ۱۰ صندوق که بهطور تخصصی در صنایع گوناگون فعال است، تا به این ترتیب نه تنها شرکتهای سرمایهپذیر آسیب نبینند بلکه دارندگان سهام نیز به یک سهم مساوی، سودی از تمامی واحدهای صندوقهای مزبور کسب کنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ارزش روز سهام عدالت هم اکنون ۵۵ هزار میلیارد تومان است، درباره نحوه آزادسازی این سهام توضیح داد: زمانیکه آزادسازی صورت گیرد، سودها به حساب خزانه واریز میشود و در واقع دولت مالک اصلی سهام خواهد شد تا در پروسههای بعدی این سود بین مردم توزیع شود و به صاحبان اصلی آنها برگشت داده شود اما باید طراحی واسط پرداخت یا همان صندوقها به گونهای باشد که امکان برگزاری مجامع عمومی و جلسات هیات مدیره با این حجم بالای ۴۹میلیون نفر سهامدار امکانپذیر باشد.
تعجیل یا تعویق؟
پوریحسینی در برابر این پرسش که آیا آزادسازی سهام عدالت و تکمیل فرآیند واگذاریها در سال ۹۶ همسو با انتخابات ریاست جمهوری در این دوره زمانی است، عنوان کرد: مجامع عادی سالانه شرکتهای برخوردار از سال مالی ۹۴ در تیر ماه ۹۵ برگزار و طی ۸ ماه فرصت قانونی امکان واریز سود نقدی وجود دارد که تا اسفند ۹۵ به طول میانجامد، بنابراین از این بابت سازمان خصوصیسازی دخالتی نداشته و برگزاری انتخابات در سال آینده نیز ربطی به تصمیم سازمان خصوصیسازی یا تعیین زمانبندیها ندارد.
وی ادامه داد: چنانچه شرکتها تا قبل از پایان امسال سود نقدی مجامع را پرداخت کنند شاید بتوان زودتر از برگزاری انتخابات سال ۹۶ اقدام به آزادسازی و پرداخت سود سهام عدالت به مردم کرد یا برای رفع این شائبه و تقارن این دو موضوع با یکدیگر میتوان سود سهام عدالت را با تاخیر و پس از اتمام انتخابات و در نیمه دوم سال ۹۶ توزیع کرد. به گفته پوریحسینی، سازمان خصوصیسازی تمام تلاش خود را برای رفع این شائبه به کار خواهد برد.
مسوولیت در برابر بلوکهای کنترلی
پوریحسینی در ادامه اظهاراتش با ابراز این مطلب که سازمان خصوصیسازی متولی خصوصیسازی در کشور است و نه متولی بخش خصوصی، ادامه داد: وقتی شرکتی واگذار میشود تعهدی که از خریدار گرفته شده بهگونهای است که تا پایان دوره پرداخت اقساط باید خریدار به سازمان خصوصیسازی گزارشهای لازم را ارائه دهد و بدون اجازه سازمان نمیتواند حتی اساسنامه خود را تغییر دهد یا مجامع یا دیگر اقدامهای مورد نظر را انجام دهد.
وی ادامه داد: بر این اساس سازمان خصوصیسازی درمورد بلوکهای کنترلی سهامی که در دوره نظارت ۵ ساله خود واگذار کرده مسوول اتفاقها و رخدادهای شرکتها است و پس از پایان این دوره وضعیت بنگاههای واگذار شده به سازمان خصوصیسازی ارتباطی ندارد.
خروج موقت از لیست واگذاری
پوریحسینی درخصوص واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال نیز عنوان کرد: خصوصیسازی تمام وظایف خود را به نحو احسن و در مدت زمان طولانی درخصوص آمادهسازی، ارزشگذاری و تمامی مراحل برای عرضه مزبور انجام داد اما مدیران این دو باشگاه تصمیم به توقف واگذاری گرفتند. وی ادامه داد: به این ترتیب این دو باشگاه بهطور موقت از لیست واگذاریهای خصوصیسازی خارج شده و چنانچه مجدد تصمیم به واگذاری گرفته شود، تمامی مقدمات این امر برای عرضه آماده است.
واگذاری تمامی شرکتها تا پایان سال
معاون وزیر اقتصاد در ادامه گفت: در سالجاری ۲۰۰ شرکت در فهرست واگذاریها قرار دارند که حدود نیمی از این شرکتها، ازجمله شرکتهایی هستند که باید در سالهای قبل واگذار میشدند که بنا به دلایلی واگذاری در آنها صورت نگرفته و به این ترتیب به فهرست سالجاری اضافه شدهاند و تلاش بر این است که امسال تمامی این شرکتها عرضه شود.
پوریحسینی ادامه داد: تصمیم به واگذاری تمامی این شرکتها فقط در حد رفع تکلیف نیست و در حال بررسی برای تسهیل در شرایط واگذاری هستیم تا به سمت واگذاری تعهدی حرکت کنیم. بر این اساس هم قیمت پایه کاهش مییابد و هم میتوانیم تعهداتی از خریدار در راستای افزایش تولید، اشتغال و فروش شرکت بگیریم. به گفته پوریحسینی این امر نه تنها به افزایش سوددهی در شرکت واگذارشده منجر میشود بلکه به رونق روند خصوصیسازی میانجامد.
وی در ادامه به فهرست واگذاریهای خصوصیسازی در هفته آینده اشاره کرد و گفت: هفته آینده ۸۰ درصد از سهام پتروشیمی دماوند در فرابورس عرضه خواهد شد؛ در عین حال سهام آلومینای جاجرم، نساجی قائمشهر و لوله اسفراین نیز در فهرست واگذاریها قرار دارد و همچنین مزایده حدود ۹۰جایگاه سوخترسان نیز آگهی شده و برنامه مزایده یکصد جایگاه دیگر نیز در دستور کار قرار دارد که در مجموع ارزش این ۲۰۰ جایگاه به هزار میلیارد تومان میرسد.
ارسال نظر