از ابتدای دی، ۴۰ درصد معاملات فقط در ۱۵ نماد انجام شده است
نابرابری جریان نقدینگی در بورس
گروه بورس، سلیمان کرمی: «دنیای اقتصاد» به بررسی نمادهایی که بیشترین توجه فعالان بازار را در ماههای اخیر و اوجگیری حجم و ارزش معاملات و به دنبال آن جهشهای متوالی شاخص به خود جذب کرده بودند، پرداخته است. این نمادها که مطابق با انتظارات بیشتر از صنعت خودرو هستند، از ابتدای زمستان و همزمان با شروع رشد شاخص بهطور میانگین حدود ۴۰ درصد ارزش معاملات روزانه را به خود اختصاص دادهاند. در کنار نمادهای مورد توجه گروه خودرویی از سایر گروههای بازار نظیر بانک، فلزات اساسی، ابزار پزشکی، پالایشی، فنی و مهندسی و همچنین محصولات فلزی نمادهایی حضور دارند.
گروه بورس، سلیمان کرمی: «دنیای اقتصاد» به بررسی نمادهایی که بیشترین توجه فعالان بازار را در ماههای اخیر و اوجگیری حجم و ارزش معاملات و به دنبال آن جهشهای متوالی شاخص به خود جذب کرده بودند، پرداخته است. این نمادها که مطابق با انتظارات بیشتر از صنعت خودرو هستند، از ابتدای زمستان و همزمان با شروع رشد شاخص بهطور میانگین حدود ۴۰ درصد ارزش معاملات روزانه را به خود اختصاص دادهاند. در کنار نمادهای مورد توجه گروه خودرویی از سایر گروههای بازار نظیر بانک، فلزات اساسی، ابزار پزشکی، پالایشی، فنی و مهندسی و همچنین محصولات فلزی نمادهایی حضور دارند. «دنیای اقتصاد» همچنین به بررسی تغییرات ارزش معاملات این نمادها در بازه یک ساله پیش از شروع رشد شاخص (از ابتدای دی ۹۳ تا ابتدای ۹۴) پرداخته است. در این خصوص، میانگین ارزش معاملات روزانه در نمادهای مورد استقبال بازار از ابتدای زمستان گذشته تاکنون در مقایسه با یک سال پیش از آن رشد نزدیک به ۶۰۰ درصدی را تجربه کرده است.
آمار حاکی از این موضوع است که مقدار این رشد در ۱۵ نماد مورد بررسی بهصورت همگن نیست. برای مثال نماد «وساپا» که میانگین ارزش معاملات روزانه بیش از ۱۸ میلیارد تومان را از ابتدای دی ماه تاکنون تجربه کرده است، با رشد نزدیک به ۲۰۰۰ درصدی نسبت به دوره زمانی یک ساله منتهی به ابتدای دی ۹۴ مواجه شده است(از ابتدای دیماه۹۳ تا ابتدای دیماه۹۴). این نماد با وجود رشد ۱۶۰ درصدی ارزش بازار از ابتدای زمستان گذشته تاکنون، همچنان کمتر از ۵/ ۰ درصد ارزش کل بورس تهران را در اختیار دارد. در حالی که بیش از ۳۰۰ نماد فعال در بورس تهران حضور دارند، بررسیها کاملا به تمرکز معاملهگران به بخش کوچکی از بازار (حدود ۵ درصد تعداد کل نمادهای بازار) اشاره دارد.
صدرنشینی بلامنازع خودروییها
«خودرو» با متوسط ارزش معاملات نزدیک به ۲۲ میلیارد تومان در روز (از ابتدای دی ۹۴تاکنون) بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشته است. سهام ایران خودرو با رشد ۴۸۷درصدی میانگین ارزش معاملات نسبت به یک سال پیش از آن مواجه شده است. در حالی که پس از جهش قیمتی «خساپا» در آخرین روز معاملاتی سال گذشته (پس از بازگشایی این نمادها با پشت سرگذاشتن روند افزایش و ثبت سرمایه پرشتاب این شرکت) این سهم بهعنوان بزرگترین نماد گروه خودرویی شناخته میشد، با افت قیمتی این نماد در هفتههای اخیر بار دیگر شاهد صدرنشینی سهام ایران خودرو در گروه خودرو هستیم. «خودرو» از ابتدای دی ماه سال گذشته رشد بیش از ۱۵۰ درصدی ارزش بازار را تجربه کرده است. با این حال، همچنان فضای شایعات درخصوص این نماد داغ بوده و این سهم روز گذشته نیز با ارزش معاملات قریب به ۱۴ میلیارد تومان، بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل به ثبت رساند. «خساپا» نیز با ارزش معاملات بیش از ۱۸میلیارد تومانی در رده سوم نمادهای با بیشترین میانگین ارزش معاملات از ابتدای زمستان گذشته تاکنون قرار دارد.
بازگشایی این نماد در آخرین روز معاملاتی سال گذشته در کنار نمادهای دیگری مانند «آکنتور» باعث اختلاف قابل توجه ارزش کل معاملات بازار نسبت به ارزش معاملات بدون احتساب ۱۵ نماد مورد بررسی شد. در آن روز حدود ۶۰ درصد از ارزش کل معاملات به ۱۵ نماد مورد بررسی، در میان بیش از ۳۰۰ نماد فعال در بورس تهران (حدود ۵ درصد نمادهای بازار از نظر تعدادی)، اختصاص داشت. در آخرین روز معاملاتی اسفندماه ۱۵ نماد مورد بررسی نزدیک به ۳۹۰ میلیارد تومان ارزش معاملات از مقدار کل ۶۶۱ میلیارد تومانی را به خود اختصاص دادند. سهام خودروسازی سایپا رشد بیش از ۲۳۰ درصدی را از ابتدای دی تاکنون تجربه کرده است. ارزش معاملات این نماد در روز گذشته نیز به بیش از ۱۷ میلیارد تومان رسید. به این ترتیب، با وجود رشدهای خیرهکننده ماههای اخیر همچنان برخی به ادامه رشد این نماد روی هیجانی که در گروه خودرو وجود دارد، خوشبین هستند، این موضوع باعث شده نمادهای خودرویی با سردستگی «خساپا» بیشترین ارزش معاملات روزانه را در بازار دیروز در اختیار داشته باشند. ارزش معاملات سایپا با رشد بیش از ۱۳۰۰ درصدی نسبت به بازه یک ساله منتهی به پایان آذر ۹۴ مواجه بوده است. هیجان ناشی از افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داراییها در کنار تلاشهای مدیران این شرکت برای خروج از زیان با اخبار عقد قرارداد با شرکای خارجی موجب شد که این نماد در کنار سایر نمادهای وابسته (موسوم به گروه سایپا) با رشدهای خیرهکنندهای مواجه شوند و همچنین نمادهای گروه سایپا مانند «وساپا»، «ورنا»، «خپارس» و «خساپا» از نمادهایی باشند که بیشترین ارزش معاملات روزانه را در این مدت در اختیار داشته باشند.
جاماندن همه جانبه بانکها از بازار
همانطور که اشاره شد، در کنار نمادهای خودرویی نمادهایی از سایر گروهها مانند بانکها حضور دارند. گرچه با تحریک معاملاتی بهطور کلی ارزش معاملات در سهام افزایش یافت، اما مقدار این رشد همگن نبود. در این خصوص، بانک ملت با میانگین ارزش معاملات ۱۱ میلیارد تومان در رده چهارم نمادهای با بیشترین ارزش معاملات روزانه از ابتدای دیماه سال گذشته تا روز گذشته قرار دارد. با این حال، «وبملت» تنها رشد ۱۷۰ درصدی را نسبت به دوره یکساله منتهی به آذر سال گذشته تجربه کرده است. این میزان رشد در مقایسه با جهشهای قابل توجه دیگر نمادهایی که پیش از این به آن اشاره شد، بسیار کمتر است. این موضوع برای دیگر نماد بانکی نیز صادق است؛ میانگین ارزش معاملات «وبصادر» از ابتدای دیماه سال۹۴ تا روز گذشته در مقایسه با دوره زمانی یکساله پیش از آن رشد ۵۶ درصدی را نشان میدهد. از ابتدای دی فعالان بازار به دنبال محلهای جذاب برای کسب حداکثر بازدهی از سرمایهگذاری خود در سهام بودند. در این میان، سرکوب بعضا منطقی قیمت بانکیها و ارزیابی از ناتوانی ایجاد موجهای هیجانی در این گروه باعث شد که توجه از این گروه برداشته شود.
میانگین ارزش معاملات روزانه بازار از ابتدای دیماه ۹۴تا روز گذشته رشد بیش از ۲۲۰درصدی را نسبت به دوره یکساله پیش از آن نشان میدهد. با این حال، همان طور که مشاهده شد، بخش زیادی از این معاملات (نزدیک به ۴۰درصد) تنها در ۱۵ نماد بازار متمرکز بوده است. این موضوع به تمرکز فعالان بازار بر سهامی که بعضا امکان ایجاد فضای هیجانی را دارند، اشاره دارد. با توجه به سهام شناور این نمادها کاملا میتوان به این موضوع پی برد، سهام قابل معامله در این شرکتها حداقل یک بار دست به دست شدهاند. بر این اساس، احتمالا سهامداران تازه نفس بیشتر به این نمادها وارد شدهاند. سرمایهگذارانی که با مشاهده سودهای حداکثری پیش از این، همچنان بر کسب سود از نقطههای متورم شده بازار مصرند. در هفتههای اخیر افت ارزش معاملات و فرسایشی شدن معاملات موضوعی بود که از سوی کارشناسان مورد تاکید قرار گرفت. با حذف نمادهای با بیشترین ارزش معاملات روزانه از میانگین ارزش معاملات کل بازار، به عدد ۱۹۶ میلیارد تومان برای میانگین روزانه ارزش معاملات از ابتدای دی ماه سال ۹۴ تا دیروز میرسیم. این عدد از ابتدای خرداد به کمتر از ۱۲۰ میلیارد تومان میرسد. بر این اساس، در حالی که کل بازار با روند تدریجی فرسایش در معاملات همراه است، همچنان موجسواری در برخی از نمادها که تاکنون نیز رشدهای عجیبی را به ثبت رساندهاند، مشاهده میشود.
مقاومت شاخص با موتور خودرو
شاخص کل بورس تهران در روز گذشته با رشد ۷۶ واحدی به سطح ۷۶ هزار و ۱۶۱ واحد رسید. در حالی شاخص کل رشد ۱/ ۰ درصدی را به ثبت رساند که شاخص کل هم وزن (با اثرگذاری یکسان نماد و بدون در نظر گرفتن ارزش بازار نمادها) با رشد ۴/ ۰ درصدی مواجه شد. در حالی که در میان بزرگان بورس فقط نمادهای خودرویی همچنان با ارزش بالایی از معاملات از شاخص کل حمایت میکنند، رشد نمادهای کوچکتر موجب اختلاف شاخص کل با هم وزن شده است. در میان نمادهای با بیشترین اثر بر شاخص کل «وبملت» و «فارس» بیشترین اثر منفی را بر شاخص کل گذاشتهاند. در حالی که بانکها همچنان در فضای فرسایشی روزهای معاملاتی را پشت سر میگذارند، توجهها روی سایر نمادهای کوچکتر و همچنین گروه خودرو بهطور خاص متمرکز شده است. ارزش معاملات روز گذشته معادل ۱۷۵ میلیارد تومان بود. در حالی که شاهد تداوم نزول ارزش معاملات هستیم که نشانهای از احتمال تشدید فضای فرسایشی در بازار است، ارزش معاملات بازار بدون ۱۵ نمادی که پیش از این درباره آنها توضیح داده شد، به ۱۰۱ میلیارد تومان میرسد. این موضوع به افت شدید ارزش معاملات و تشدید کمرمقی بازار در ۹۵ درصد نمادها اشاره دارد. روز گذشته همچنین شرکت تازه وارد «ولملت» بیشترین رشد روزانه را در بورس تهران به ثبت رساند.
ارسال نظر