«دنیای اقتصاد» بیم و امید فولادیهای بورس را بررسی کرد
سهام فولاد زیر ذرهبین
گروه بورس- زهرا رحیمی: یکی از گروههایی که در بازار سهام کشور و در سال ۹۵ با اقبال مناسبی از سوی سهامداران روبهرو شده گروه فولادی است. رکود و رخوتی که مدتها در بین سهامداران این شرکتها در سالهای اخیر ایجاد شده بود، کمرنگتر شد و بعضا خوشبینیهایی نسبت به آینده این نمادها به وجود آمد. نرخ فروش شرکتهای فعال در این صنعت بهطور مستقیم از دو عامل نرخ ارز و قیمتها در بورس کالا و بازارهای جهانی تاثیر میپذیرد. بهطور مثال در سالهای ۹۰ و ۹۱، به دلیل تضعیف قابل ملاحظه ارزش ریال، نرخ فروش ریالی شرکتهای این صنعت افزایش چشمگیری یافت و باعث جهش سودآوری آنها و اقبال گسترده به سهام این گروه شد.
گروه بورس- زهرا رحیمی: یکی از گروههایی که در بازار سهام کشور و در سال ۹۵ با اقبال مناسبی از سوی سهامداران روبهرو شده گروه فولادی است. رکود و رخوتی که مدتها در بین سهامداران این شرکتها در سالهای اخیر ایجاد شده بود، کمرنگتر شد و بعضا خوشبینیهایی نسبت به آینده این نمادها به وجود آمد. نرخ فروش شرکتهای فعال در این صنعت بهطور مستقیم از دو عامل نرخ ارز و قیمتها در بورس کالا و بازارهای جهانی تاثیر میپذیرد. بهطور مثال در سالهای ۹۰ و ۹۱، به دلیل تضعیف قابل ملاحظه ارزش ریال، نرخ فروش ریالی شرکتهای این صنعت افزایش چشمگیری یافت و باعث جهش سودآوری آنها و اقبال گسترده به سهام این گروه شد. در شرایط کنونی اما با توجه به ثبات نسبی در بازار ارز، هر گونه رشد کوتاه مدت به دو عامل دیگر یعنی همان چشمانداز روند قیمتهای جهانی و قیمتها در بورس کالا وابسته شده است. از ابتدای سال ۹۵ در کنار رشد قیمتی برخی از محصولات فولادی و فلزی در بورس کالا، رشد نسبی قیمتهای جهانی آنها و تثبیت قیمتها در محدودههای مشخص در نهایت منجر به ثبت نوسانات مثبتی در سهام این شرکتها شد. به نظر میرسد رشد قیمت در بازارهای جهانی، وضع تعرفه وارداتی و همچنین افزایش وام به انبوه سازان موجب شده تقاضای این محصول در بورس کالا با افزایش محسوسی مواجه شود، موضوعاتی که توانستهاند نوسانات مثبتی در سهام شرکتهای زیرمجموعه این گروه به وجود آورند.
پایان دوران رکود؟
در بررسی وضعیت کنونی فولاد، آسا چوهدری، تحلیلگر بورس کالا گفت: رشد قابل توجه بهای بیلت و اسلب در بازارهای جهانی و اخباری از قبیل وضع تعرفه وارداتی و پرداخت وام به انبوه سازان، جان تازهای به فضای رینگ صنعتی بورس کالا بخشید.این کارشناس بازار فولاد به روند قیمتی فولاد در بورس کالا اشاره کرد و افزود: طی سه سال اخیر بهای فولاد به خصوص شمش فولاد خوزستان کاهشی بود و در اسفند ماه سال ۹۴ نیز به کمترین میزان خود (هرکیلو ۹۷۰۰ ریال) رسید اما در هفته گذشته، ۸هزار تن شمش فولاد خوزستان با قیمت هر کیلو ۱۴۱۰۰ ریال و به ارزش ۸/ ۱۱۲ میلیارد ریال عرضه شد. به این ترتیب، قیمت این کالا در بورس کالا طی یک ماه جهش ۴۵ درصدی را به ثبت رساند.
این کارشناس بازار فولاد افزود: در دو سال گذشته تحت تاثیر رکود بازار مسکن در اقصی نقاط جهان، اکثر تولیدکنندگان قادر به پوشش هزینههای متغیر خود نشدند و با زیان و بعضا ورشکستگی مواجه شدند این در حالی است که به نظر میرسد در شرایط کنونی این شرکتها جان تازهای یافتهاند.این تحلیلگر افزود: طبق آخرین آمارها از گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم صادرات در اسفند ۹۴ افزایش یافته و به ۱۱۳ هزار تن و ارزش مبادلات با توجه به حجم بالای صادرات به ۶/ ۹۳۶ میلیارد ریال رسید. هر کیلو شمش فولاد با قیمت ۸۴۷۶ ریال معادل ۲۸۱/ ۰ دلار داد و ستد شد و خوشبختانه صادرات این کالا پایان خوشی را برای سال ۹۴ به ارمغان آورد. در همین راستا به نظر میرسد با مناسب شدن وضعیت بازار این کالا در داخل کشور، در سال جدید نیز روند رشد صادرات فولاد ادامه یابد و منتظر حجم و بهای بیشتر آن باشیم.
چوهدری تشریح کرد: واردات شمش فولاد به بازار داخلی در آبان ۹۴، از بعد حجم و قیمت به کمترین میزان خود رسید که علت آن را میتوان در وضع تعرفه واردات ۲۰ درصدی فولاد و حذف ارز مبادلاتی دانست. این در حالی است که با وجود وضع تعرفه ۲۰درصدی واردات فولاد توسط دولت، بسیاری از صنعتگران باز هم تقاضای افزایش این تعرفه را دارند. بسیاری از فعالان این بازار به دلیل دامپینگ فولاد توسط چین، تولید داخل را به شدت نیازمند حمایت میدانند. چوهدری ثبات قیمتهای کنونی و ادامه روند افزایشی قیمت این کالا را تشریح کرد و افزود: ثبات قیمت فولاد به ماندگاری تقاضای خریداران و آن هم به رونق بازار مسکن وابسته است.از این رو با افزایش تعرفه وارداتی و پرداخت وامهای ۹۰ تا ۱۰۰ میلیونی به انبوهسازان میتوان به رشد یا ثبات قیمتها دل بست یا حداقل منتظر ضعف فروش نبود. این موضوع میتواند بهعنوان یک عامل حمایتی از سهام شرکتهای فولادی در بورس عمل کند.«دنیای اقتصاد» در ادامه به بررسی صورت مالی دو شرکت از مهمترین شرکتهای فولادی فعال در بورس تهران پرداخته است.
دو دیدگاه متفاوت به سودآوری «فخوز»
معصومه احمدی، کارشناس بازار سهام به بررسی صورت مالی شرکت فولاد خوزستان پرداخت و گفت: مهمترین محصولات این شرکت بلوم، اسلب و بیلت است که ظرفیت پیشبینی شده برای این محصولات در سال ۹۵ رقم ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن است. مجموع مبلغ فروش پیشبینی شده برای سال ۹۵ در مجموع حدود ۳۸ هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده است که ۷۰ درصد آن بهصورت داخلی و در قالب گندله، بلوم، اسلب و بیلت به فروش خواهد رفت. مقدار فروش نیز در سال ۹۵ با احتساب یک میلیون تن گندله و با در نظر گرفتن بلوم، اسلب و بیلت در مجموع ۴میلیون و ۶۰۰ هزار تن است که نشان دهنده آن است که کل محصول تولیدشده بهصورت کامل فروش خواهد رفت.
این کارشناس بازار سهام افزود: نرخ فروش بلوم، اسلب و بیلت در سال ۹۵ بهصورت داخلی ۱۰ هزار و ۵۰۰ ریال برای هر کیلو در نظر گرفته شده است که نسبت به رقم پیشبینی شده سال ۹۴ که ۱۱ هزار و ۷۱۷ ریال بود با کاهش ۱۰ درصدی روبهرو بوده است.این در حالی است که شمش بلوم فولاد خوزستان معامله شده از ابتدای سال ۹۵ در بورس کالا با افزایش قابل توجهی روبهرو شده است. بنابراین با ادامه این روند و از این محل چشم انداز مناسبی برای پوشش مناسب سود ۲۳ ریالی پیشبینی شده برای هر سهم فخوز (با سرمایه ۱۴ هزار و ۴۷۲ میلیارد ریالی) و حتی تعدیل مناسب آن میتوان متصور بود، البته عدهای از تحلیلگران معتقدند افزایش نرخهای صورت گرفته در بازار فلزات بورس کالا مقطعی است و ادامه دار نخواهد بود. زیرا عمده این افزایش نرخها ناشی از کاهش عرضه به جهت افزایش غیرواقعی در برخی محصولات است.
احمدی افزود: از سوی دیگر مهمترین مواد اولیه شرکت به لحاظ مبلغ خرید سنگ آهن و آهن قراضه و چدن است که نرخ خرید طی دوره برای ماده اولیه سنگ آهن ۱۹۴۳ ریال پیشبینی شده است خریدهای طی دوره با رقم کمتری انجام شود. با توجه به برخی تحولات انجام شده در بعد جهانی به ویژه افزایش مقطعی تولید فولاد در کشورهای بزرگی همچون چین و نیاز به مواد اولیه بیشتر، قیمت سنگ آهن نیز بهصورت تقریبی افزایش یافته که بر نرخهای داخلی نیز اثرگذار بوده است (مازاد عرضه فولاد چین و رکود این بخش و کاهش رشد اقتصادی این کشور از عمده دلایل رخوت در این بازار بود)، بنابراین از محل قیمت مواد اولیه و با توجه به نرخ موجودیهای ابتدای دوره این مواد اولیه از سرفصل مواد مستقیم در سربار تولید نمیتوان تغییر خاصی را انتظار داشت. به نظر میآید سودآوری این شرکت، تداوم و تعدیل سود آن به شدت وابسته به فرآیند عرضه و تقاضا در بورس کالا، نحوه قیمتگذاری و سیاستهای موجود در آن باشد اما آنچه مشخص است با توجه به شرایط فعلی و تا پایان فصل اول سال جاری انتظار رشد قیمتی چندانی از سهم «فخوز» نمیتوان متصور بود زیرا بسیاری از اتفاقات بهصورت مجزایی در قیمت فعلی گنجانده شده است.
گزارش محتاطانه «فولاد»
این کارشناس بازار سهام به بررسی صورت مالی فولاد نیز پرداخت و گفت: در گزارش بودجه ۹۵ این شرکت نرخ مواد اولیه نسبت به بودجه ۹۴ تغییر چندانی نداشته است. نرخ فروآلیاژ در بودجه ۹۵ حدود ۵ درصد افزایش یافته است. گندله و سنگ آهن، هر کدام به ترتیب با ۳۲ درصد و ۴۴ درصد بیشترین ترکیب هزینه مواد را تشکیل میدهند. در نتیجه تغییرات قیمتی در این ۲محصول میتواند تاثیرات قابل توجهی در سود این شرکت داشته باشد. با توجه به آنکه نرخ گندله براساس درصدی از نرخ شمش فولاد خوزستان تعیین میشود احتمال افزایش آن در سال جاری زیاد است. چرا که نرخ شمش فولاد خوزستان همان طور که قبلا بیان شد در معاملات بورس کالا افزایش یافته است و این امر در صورت تداوم میتواند نرخ مواد اولیه را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
محصول گرم، محصول سرد و محصول گرم (صادراتی) هر کدام به ترتیب با ۳۶ درصد، ۳۱درصد و ۱۷ درصد بیشترین ترکیب مبلغ فروش محصولات را تشکیل میدهند. مقدار تولید محصول گرم نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته است این در حالی است که مقدار تولید محصول سرد در حدود ۲۶ درصد افزایش داشته است. مقدار فروش محصول گرم نسبت به محصول سرد ۱۳ درصد کاهش داشته است ولی مقدار فروش محصول سرد نسبت به محصول گرم ۳۰ درصد افزایش را نشان میدهد. در مجموع مقدار فروش محصولات برای سال ۹۵ حدود ۱۲ درصد افزایش یافته است.
احمدی تشریح کرد: شرکت فولاد مبارکه با سرمایه ۷۵ هزار میلیارد ریال سود هر سهم سال مالی ۹۵ را مبلغ ۱۱۹ ریال پیشبینی کرده است که نسبت به آخرین بودجه ۹۴ (۱۲۶ ریال) ۵/ ۵درصد کاهش یافته است، با توجه به روند معاملات محصولات این گروه در بورس کالا انتظار افزایش سودآوری در این شرکت نیز دور از انتظار نیست. نرخهای پیشبینی شده برای اکثر محصولات در بودجه ۹۵ پایین تر در نظر گرفته شده است و این امر نشان از آن دارد که شرکت بودجه تقریبا محتاطی را برای سال ۹۵ تهیه کرده است.
با توجه به روند معاملات محصولات فولاد مبارکه در بورس کالا که روز دوشنبه هفته گذشته انجام شد، شاهد افزایش قیمت در اکثر محصولات بوده ایم، بهطوری که در برخی از معاملات، ورق سرد در محدوده ۱۹ هزار و ۳۸۰ ریال و ورق گرم در محدوده ۱۵ هزار و۷۲۷ ریال داد و ستد شد که نسبت به بودجه ۹۵ شاهد میانگین رشد در حدود ۴درصد هستیم، در صورت تداوم افزایش قیمت این کالا در بورس کالا، شرکت میتواند برای ۳ماه نخست سال جاری با افزایش روند سودآوری همراه باشد.
ارسال نظر