گروه بورس: بورس تهران این روزها دور جدیدی از فعالیت را تجربه می‌کند که به زعم بسیاری از کارشناسان می‌تواند به دوران اصلاحات شاخص اطلاق شود. روز گذشته شاخص بورس تهران افت 494 واحدی را به ثبت رساند تا بار دیگر به سطح 77هزار واحدی عقبگرد داشته باشد. در همین زمینه «دنیای اقتصاد» در این گزارش به بررسی شرایط بازار از دو منظر بنیادی و تکنیکال پرداخته است. تحلیلگران بنیادی، ابهامات در برخی نمادهای شاخص‌ساز و نیاز حقوقی‌های بزرگ به نقدینگی در ماه پایانی سال را از جمله عوامل این اصلاح قیمتی می‌دانند. از نگاه تکنیکالیستی نیز، سطح 78 هزار واحدی مقاومتی جدی محسوب می‌شود و در مدت اخیر، رسیدن به این کانال با چرخش قیمت‌ها همراه می‌شود. با این وجود وضعیت فعلی به معنای ریزش قیمت‌ها در بازار نیست و عمدتا تحت تاثیر نوسان‌های مقطعی با توجه به پایان سال صورت گرفته است. با این همه کارشناسان در هر دو بررسی با اجماع نظر، آینده بورس را روشن دانسته که می‌تواند با فاصله بیشتر از سطح فعلی شاخص نیز همراه باشد.

حرکت شاخص در محدوده نوسانی

در همین زمینه مهدی طحانی، مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه به «دنیای اقتصاد» گفت: به‌طور کلی شرایط اقتصادی و سیاسی کشور نسبت به قبل بهبود قابل توجهی داشته است. انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان در بهترین شرایط ممکن برگزار شد. همچنین، اراده نظام درخصوص بهبود شرایط اقتصادی فراتر از برنامه‌های مجلس و دولت است که این را می‌توان در برنامه اقتصادی دولت درخصوص رشد اقتصادی ۵ درصدی برای سال آینده به خوبی مشاهده کرد. با این تفاصیل شرایط برای رشد بازار سرمایه نیز مناسب است و می‌توان کماکان به بهبود شرایط صنایع بورسی در بلند مدت امیدوار بود.

وی در ادامه و درخصوص فشار فروش در روزهای اخیر بیان کرد: به‌طور سنتی ماه اسفند همواره برای بسیاری از شرکت‌ها با نیاز به نقدینگی همراه است. یکی از مواردی که به طویل شدن صف‌های فروش در این مدت منجر شده است، برنامه تسویه اعتبارات کارگزاری‌ها است که معمولا تا ۱۷ تا ۱۸ اسفند به طول می‌انجامد. همچنین پرداخت عیدی بازنشستگان از دیگر مواردی است که باعث می‌شود صندوق‌های بازنشستگی برای تامین نقدینگی لازم اقدام به فروش سهم‌های خود کنند. از طرفی در گزارش‌های پیش‌بینی سال آینده شرکت‌ها تغییر بسیار محسوسی دیده نمی‌شود و آمارها حاکی از آن است که شرکت‌ها عموما با یک ضریب کوچک سودسال۹۴خود را افزایش داده‌اند.

طحانی در ادامه بیان کرد: جریان بازار به گونه‌ای است که با توجه به رشد گروه خودرو بسیاری از سرمایه‌گذاران توانسته‌اند سود‌های خوبی دریافت کنند و در این شرایط ترجیح می‌دهند به شناسایی سود پرداخته و از نوسانات موجود در بازار استفاده کنند. وی در ادامه گفت: درخصوص حجم کم معاملات روزهای گذشته نیز می‌توان از توقف نماد‌های مهم به‌خصوص در صنایع خودرویی نام برد. توقف نماد‌هایی مانند شرکت سایپا باعث شده تا بسیاری از نقدینگی‌ها قفل شده باقی بماند. در این شرایط یا سهامداران در شرایط انتظاری به سر می‌برند یا به فروش سهم‌های دیگر خود روی آورده‌اند. باید توجه کرد سرمایه گذاران در بازار به دنبال سود هستند و درخصوص تعدد صف‌های خرید و فروش سرمایه‌گذاران به‌عنوان معلول و قوانین سازمان علت هستند که چنین شرایطی را برای بورس تهران به وجود آورده‌اند. مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه درخصوص شرایط بازار در روزهای آتی بیان کرد: فرصت‌ها برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه بسیار مناسب است. با این شرایط نوسانات فعلی گذرا به نظر می‌رسد و این امکان وجود دارد که تاپایان سال در مسیر روند اصلاحی با نوسانات حدود ۱۰درصدی نیز همراه باشد.


سایپا، عامل تردید سهامداران

«دنیای اقتصاد» همچنین در گفت‌وگو با محمد رضا صادقی مقدم، عضو هیات علمی دانشگاه تهران به بررسی تحلیل روند کنونی بورس تهران پرداخت. این کارشناس بازار سهام ریزش روز گذشته شاخص کل بورس را به وضعیت گروه سایپا نسبت داد و گفت: روز گذشته بازار سهام کشور شاهد صف‌های فروش سنگینی از ساعات ابتدایی معاملات بود. دلایل عمده این صفوف فروش را باید در بسته شدن نمادهای گروه سایپا و شایعاتی که پیرامون این شرکت‌ها وجود دارد، جست‌وجو کرد. صادقی مقدم دلایل تاثیر گرفتن بازار از بسته شدن نمادهای سایپا را این چنین تشریح کرد: بازار سهام کشور در تجربه رونق اخیر خود عمدتا توسط شرکت‌های مزبور حرکت می‌کرد و اتفاقا به تبع حرکت‌های مثبت در گروه سایپا، دیگر نمادهای گروه خودرویی نیز نوسانات مثبت چشمگیری را تجربه کردند. از این رو بسته شدن نمادهای زیر مجموعه گروه سایپا و شایعات پیرامون آنها از دلایل اصلی حجم کم معاملات بازار سهام کشور در روزهای اخیر است.

این استاد دانشگاه تشریح کرد: از آنجا که هر گونه تغییری در گروه سایپا می‌تواند ساختار و ترکیب مالی این شرکت‌ها را از خود متاثر کند،به همین دلیل سهامداران پس از بسته شدن نمادهای گروه سایپا مردد شده‌اند و تصمیم‌گیری برای ورود به بازار سهام خود را به بعد از تعیین تکلیف شرکت‌های مزبور موکول کرده‌اند. صادقی‌مقدم برخی اظهار‌نظر‌ها که ریزش روز گذشته شاخص کل بورس را به انتخابات مجلس خبرگان و شورای اسلامی نسبت می‌دهند، نادرست دانست و تشریح کرد: اتفاقا مشارکت بالای مردم در انتخابات و نتیجه‌های کسب شده که تاکنون از پیروزی تیم حامیان دولت حکایت دارد، اتفاق بسیار خوبی برای صنایع کشور و بورس تهران است، چرا‌که اصطکاک بین دولت و مجلس در تصمیم‌گیری‌ها از بین می‌رود و در نهایت این موضوع به نفع شرکت‌ها و بازار سهام کشور خواهد بود. به هر ترتیب، کارشناسان حوزه اقتصاد و بازار سهام بر یک موضوع اتفاق نظر دارند و آن،چشم انداز روشن بورس تهران به دلیل کاهش ریسک سیستماتیک کشور است، اما به دلایلی در این مسیر شاهد برخی اصلاحات نیز خواهیم بود.

این کارشناس بازار سهام به نوسانات مثبت دو گروه پالایشی و ساختمانی در روزهای اخیر اشاره کرد و گفت: نقدینگی سرگردان روزهای اخیر بازار سهام جذب گروه‌های پالایشی و ساختمانی شده است. در گروه پالایشی شایعه درخواست تخفیف در نرخ خوراک از شرکت پخش و پالایش سبب جذب نقدینگی شده است، البته به دلیل سیاست‌های وزارت نفت این موضوع منتفی به نظر می‌رسد، اما به هر صورت چشم انداز این گروه در صورت افزایش قیمت نفت و تک نرخی شدن نرخ ارز نیز مانند گروه‌های دیگر بورسی چشم انداز مناسبی خواهد بود. طبق اطلاعات جدید در مورد شرکت سایپا، گزارش توجیهی هیات مدیره این شرکت به منظور پیشنهاد افزایش سرمایه از مبلغ 17 هزار و 443 میلیارد و 306 میلیون ریال به مبلغ 53 هزار و 58 میلیارد و 407 میلیون سهم معادل 200 درصد از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها به منظور الزام قانونی افزایش سرمایه در راستای خروج از شمولیت ماده 141 قانون تجارت به تصویب رسید و برای اظهار نظر به حسابرس و بازرس قانونی ارسال شد.


تلاش برای ورود به کانال 80 هزار واحدی

مهرداد خالقی از تحلیلگران تکنیکال بازار سرمایه نیز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» به بررسی وضعیت بازار و به ویژه شاخص از لحاظ نموداری پرداخت و گفت: به لحاظ نموداری رشد اخیر شاخص کل از حوالی ۶۱هزار واحد تا کنون را می‌توان در قالب امواج ایمپالس شماره‌گذاری کرد؛ موج یک الیوتی از حوالی ۶۱ هزار و ۱۰۰واحد تا حوالی ۶۳هزار و ۳۰۰واحد پیشروی کرد و سپس موج دوم در قالب یک زیگزاگ بخش عمده این رشد را اصلاح کرده و باعث شده تا دماسنج بازار سرمایه تا حوالی ۶۱هزار و ۳۰۰واحد عقب نشینی کند. وی ادامه داد: با آغاز فصل زمستان گشایش‌های سیاسی موجب شد تا شاخص کل بورس وارد موج ۳ الیوتی خود شود و این موج به حدی کشیده شده که حتی تراز ۴۲۳ درصد app را بی اعتبار کرده و شاهد رشد یکسره شاخص تا حوالی ۷۸۵۰۰ - ۷۸۴۰۰ واحد بودیم. خالقی خاطرنشان کرد: تا به اینجای کار نماگر تپیکس ۳ بار در شکست این سطح ناکام بوده و به نظر می‌رسد در حال حاضر شاخص کل وارد موج ۴ الیوتی شده و در قالب این موج می‌تواند شکاف ایجاد شده در نمودار را پر کند. به گفته این تکنیکالیست، به نظر می‌رسد در مقطع فعلی شاخص در قالب موج ۴ بتواند ماکزیمم تا حوالی ۷۵هزار و ۸۰۰ واحد تا محدوده ۷۶هزار واحد اصلاح داشته باشد و پس از آن با شروع موج ۵ الیوتی تلاش خود را برای ورود به کانال ۸۰ هزار واحدی انجام خواهد داد.


در بازار چه گذشت؟

طی معاملات روز گذشته در بازار سهام تهران به رغم ارزش بالای معاملات، شاخص کل بورس با افت 494 واحدی مواجه شد و در نهایت در عدد 77 هزار و 733 واحد ایستاد. این دومین باری است که شاخص کل برای باقی ماندن در کانال 78 هزار واحد مقاومت می‌کند. پس از رشد قابل توجه دماسنج بازار از محدوده 61 هزار واحدی تا محدوده فعلی در زمان نسبتا کوتاه کمتر از سه ماه، حال به نظر می‌رسد که سرانجام توان رشد شاخص تحلیل رفته است. طی هفته‌های اخیر شاخص کل چند بار برای فتح کانال 78 هزار واحدی تلاش کرده است، اما هر بار ناکام مانده یا به سرعت از این محدوده عقب‌نشینی کرده است.

دو روایت از اصلاح بورس