مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی اثرات برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) بر بخش معدن را بررسی کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) این مرکز در گزارشی که به بررسی جایگاه بخش صنعت، ‌معدن و پتروشیمی پرداخته اعلام کرد که بیشترین اثر رفع تحریم‌ها در حوزه معدن نصیب صنعت مس و افزایش سودآوری این صنعت می‌شود که این امر مشهود خواهد بود اما فراهم شدن امکان خرید ماشین‌آلات و تجهیزات مورد نیاز بخش معدن از جمله اثرات اجرای برجام در این حوزه محسوب می‌شود.


همچنین برطرف شدن موانع فناوری در بخش‌های اکتشاف، ‌استخراج و فرآوری مواد معدنی به‌عنوان اثرات رفع تحریم‌ها به شمار می‌آید.

بر‌اساس اعلام دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز، عمده اقدامات طرف‌های مقابل ایران در برجام، از نوع رفع تحریم‌ها و محدودیت‌های اقتصادی و مالی بوده که در سال‌های اخیر به ویژه از سال ۱۳۹۰ با تشدید آنها، بخش تولید را تحت‌تاثیر قرار داده است اما پس از اجرای برجام، تحریک شدن بخش تولید امری بدیهی و محتوم خواهد بود، با این حال لازمه حصول این نتیجه، داشتن استراتژی و سیاست‌های صحیح اقتصادی در مرحله اول و رفع مشکلات ساختاری اقتصاد در مراحل بعدی است.


بنابراین در بخش صنعت با فرض نبود کاستی‌های سیاستی، اولین و مهمترین اثرات اجرای برجام در بخش بهبود عملکرد اعتبارات اسنادی (ال‌سی)، افزایش واردات کالاهای سرمایه‌ای و در نهایت افزایش سرمایه‌گذاری صنعتی ظاهر خواهد شد. همچنین با کاهش هزینه‌های مبادله واحدهای تولیدی، سودآوری شرکت‌های تولیدی افزایش یافته و با کاهش قیمت تمام شده این واحدها، میزان رقابت‌پذیری محصولات تولید به مراتب افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین علاوه بر تقویت سرمایه‌گذاری‌های داخلی، امکان شکل‌گیری سرمایه‌گذاری‌های مشترک به خصوص در صنعت خودرو بسیار محتمل است.