شرکت‌های ژاپنی خواستار حضور در طرح‌های معدنی و صنایع معدنی ایران در قالب تامین مالی،‌ ارائه فناوری و اجرای مشترک طرح‌ها شدند. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)،‌ دو گروه از شرکت‌های ژاپنی در دیدار با رئیس هیات عامل ایمیدرو آمادگی خود را برای حضور در طرح‌های معدنی و صنایع معدنی ایران اعلام کردند.


در این نشست مدیر‌کل هلدینگ دولتی (JOGMEC) ژاپن که همانند ایمیدرو،‌ وظایف توسعه‌ای دارد و در خارج از آن کشور در زمینه فلزات پایه و انرژی فعالیت می‌کند، با اعلام اینکه این هلدینگ پیش‌زمینه همکاری با طرف‌های ایرانی را فراهم کرده است، گفت: یکی از اقدامات ما فاینانس طرح‌های صنایع فلزی و انرژی و همچنین ارائه فناوری است از همین‌رو می‌توان با توجه به فرصت ایجاد‌شده،‌ زمینه همکاری با طرف‌های ایرانی را فراهم کرد و توسعه داد. ساتوشی آساوا (Satoshi Asawa) با ابراز اینکه مطالعات این هلدینگ ژاپنی نشان داده زمینه همکاری با ایران تنها به بخش نفت و گاز محدود نمی‌شود، تصریح کرد: ایران از معادن غنی از جمله سنگ‌آهن برخوردار است و یکی از فناوری‌های هلدینگ ما استخراج سنگ‌آهن از عمق 1500 متری در معادن است که می‌تواند در اختیار شرکت‌های ایرانی قرار گیرد. وی ادامه داد: آماده‌ایم تا طرح‌های معدنی ایران در حوزه‌های مختلف سنگ‌آهن،‌ مس،‌ زغال‌سنگ،‌ تیتانیوم،‌ پتاس و... را از تولید تا تجارت انجام دهیم. آساوا تصریح کرد: شرکت‌های ژاپنی برای اقتصادی‌شدن طرح‌ها راه‌حل‌های متنوعی دارند و این موضوع در طرح‌هایی که در آمریکای لاتین و آفریقا اجرا شده به اثبات رسیده است. رئیس هیات‌عامل ایمیدرو نیز گفت: طرح‌های مختلف و مدل‌های متنوعی برای شروع همکاری با طرف ژاپنی داریم و برنامه‌ها را می‌توان از استخراج معادن تا فرآوری و تولید محصول با ارزش افزوده بالا اجرایی کرد. کرباسیان توسعه برنامه اکتشاف در ایران را یکی از اولویت‌های توسعه بخش معدن ذکر کرد و گفت: با توجه به توانمندی بالای معادن ایران،‌ بخش اکتشاف نیز اهمیت بسزایی برای ما در همکاری با طرف‌های ژاپنی دارد.


همچنین مدیر ارشد شرکت کوبه‌استیل در دیدار جداگانه با یادآوری حضور این شرکت در تعدادی از طرح‌های تولید گندله و فولاد در ایران اظهار کرد: شرکت‌های ژاپنی از جمله کوبه،‌ می‌توانند علاوه بر انتقال فناوری و اجرا،‌ بخش تامین مالی طرح‌ها را نیز برعهده گیرند. هیروشی ایشی کاوا (HiroshiIshikawa)مدیر اجرایی این شرکت با ابراز خرسندی از توافق ایران و گروه ۱+۵ گفت: با توجه به تجربه سال‌های گذشته،‌ یکی از علاقه‌مندی‌های ما همکاری مشترک با شرکت‌های صاحب‌نام ایرانی در بخش فولاد و سنگ‌آهن است. وی با تاکید بر اینکه حمایت‌های ایمیدرو می‌تواند سبب تسریع در انتقال فناوری به طرف‌های ایرانی شود، تصریح کرد:‌ همکاری‌ها می‌تواند با ایجاد یک شرکت مشترک،‌ از فاینانس پروژه‌ها تا اجرا و فروش محصول را در‌برگیرد. این مدیر ارشد کوبه در عین حال گفت: اجرای طرح‌های تولید گندله سنگ‌آهن و تولید آهن اسفنجی در اولویت کاری ما است. شرکت‌های ایریتک و ام.ام.تی.ایی از ایران، پیشتر لیسانس روش «احیای مستقیم» برای تولید آهن اسفنجی را از شرکت کوبه‌استیل ژاپن دریافت کرده بودند. رئیس هیات‌عامل ایمیدرو نیز در این دیدار، سواحل جنوبی ایران و مناطق آزاد را یکی از نقاط اصلی ایران برای توسعه طرح‌های صنایع معدنی اعلام کرد. مهدی کرباسیان افزود: ایران برنامه دستیابی به ظرفیت ۵۵ میلیون تنی فولاد را تا سال ۲۰۲۵ میلادی (۱۴۰۴) در دستور کار دارد، از همین‌رو خواسته ما این است کشورهایی که از فناوری و توان مالی بالا برخوردارند با ایران همکاری داشته باشند. وی در عین حال گفت: علاوه بر طرح‌های فلزات پایه از جمله فولاد،‌ مس،‌ آلومینیوم و... خواهان همکاری برای اجرای طرح‌های عناصر نادر خاکی و همچنین تولید تیتانیوم هستیم.‌ رئیس هیات‌عامل ایمیدرو گفت:‌ شرکت‌های ایرانی آماده‌اند تا در بخش‌هایی همچون مهندسی،‌ ساخت و اجرا یا ایجاد شرکت مشترک،‌ با کوبه استیل، طرح‌های معدنی و صنایع معدنی اجرا کنند.