منیـره نظامیوند چگینی: در شرایط کنونی، موثرترین اهرم فشار برای ایجاد تغییر در مسیر قیمتی بازارها، روند مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 بوده که در پی تمدیدهای متوالی این اثر تشدید شده است. مشهودترین تاثیر ایجاد شده از جو مذاکرات وین، بر بازار نفت حاصل شده و کماکان نیز ادامه دارد.

در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی، بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ثبت افت 4سنتی (معادل 08/ 0 درصد) کف 53 دلار را نیز درهم شکست و روز معاملاتی خود را با نرخ 52 دلار و 74 سنت به پایان رساند. در طرف مقابل اما، نفت خام برنت رشد محسوس 12 سنتی را تجربه کرد و پس از ریزش‌های روزهای گذشته، تا 58 دلار و 73 سنت رشد ثبت کرد. این نوسانات جهت‌دار بازار نفت در پی انتشار اخبار مختلف و بالاگرفتن گمانه زنی‌ها از نتیجه این دوره از مذاکرات رخ داده است. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلاتس؛ این روند نزولی نفت همچون هفته‌های گذشته بر سر بازار محصولات پتروشیمیایی سایه افکنده و آنچنان که به نظر می‌رسد، این ریزش‌های ممتد ادامه خواهد داشت. در این میان، افت‌های قیمتی پلیمری‌ها در بازارهای آسیایی بسیار پررنگ‌تر و قابل توجه تر از سایر بازارها بوده است.


در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای آسیایی بهای اکثر قریب به اتفاق محصولات پتروشیمی در مسیر نزولی قرار داشت. متانول، ایزومر زایلن حلال، ترفتالات اسید خالص (PTA)، اورتوزایلن (OX)، منواتیلن گلیکول، اتیلن، پلی اتیلن ترفتالات، پلی اتیلن سنگین، پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن سبک خطی، پروپیلن، پلی‌پروپیلن، آکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)، پلی وینیل کلراید (PVC)، پلی استایرن، استایرن منومر و بوتادین از جمله مهم‌ترین‌ پتروشیمیایی‌هایی بودند که کاهش قیمت را تجربه کردند که دلیل عمده این ریزش‌ها پس از فاکتور افت بهای جهانی نفت، کاهش چشمگیر میزان تقاضا از یکسو و مازاد عرضه از سوی دیگر اعلام شده است. با توجه به تاثیرپذیری بازار داخلی پتروشیمی از قیمت محصولات در بازارهای جهانی و همچنین ایجاد تغییر در میزان صادرات و واردات هر یک از آنها، باید گفت که اوضاع داخلی نیز همراستا با صنعت جهانی، چنگی به دل نمی‌زند.


براساس جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی موسسه پلاتس، بهای متانول در بازار نقدی ایالات متحده به کمترین میزان 15 هفته اخیر خود رسیده که این رخداد در پی افت‌های قیمتی اخیر در چین صورت گرفته است. این کف قیمتی که از ماه مارس سال جاری میلادی تا‌کنون بی‌سابقه بوده، در واکنش به روند نزولی قیمت‌ها در بازار داخلی کشور اژدهای زرد رخ داده است. بهای محموله‌های متانول فوب خلیج آمریکا برای تحویل در ماه جولای در محدوده 104 دلار و 25 سنت تا 104 دلار و 75 سنت بر هر گالن قرار داشت، همچنین قیمت متانول فوب خلیج آمریکا برای تحویل در ماه آگوست در دامنه بین 104 دلار تا 104 دلار و 50سنت بر هر گالن در نوسان بود که بررسی‌ها نشان می‌دهد کف 104 دلاری آخرین بار در ماه مارس سال جاری میلادی به ثبت رسیده بود.


براساس گزارش‌ها، بازار چین روزهای پایانی هفته گذشته را با زنجیره‌ای از کاهش‌ها سپری کرد و در این خصوص یک کارشناس بازار گفت: در صورت تثبیت وضعیت بازار چین یا بهبود شرایط آن، امکان و زمینه لازم برای بازگشت تعادل و رونق به بازار ایالات متحده فراهم خواهد شد.


در آخرین دادوستدهای صورت گرفته در بازار، بهای معاملات نقدی متانول سی اف آر چین روی 290 دلار بر هر تن قرار داشت که پایین ترین میزان 4 ماهه اخیر آن است. در حال حاضر، بازار نقدی چین با افت چشمگیر، در حدود 13 درصد پایین‌تر از بیشینه خود در سال 2015 میلادی یعنی 335 دلار قرار دارد که همین رقم، موجب افت هرچه بیشتر قیمت‌ها در بازار ایالات‌متحده شده است. انتظار می‌رود این نوسانات کاهشی تاثیراتی را در روزهای پیش رو بر بازار داخلی بگذارد که در این صورت کار را برای فعالان این صنعت در داخل کشور همچون رقبای خارجی بیش از پیش سخت خواهد کرد.