مجتمع‌های پتروشیمی بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار و ستاد هدفمندی یارانه‌ها، باید تمام محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه کنند و عرضه خارج از این چارچوب تخلف است.

به گزارش «شانا»، وظیفه اصلی بورس کالای ایران به وجود آوردن فضا و بستری امن برای معامله‌های کالایی است و در این مسیر رقم خوردن معامله‌های شفاف و بی‌واسطه سبب به وجود آمدن بازاری مطمئن شده است اما در چند ماه گذشته برخی شرکت‌های پتروشیمی با عرضه محصولات خود در خارج از بورس کالا فضای بازار را با چالش مواجه کرده‌اند.


امروز بورس کالا در به تعادل رساندن معامله‌ها در شرایط اقتصادی کنونی کشور نقشی مهم را ایفا می‌کند و با توجه به ابزارهای متنوع برای معامله، اکنون این بورس محلی مطمئن برای فروشندگان و خریداران است و در این مسیر عرضه‌های خارج از بورس کالا از سوی برخی مجتمع‌های پتروشیمی سبب شده تا بخش کوچکی از خریداران دست خالی بورس کالا را ترک کنند.


همسو با کاهش عرضه‌ها از سوی تولید‌کنندگان محصولات پتروشیمی، مدیرعامل بورس کالا به «شانا» گفت: بورس کالا برای افزایش سطح معامله محصولات پتروشیمی نیازمند حمایت دولت به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت است.


حسین پناهیان اظهار کرد: معامله محصولات پتروشیمی که در چند ماه گذشته با نوسان روبه‌رو‌ بود، کمی بهبود یافته است، اما برای رونق معامله‌ها به حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیاز داریم.


وی افزود: در چند ماه گذشته، متاسفانه روند عرضه مجتمع‌های پتروشیمی با چالش‌هایی روبه‌رو‌ بود و بعضی از عرضه‌ها به خارج از بورس کالا منتقل شد؛ از متولیان امر می‌خواهیم نظارت‌های لازم را بیش از گذشته برای تنظیم بازار معمول کنند.


با توجه به اظهارنظر مدیرعامل بورس کالای ایران، باید گفت دولت از فعالیت بورس کالا حمایت می‌کند و براساس برنامه دولت تدبیر و امید مبنی بر خروج غیرتورمی از رکود اقتصادی، بورس کالای ایران مسوولیت اصلی را در حوزه تنظیم بازار و اصلاح نظام قیمت‌ها بر عهده گرفته است، اما اکنون نیازمند حمایت برای افزایش حجم و ارزش معامله‌ها است. بر‌اساس برنامه اعلامی دولت تدبیر و امید درباره خروج غیرتورمی از رکود، تاکید شده که نقش دستگاه‌های دولتی متولی در تنظیم بازار کالاها از تعیین‌کننده سقف قیمت‌ها به پایش‌کننده بازار و اخذ تصمیم‌ها و سیاست‌های مناسب برای حفظ بازار در شرایط رقابتی تغییر کند و کشف قیمت شفاف، منطقی و منصفانه از طریق بورس کالای ایران صورت گیرد.


از سوی دیگر چندی پیش همزمان با تصویب کارگروه تنظیم بازار، کارگروهی تخصصی با مسوولیت دبیرخانه ستاد هدفمندی یارانه‌ها برای بررسی و آسیب‌شناسی وضع تولید، عرضه و قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران تشکیل شد.


به گزارش «شانا»، براساس مصوبه کارگروه تنظیم بازار، اعضای این کارگروه تخصصی عبارتند از وزارت صنعت، معدن و تجارت، بورس کالای ایران، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی. این کارگروه موظف است، با بررسی گزارش‌های نهادهای نظارتی درخصوص عرضه خارج از بورس محصولات پتروشیمی، راهکارهای لازم را برای افزایش شفافیت در بازار محصولات پتروشیمی به‌خصوص در مورد عواملی همچون میزان تولید، مصرف، عرضه، تقاضا و قیمت ارائه کند. برپایه این مصوبه، کارگروه تخصصی پتروشیمی همچنین ملزم شده پیشنهاد حذف قیمت پایه محصولات پتروشیمی و نیز اعطای مجوز عرضه خارج از بورس را برای معدودی از محصولات پتروشیمی که بازاری انحصاری دارند، بررسی کند.


بر اساس این گزارش، عرضه نشدن همه تولید واحدهای پتروشیمی که پیش‌تر توسط ستاد هدفمندی یارانه‌ها تصویب شده بود و نیز بررسی قوانین مرتبط با این حوزه، از دیگر وظایف کارگروه پتروشیمی تعیین شده است.


ارائه راهکار اجرایی برای استفاده از سامانه اطلاعاتی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به‌منظور رصد شفاف‌تر بازار محصولات پتروشیمی و نیز بررسی اصلاحیه مصوبه پیشین ستاد هدفمندی یارانه‌ها مبنی بر اینکه در صورتی که پس از سه بار عرضه در بورس، محصولی پس از هر بار کاهش قیمت در بورس کالا فروش نرفت، عرضه‌کننده اجازه صدور آن را از طریق رینگ صادراتی دارد و سازمان تعزیرات حکومتی بر این روند نظارت خواهد داشت.