در بورس‌های کالایی معتبر دنیا، ابزارهای مالی برای پوشش ریسک فعالان بخش کشاورزی طراحی شده است که بورس کالای ایران نیز به زودی با راه‌اندازی قراردادهای آتی کنجاله سویا، ریسک نوسانات قیمت کنجاله سویا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع تغذیه طیور و دام را کاهش می‌دهد.

مسوول گروه کشاورزی دفتر زیر بنایی مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان مطلب فوق به «پایگاه خبری بورس کالای» ایران گفت: از آنجا که کنجاله سویا یکی از مهم‌ترین منابع تغذیه دام و طیور محسوب می‌شود، در نتیجه به دلیل نوسان‌پذیر بودن این بازار و دغدغه زیاد معامله‌گران از کمبود این محصول یا رشد یکباره قیمت‌ها، نیاز به ابزاری برای پوشش ریسک این بازار احساس می‌شد.

مهران برادران نصیری افزود: قرار است روز ۱۶ خرداد ماه، قرارداد آتی کنجاله سویا در بورس کالا راه‌اندازی شود که براساس این قرارداد، فعالان بازار کنجاله سویا می‌توانند متعهد به خرید یا فروش مقدار معینی کنجاله سویا در آینده‌ای مشخص شوند؛ در شرایطی که قیمت این کالا امروز تعیین می‌شود. به بیان بهتر، ریسک نوسانات قیمتی پوشش داده می‌شود تا یکی از دغدغه‌های مهم فعالان بازار کنجاله سویا از جمله عرضه‌کنندگان و متقاضیان مرتفع شود.

به گفته نصیری، هر چقدر بورس محصولات کشاورزی گسترش یابد، میزان تعاملات منفی که ناشی از عدم شفافیت در دادوستد‌هاست، کاهش می‌یابد و بخش کشاورزی کشور نیز سروسامان می‌گیرد.

وی با اشاره به راه‌اندازی معاملات آتی کنجاله سویا در بورس کالا گفت: راه‌اندازی ابزارهای معاملاتی این چنینی برای بخش کشاورزی لازم است؛ چراکه ساختار سنتی این بخش دیگر جوابگو نیست و باید زمینه عرضه گسترده محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران و همچنین طراحی ابزارهای معاملاتی جدید در این بورس فراهم شود. مسوول گروه کشاورزی دفتر زیر‌بنایی مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به اینکه رونق معاملات آتی کنجاله سویا می‌تواند به برنامه‌ریزی در مورد میزان تولید این محصول در بلند‌مدت کمک کند، افزود: به‌طور طبیعی هر بازار نوپایی برای رسیدن به اهدافش، نیاز به زمان دارد، به‌طور مثال اکنون مزایای جایگزینی طرح قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی محصولات کشاورزی، در حال نمایان شدن برای فعالان بخش کشاورزی است، به‌طوری‌که اگر این قانون درست اجرا شود، شاهد درج قیمت تضمینی همه محصولات کشاورزی در سال آینده بر تابلوی بورس خواهیم بود. وی در پایان افزود: به‌طور حتم بورس کالای ایران با برنامه‌ریزی و هماهنگی و مشورت با فعالان بازار کنجاله اقدام به راه‌اندازی معاملات آتی این محصول می‌کند؛ اما حمایت دولت نیز باید با اقدامات بورس کالا همراه شود تا شاهد اصلاح ساختارها و بهبود روند معاملات کالاهای کشاورزی در سال‌های آینده باشیم.