دور باطل کاهش قیمت‌ها در بازار فولاد

حدیث موسوی: کاهش نسبی قیمت‌ها در بازار آهن کشور متاثر از رکود عمیق تقاضا به عنصر همراه و همیشگی مبادلات فولاد در روزها و هفته‌های اخیر بدل شده است. از این رو به‌طور روزشمار در دامنه ۵ تا حداکثر ۲۰ تومان و بعضا ارقام بالاتر قیمت مصنوعاتی همچون میلگرد، شمش و برخی دیگر از محصولات فولادی مانند نبشی، ناودانی و... با کاهش قیمت روبه‌رو شده و اگر در برخی روزها نیز ثبات قیمت‌ها در بازار این محصولات به ثبت می‌رسد، اما چند روز سپری نشده بار دیگر ریزش قیمت‌ها میهمان این بازار می‌شود. در این میان اما تیرآهن ذوبی به ویژه در شاخه‌های سبک رشد نسبی قیمت‌ها را در چند هفته اخیر تجربه کرده که در این خصوص مدیر معاملات فلزی کارگزاری کالای خاورمیانه در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» در مورد بازار تیرآهن و شرایط کلی حاکم بر بازار مقاطع ساختمانی گفت: مصرف عمده فولادهای ساختمانی در کشور مربوط به پروژه‌های عمرانی و در ادامه ساخت و سازهای مسکونی است که در طول سال‌های ۸۹ تا ۹۴، بهترین دوره رونق و تحرک بازار این محصولات را تحت ‌تاثیر پروژه‌های مسکن مهر و طرح‌های عمرانی نظیر پل طبقاتی صدر، سدها و پروژه‌های عمرانی و رونق ساخت‌و‌سازهای مسکونی در سال‌های ۸۹ تا ۹۱ شاهد بودیم.

محمدرضا محمدی افزود: در ادامه اما با مشکلات مالی و اقتصادی ناشی از تحریم‌ها، عدم سرمایه‌گذاری‌های خارجی در پروژه‌های عمرانی و زیرساختی، تخصیص اعتبارات عمرانی به پروژه‌هایی با پیشرفت فیزیکی بالا و از طرفی رکود نسبتا شدید در روند ساخت و سازهای مسکن، بازار مقاطع ساختمانی وارد فاز رکود و ضعف عمیق تقاضا در سال‌های ۹۲ به بعد شد. وی یکی از دلایل رشد نسبی قیمت تیرآهن چه سبک و چه سنگین را شرایط فصل بهار و تابستان دانست و تاکید کرد: هر ساله طبق آمار در فاصله ماه‌های فروردین تا مردادماه رشد نسبی قیمت تیرآهن رخدادی طبیعی است که ناشی از افزایش تقاضای موثر مصرفی و انباری از سوی خریداران در مقایسه با دیگر ماه‌های سال به خصوص زمستان است. وی ادامه داد: متاسفانه در این شرایط نیز تولیدکننده‌ها در دور باطل کاهش قیمت‌ها افتاده‌اند و باوجود رشد هزینه‌های تولید، قیمت‌های پیشنهادی را برای فروش محصول -ولو در حجمی بسیار محدود- با کاهش اعلام می‌کنند که همین عامل به صبر و انتظار خریداران برای معامله آهن‌آلات با قیمتی پایین‌تر در روزهای آینده بیشتر دامن زده است.

محمدی به واقعیت این روزهای صنعت فولاد کشور نیز اشاره کرد و گفت: رکود ادامه‌دار تقاضا، کاهش حجم تولید به نسبت ظرفیت نصب شده را به واحدهای فولادی تحمیل کرده و به همین دلیل شاهدیم برخی یا اغلب تولیدکننده‌ها با ۳۰ یا ۴۰ درصد از ظرفیت، به تولید فولاد ادامه می‌دهند.

وی مشکل حال حاضر در حوزه بازار فولاد را مربوط به مصرف و نه روند کاهشی یا افزایشی قیمت‌ها دانست و گفت: کارخانه ذوب آهن نیز احتمالا همچون دیگر کارخانه‌ها کاهش تولید داده و با هدف، روی تولید مقاطع صادراتی و بازارهای صادراتی تمرکز کرده است.

وی در نهایت چشم‌انداز بازارهای کالایی کشور از جمله فولاد را پس از حصول توافق جامع هسته‌ای در تیرماه و به دنبال آن رفع تحریم‌های مالی، اقتصادی و گشایش‌های ارزی حاصل از آن، مثبت دانست و ابراز امیدواری کرد: در میان مدت تا بلندمدت در پی گشایش‌های مالی و ارزی حاصل شده می‌توان به خروج صنعت ساختمان‌سازی از رکود فعلی و همین‌طور تخصیص بیشتر اعتبارات به پروژه‌های عمرانی و در ادامه رونق دوباره صنایعی همچون فولاد، فلزات پایه، سیمان و... خوشبین بود. ضمن اینکه سرمایه‌گذاری‌های خارجی نیز در صنعت فولاد روند رو به رشدی به خود گرفته و به این ترتیب شاهد ارتقا و اعتلای هرچه بیشتر این صنعت مادر در کشور خواهیم بود.

عرضه انواع ورق فولاد مبارکه در بورس کالا

روز گذشته در تالار صنعتی بورس کالای ایران، فولاد مبارکه با عرضه انواع ورق در معاملات این روز حضور یافت. این شرکت ورق گرم B را با قیمت هر کیلو ۱۶۷۰ تومان در حجم ۱۱۰۰ تن عرضه کرد که در زمان رسمی معاملات و مچینگ کل این میزان خریداری شد. ورق گرم C دیگر عرضه فولاد مبارکه با قیمت حدود ۱۷۰۸ تومان به میزان ۱۳۲۰ تن بود که در مجموع زمان معاملات ۸۸۰ تن آن به فروش رسید.

ورق گالوانیزه هم در این روز با قیمت ۲۱۹۵ تومان به میزان ۴۵۰ تن مورد مبادله قرار گرفت. در نهایت هم این شرکت با عرضه ورق قلع اندود مبادلات این روز خود در بورس کالا را به اتمام رساند. ورق قلع‌اندود با نرخ هر کیلو ۲۹۱۵ تومان به تابلو آمد و به میزان ۶۵۰ تن معامله شد. دوشنبه ذوب‌آهن نیز ۱۱۰ تن تیرآهن شاخه ۱۲ را در قالب نقدی با قیمت ۱۶۷۰ تومان مورد مبادله قرار داد. به گفته یکی از کارگزاران عرضه ۱۱۰ تن تیرآهن به سفارش مشتری بوده است.