بازی الاکلنگ نفت در پی تشدید تنشهای خاورمیانه
عزم پتروشیمیاییها برای صعود
منیره نظامیوند چگینی: بازارهای جهانی دیروز در حالی به کار خود ادامه دادند که بهای نفت به دنبال تشدید مجدد نگرانیها در خاورمیانه از قوت گرفتن احتمال وقوع دوباره جنگ در یمن و نیز دادههای جدید حاکی از کاهش میزان عرضه آمریکا، نوسان داشت و به بالاترین حد خود از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون رسید. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵:۰۰) بهای هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت با کاهش اندکی حدود ۱۰ سنت (۱۷/ ۰ درصد) به نرخ ۵۷. ۶۴ دلار رسید. قیمت نفت برنت اما با ثبت رشد ۹۹/ ۰ درصدی (۶۴ سنت) با نرخ ۶۵ دلار و ۴۹ سنت معامله شد.
منیره نظامیوند چگینی: بازارهای جهانی دیروز در حالی به کار خود ادامه دادند که بهای نفت به دنبال تشدید مجدد نگرانیها در خاورمیانه از قوت گرفتن احتمال وقوع دوباره جنگ در یمن و نیز دادههای جدید حاکی از کاهش میزان عرضه آمریکا، نوسان داشت و به بالاترین حد خود از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون رسید. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵:۰۰) بهای هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت با کاهش اندکی حدود ۱۰ سنت (۱۷/ ۰ درصد) به نرخ ۵۷.۶۴ دلار رسید. قیمت نفت برنت اما با ثبت رشد ۹۹/ ۰ درصدی (۶۴ سنت) با نرخ ۶۵ دلار و ۴۹ سنت معامله شد. افزایش تنشهای ژئوپلیتیک در خاورمیانه در پی درگیری عربستان سعودی و یمن، ترس از بروز اختلال در روند تولید در منطقه را به مشکلی در حال افزایش برای فعالان مبدل کرده است. از طرف دیگر، با توجه به آمار منتشر شده از سوی اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، دادههای جدید برای دومین هفته متوالی نشان میدهد که میزان تولید نفت آمریکا با کاهش به کار خود ادامه داده است و در این بین، آمارها حاکی از افت شدید حجم ذخایر نفت این کشور در یکی از بزرگترین منابع ذخیره در ایالات متحده در کوشینگ اوکلاهما است.
ژن مک گیلیان، تحلیلگر ارشد انرژی، مشاور بازارهای نفت در استمفورد، کنتیکت، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز در این رابطه گفت: تشدید تنشهایی که عربستان در یمن و منطقه ایجاد کرده، دقیقا نوعی از تنش نفتی را نیز پایهگذاری کرده که تمام بازارهای جهانی را با خود درگیر ساخته است. تنگه باب المندب، که یک مسیر کلیدی برای حمل و انتقال محمولههای جهانی نفت است و از طریق آن بیش از ۳.۴ میلیون بشکه نفت در هر روز جابهجا میشود، در پی بروز اختلال در یمن، در معرض خطر قرار دارد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از موسسه پلاتس، با رشد قیمت نفت در این بین بهای اکثر محصولات پتروشیمی نیز در پی قرابت با بازار طلای سیاه، به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه داد. در بازارهای آسیایی، بهای نفتا و اتیلن همچنان با افزایش به کار خود ادامه دادند. قیمت بنزن نیز در بازارهای اروپا و آسیا با به ثبت رساندن افزایشهایی چشمگیر، فعالان خود را به آینده کوتاه مدت و میان مدت این بازار امیدوار کرد. تولوئن نیز از جمله پلیمریهایی بود که با رشد قیمت کار خود را دنبال کرد. این رشد قیمتها در پی افزایش قیمت محصولات بالادستی و نیز در پی افزایش تقاضا رخ داد.
در آخرین گزارش پلاتس آمده است: براساس اعلام منابع، بهای بنزن ایالات متحده در آخرین معاملات انجام شده به بالاترین سطح خود از اوایل دسامبر سال جاری تاکنون رسیده است. معاملات این محصول در بازار نقدی (spot) آمریکا دیروز در حالی انجام شد که بهای بنزن فوب خلیج ساحلی ایالات متحده برای ماه مه، با ۰.۱۲ دلار رشد به محدوده ۳ دلار در هر گالن (۸۹۷ دلار بر هر تن) رسید که این سطح از اوایل ماه دسامبر تا کنون دیده نشده بود. بر اساس دادههای موسسه پلاتس، پیش از این و در بیشترین نقطه مورد بررسی، بهای بنزن در تاریخ ۴ دسامبر ۲۰۱۵ در حدود ۳.۰۷ دلار در هر گالن قرار داشته است. در این بین، اگرچه بیشتر فعالان بازار معتقدند که بهای بنزن به دلیل عدم واردات از آسیا، روند ناامیدکننده و غیرجذاب تولید و نیز اوضاع اقتصادی کشورها، باید به ۳ دلار در هر گالن میرسید، در طرف مقابل اما برخی از فعالان با توجه به اصول فعلی حاکم بر بازار بنزن ایالات متحده، از این رشد قیمتی شگفتزده شدهاند. بازار بنزن آمریکا مدتی است دستخوش نوسانات و برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا شده است. همچنین دلیل رشد بهای بنزن در بازارهای اروپایی در مدت اخیر، کاهش توان دسترسی به مواد خام بنزین پیرولیز عنوان شده است.
پلاتس در گزارش دیگری اعلام کرده است بهای اتیلن و نفتا در بازارهای آسیا در پی روند صعودی اتیلن، با رشد همراه بوده است. براساس دادههای موسسه پلاتس، قیمت اتیلن-نفتا در روز چهارشنبه هفته گذشته با رشد ۱۳ دلاری نسبت به روز معاملاتی ماقبل به بالاترین سطح ثبت شده برای خود رسید. روند صعودی قیمت اتیلن در بازارهای آسیایی از اوایل ماه فوریه سال جاری آغاز شد و در هفته گذشته به بالاترین میزان شش ماهه اخیر خود (۱۴۲۰ دلار در هر تن) رسید. براساس گزارشها، در کره جنوبی، سه کراکر از یازده کراکر بخار در سه ماه دوم برای تعمیر و نگهداری سالانه بسته خواهد شد که در طول این سه ماه، مجموعا حدود ۳۵ درصد از کل ظرفیت اتیلن کره جنوبی کاسته میشود.
از سایر بازارهای محصولات پتروشیمیایی باید به پلی اتیلن ترفتالات (PET) اشاره کرد. بهای این محصول در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی در پی افزایش تقاضا و نیز افزایش قیمت مواد اولیه با رشدی چشمگیر به بیشینه خود از آغاز سال جاری میلادی تاکنون رسید. به گفته کارشناسان، پلیاتیلن ترفتالات وارد فصل اوج تقاضای خود شده است. با آغاز ماههای گرم تابستان بهطور معمول استفاده از این محصول در قالب ظروف پلاستیکی قابل استفاده شده برای بطری آب و نوشابه را رونق میبخشد و به تبع با رشد تقاضا، شاهد افزایش روزافزون برای قیمت آن خواهیم بود. علاوه بر رشد تقاضای فصلی، تقویت روند قیمتگذاری مواد اولیه در طول ماه گذشته میلادی نیز فاکتور بالقوهای برای دامن زدن به افزایش قیمت پلی اتیلن ترفتالات محسوب میشود. قیمتگذاری مواد اولیه آسیایی که نفوذ بالایی در بازارهای آمریکا دارند، در ماه اخیر با قدرت بیشتری صورت گرفته است. از آغاز ماه آوریل و در پی انتشار آمارها در اواخر ماه مارس، بهای مونواتیلن گلیکول فوب خلیج آمریکا در بازارهای ایالات متحده با رشدی چشمگیر همراه بوده و با ثبت افزایش ۲ دلار و ۷۵ سنتی، به محدوده ۳۶ دلار و ۷۵ سنت رسید. بهای پاراکسیلین فوب خلیج آمریکا (بهعنوان خوراک اسید ترفتالات خالص) نیز در بازارهای ایالات متحده در همین دوره با رشد ۱۲۰ دلاری به ۸۸۰ دلار بر هر تن رسید. یکی از کارشناسان بازار بر این باور است که قیمت آروماتیکها و گلیکول، هر دو در حال اعمال فشار بر تولیدکنندگان پلی اتیلن ترفتالات هستند.
ارسال نظر