محمد‌حسین بابالو: روز گذشته در بورس کالا محصولات شیمیایی جذابیت چندانی نداشتند که عدم تنوع مطلوب عرضه‌ها به نسبت سایر هفته‌ها در کنار افزایش شدید قیمت‌های پایه وضعیت فعلی را ترسیم کردند. به نظر می‌رسد افزایش قیمت‌های پایه هنوز هم در این بازار مورد پذیرش قرار نگرفته، ولی با توجه به ویژگی‌های فنی این قبیل کالاها، باز‌هم حجم خرید به شرایط عادی باز خواهد گشت. پس از اعلام قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی و شیمیایی با جهت‌گیری اغلب صعودی آنها شاهد یک عقب‌نشینی محدود در بین خریداران بودیم، اما به نسبت عرضه‌های نسبتا محدود، روز چهارشنبه در بورس کالای ایران یک روز کم‌رونق برای معاملات محصولات شیمیایی به ثبت رسید. با توجه به ویژگی‌های فنی این قبیل کالاها که اغلب از آنها به‌عنوان مواد اولیه برای تولید دیگر کالاها استفاده می‌شود، به نظر می‌رسد یک عقب‌نشینی نسبی درخصوص تولید این قبیل کالاها در حال تجربه شدن است که داده چندان مطلوبی برای کل بازار نیست. این در حالی است که شرکت‌های بزرگ اغلب شرایط مالی چندان مطلوبی ندارند و ممکن است این ضعف نقدینگی یکی از دلایل عقب‌نشینی نسبی خریداران به‌شمار بیاید. دی‌اتیل هگزانول، دی‌اتیلن گلایکول و ایزوبوتانول پتروشیمی شازند و همچنین کربنات سدیم سبک و سنگین پتروشیمی شیراز جذاب‌ترین کالاهای عرضه شده بودند که با رقابت و برخی افزایش قیمت‌ها همراه شدند.

در هر حال قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمیایی در نیمه اول اسفندماه با افزایش شدیدی همراه شدند. البته اغلب محصولات گازی همچون پروپان، گاز مایع صنعتی، انواع مختلف آمونیاک، اوره پریل، گرانوله و صنعتی تنها کالاهایی بودند که افزایش قیمت داشتند و سایر کالاها همگی کاهش نرخ پیدا کردند تا جایی که رشدی بیش از ۱۳ درصد را نیز شاهد بودیم. در بازار پلیمرها پس از آتش‌بازی روز سه‌‌شنبه در بورس و بازارسازی چراغ خاموشی که روی برخی از گریدها صورت گرفت، بازار افزایش قیمت‌ها را پذیرفت تا جایی که رشد قیمت‌های پیشنهادی در روزهای گذشته تبدیل به افزایش قیمت‌های مورد معامله شد، ولی هنوز هم خریدار در بازار معدود است. البته بالابودن شدید موجودی انبارها را باید در نظر گرفت، زیرا می‌تواند جذابیت خرید را به‌شدت محدود کند. با توجه به این موارد و عدم خودنمایی شدید تقاضا در بازار باید گفت که قیمت‌های بسیار بالای فعلی شاید نیاز به یک فاز تعدیل داشته باشد اما چندان هم عمیق نخواهد بود. البته این طرزفکر از هم‌اکنون نیز در حال خودنمایی کردن است زیرا کالاها و مواد اولیه موجود در انبارها اغلب در سال پیش خریداری شده و این بدان معنی است که قیمت‌های تمام شده آنها بسیار پایین‌تر از نرخ‌های فعلی است که با بازگشت نسبی خریداران و چانه‌زنی برای دریافت قیمت‌هایی کمتر، می‌توان به افت قیمت‌ها باز هم توجه کرد. این در حالی است که از هم‌اکنون جرقه‌های کوچک و بزرگی در مورد کاهش قیمت برخی از پلیمرهای پر مصرف در بازار داخلی به چشم می‌خورد که می‌تواند این وضعیت ادامه یابد. گریدهای ۰۰۳۵، BL۳ و ۰۲۰۰ کالاهایی بودند که در روزهای اخیر کاهش قیمت محدودی را ثبت کرده‌اند و ثبات قیمت اغلب مواد اولیه صنایع پلیمری مواردی است که به این احتمال دامن می‌زند. از سویی ثبات نسبی قیمت دلار و انتظار برای اعلام قیمت‌های پایه جدید در هفته‌های پیش رو در کنار موجودی بالای انبارها مواردی است که می‌تواند دورنمای بازار را ترسیم کند، ولی در هر حال انتظار افت شدید قیمت‌ها شاید چندان هم قدرتمند نباشد. انتظار برای افزایش تقاضای موثر و بهبود صنایع پایین دستی، امیدواری نسبت به بهبود بازار صادراتی عراق و همچنین افغانستان، افزایش قیمت‌های جهانی و همچنین بالا بودن نسبی حجم عرضه‌ها در بورس و بازار مواردی است که دورنمای روشنی را پیش روی بازار محصولات پلیمری قرار می‌دهد.

در بازار جهانی نفت شاهد ثبات نسبی قیمت‌ها هستیم ولی عقب‌نشینی محدودی نیز به ثبت می‌رسد. آغاز مجدد گفت‌وگوها بین ایران و ۱+۵، تنش‌های ژئوپلیتیک در غرب آسیا، کاهش تعداد چاه‌های استخراج نفت در شیل‌های نفتی و افت محدود حجم تولید آمریکا در کنار احتمال افزایش حجم تولید ایران، عراق و لیبی مواردی بودند که بر این بازار تاثیر گذاشته‌اند. این موارد باعث شد تا در لحظه تنظیم این گزارش قیمت نفت خام برنت با بیش از نیم درصد کاهش به ۶۱ دلار و ۷۵ سنت برسد. هم‌اکنون مدتی است که قیمت این نوع نفت در بالاتر از ۶۳ دلار در هر بشکه تثبیت شده ولی به آرامی در حال عقب‌نشینی است. آتش‌بس موقت در لیبی و آغاز به کار گفت‌وگوهای ایران و ۱+۵ را باید داده‌های مهمی بدانیم که جهت‌گیری کاهشی قیمت نفت را می‌تواند تسریع کند. قیمت نفت خام سبک آمریکا نیز با ۷۴/ ۰ درصد کاهش به ۵۶ دلار و ۱۹ سنت رسید که به نسبت قیمت‌های مطلوبی محاسبه می‌شود. در بازار محصولات پلیمری نیز هنوز رشد قیمت‌ها ادامه دارد ولی پس از افزایش شدید آن در هفته‌های پیش، این روند رو به رشد تا حدودی محدود شده اما از حرکت باز نایستاده است. البته کاهش آرام ولی ادامه‌دار قی مت نفت و همچنین رشدهای گذشته شرایطی را پدید آورده تا افت قیمت پلیمرها برای برخی گریدهای خاص نیز به ثبت برسد. به نظر می‌رسد با توجه به موجودی محدود انبارها در اقصی نقاط جهان و نزدیکی به روزهای گرم سال و زمان تقاضا برای مایعات و نوشیدنی‌های شیرین و سرد، کاهش محدود قیمتی پلیمرها چندان ادامه نداشته باشد، بنابراین روند صعودی برای پلی اتیلن‌ها با محوریت انواع سبک فیلم و سبک خطی را می‌توان تخمین زد اما شاید زمانبر باشد.

مهم‌ترین‌ رخدادهای موثر بر بازار محصولات پتروشیمی

اعلام قیمت‌های جدید پایه محصولات پتروشیمی و شیمیایی

کم‌توجهی بازار به برخی عرضه‌ها

عدم جذابیت خرید وکیوم باتوم پالایش نفت شیراز و پالایش نفت بندرعباس در رینگ معاملاتی و ورود به مچینگ

توجه شدید بازار به عرضه دی اتیل هگزانول، دی‌اتیلن گلایکول و ایزوبوتانول پتروشیمی شازند و کربنات سدیم سبک و سنگین پتروشیمی شیراز

جذابیت بالای عرضه قیرهای صادراتی در تالار و ثبت ۶ هزار تن معامله روی ۵ عرضه برای گرید ۶۰۷۰

عقب‌نشینی محدود قیمتی در بازار پلیمرها

آغاز مذاکرات مجدد ایران و ۱+۵ و احتمال نگارش توافقی مورد پذیرش طرفین

ثبات نسبی قیمت دلار

کاهش آرام قیمت جهانی نفت و عقب‌نشینی محدود قیمت برخی از پلیمرها در بازارهای بین‌المللی

چندگانگی در بازار و عدم ثبت یک روند کلی و عمومی پس از افزایش شدید قیمت‌ها در روزهای اخیر.

رواج دوباره دوگانگی در بازار پتروشیمی

رواج دوباره دوگانگی در بازار پتروشیمی