واکنش بازار محصولات پتروشیمی به نوسانات قیمت نفت خام
صعود پلیمرها دوام میآورد؟
منیره نظامیوند چگینی: نوسانات خیرهکننده نفت کماکان ادامه دارد و زمینه را برای افت و خیز هرچه بیشتر بازارها مساعد کرده است. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی بهای نفت خام آمریکا (WTI) با ریزشی در حدود ۷۰/ ۴ درصد به مرز ۴۴ دلار و ۸۴ سنت رسید؛ همچنین بهای نفت خام برنت با افت ۲۲/ ۴ درصدی به محدوده ۵۴ دلار و ۶۷ سنت نزدیک شد. اما در مقابل بهای سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ۹۱ سنت افزایش یافت. بهای این سبد نفتی در بازارهای جهانی با رشد بیش از ۹۰ سنتی به حدود ۵۳ دلار و ۱۶ سنت در هر بشکه رسید.
منیره نظامیوند چگینی: نوسانات خیرهکننده نفت کماکان ادامه دارد و زمینه را برای افت و خیز هرچه بیشتر بازارها مساعد کرده است. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی بهای نفت خام آمریکا (WTI) با ریزشی در حدود ۷۰/ ۴ درصد به مرز ۴۴ دلار و ۸۴ سنت رسید؛ همچنین بهای نفت خام برنت با افت ۲۲/ ۴ درصدی به محدوده ۵۴ دلار و ۶۷ سنت نزدیک شد. اما در مقابل بهای سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ۹۱ سنت افزایش یافت. بهای این سبد نفتی در بازارهای جهانی با رشد بیش از ۹۰ سنتی به حدود ۵۳ دلار و ۱۶ سنت در هر بشکه رسید. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از انرژی گلوبال؛ براساس اطلاعات موجود مهمترین دلیل این صعود قیمتی را میتوان به بروز تنشهای ژئوپلیتیک اخیر در خاورمیانه و شمال آفریقا نسبت داد؛ اما عواملی همچون افزایش ارزش دلار و نیز رشد ذخایر نفت خام آمریکا مانع از تسریع و شدت گرفتن این روند صعودی شد. براساس اعلام آمارهای جدید از سوی وزارت انرژی آمریکا، ذخایر نفت آمریکا با ۵/ ۴ میلیون بشکه افزایش طی هفته گذشته به حدود ۴۴۸ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه رسید. از طرف دیگر تا چند روز آینده، قراردادهای نفت برنت و نفت خام آمریکا تحویل ماه مارس به موعد انقضای خود رسیده و از دور معاملات بیرون خواهد رفت. تمامی این فاکتورها دست به دست یکدیگر داده و موجب برهم خوردن تعادل در بازار جهانی نفت شدهاند. برخی پیشبینیها از ریزش بیشتر بهای نفت خام آمریکا حکایت دارد. بر اساس گزارشهای موجود؛ اطلاعات ICIS نشان میدهد که بازار پتروشیمی در آسیا در ایام اخیر به سرعت به قیمت نفت خام و نفتا واکنش نشان داده، اما بازارهای اروپا و آمریکا همچنان در سایه رکود قیمت نفت خام که از ۶ ماه گذشته تا کنون جریان دارد، به مسیر نزولی خود ادامه میدهد. همچنین در این گزارش آمده است که شاخص آیپکس (شاخص محصولات پتروشیمی آی.سی.آی.اس) نشاندهنده افت سبد حاوی ۱۲ محصول اولیه پتروشیمی، به ۵/ ۱ درصد در ماه فوریه نسبت به ماه ژانویه ۲۰۱۵ است. بنابر این گزارش، شاخص مذکور همچنین افتی در حدود ۳۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی (فوریه ۲۰۱۴) را به ثبت رسانده است، این رقم در مقایسه با ماه آگوست سال ۲۰۱۴ در حدود ۳۶ درصد کمتر بوده، یعنی درست زمانی که بهای نفت خام در مسیر نزولی گام نهاده و کاهشهای چشمگیر و رفتار نگرانکنندهای را از خود نشان داد. در روزهای اخیر بازارهای پتروشیمی رفتار متفاوتی را از خود نشان دادهاند.
بهای پلیمرها در بازار این محصولات با محوریت آسیا تحریک شده و همچنین با عقبنشینی عربستان و ایران از بازارهای جهانی به عنوان دو قطب بزرگ و تاثیرگذار در این صنعت، میزان تولید این محصولات افت داشته که در نهایت به رشد قیمت پلیمرها دامن زده است. براساس آمارها، بیشترین افزایشها در قیمت پروپیلن، اتیلن، بنزن و مشتقات آنها مشاهده شده است.
ارسال نظر