بازار محصولات پلیمری به سمت بهبود پیش میرود
افزایش حجم معاملات در بورس کالای ایران
محمدحسین بابالو: در بازار محصولات پلیمری با افزایش حجم معامله و حتی ادامه کاهش قیمتها رو به رو هستیم که میتواند دادهای برای بهبود حجم تولید در صنایع پاییندستی آن هم در روزهای پایانی سال باشد. با توجه به افزایش نسبی قیمتهای جهانی، بهبود بهای نفت خام، انتظار برای اعلام قیمتهای پایه جدید در روزهای آینده، افزایش تقاضای داخلی و بهبود حجم معاملات در بورس کالا میتوان به بهبود بازار و افزایش ادامهدار حجم معاملات امیدوار بود. در بازار داخلی در روزهای اخیر شاهد ادامه کاهش قیمتها بودیم که بالا بودن حجم عرضهها را میتوان دلیل اصلی این شرایط دانست.
محمدحسین بابالو: در بازار محصولات پلیمری با افزایش حجم معامله و حتی ادامه کاهش قیمتها رو به رو هستیم که میتواند دادهای برای بهبود حجم تولید در صنایع پاییندستی آن هم در روزهای پایانی سال باشد. با توجه به افزایش نسبی قیمتهای جهانی، بهبود بهای نفت خام، انتظار برای اعلام قیمتهای پایه جدید در روزهای آینده، افزایش تقاضای داخلی و بهبود حجم معاملات در بورس کالا میتوان به بهبود بازار و افزایش ادامهدار حجم معاملات امیدوار بود. در بازار داخلی در روزهای اخیر شاهد ادامه کاهش قیمتها بودیم که بالا بودن حجم عرضهها را میتوان دلیل اصلی این شرایط دانست. این در حالی است که افزایش عرضه با محوریت تولیدکنندگان اصلی و همچنین عرضههای بورس کالا صورت میگیرد که البته افزایش حجم معامله در هفته پیش را میتوان دادهای برای افزایش عرضهها دانست. این در حالی است که تاکنون افزایش محدود قیمتهای جهانی بر قیمتهای داخلی موثر نبوده و حتی تقویت تقاضا نیز چندان خودنمایی نکرده است. رخداد مهم در بورس کالا در روزهای اخیر افزایش خرید برخی از گریدهای خاص بود که در گذشته چندان نیز جذاب ظاهر نشدند. البته این رخداد چند نظر متفاوت را در بر خواهد داشت. نظر اول شائبه بازارسازی برخی از خریداران است که بتوانند برخی از کالاها را با قیمت بالاتر در بازار به فروش برسانند. ذهنیت دیگر انتظار افزایش قیمتها در روزهای آینده خواهد بود که البته از شواهد قدرتمندی هم برخوردار است. بهعنوان مثال قیمت برخی پروپیلنها که در ابتدای بهمن ماه نیز اعلام نشد، پتانسیل جهش بالایی دارد که با بازگشت خریداران شاید اعلام قیمتهای پایه جدید با نرخهایی بالاتر صورت بگیرد. طرز فکر دیگر نیز افزایش تولید داخلی و انتظار برای افزایش قیمتها است که نهایتا تقویت حجم خرید را توجیه میکند.
قیمت نفت در بازارهای جهانی پس از افزایش قیمت مطلوبی به ثبات رسیده است. در لحظه تنظیم این گزارش قیمت هر بشکه نفت خام برنت به ۶۱ دلار و ۳۰ سنت رسیده است که پس از رسیدن به بالاترین حد در ۴۵ روز اخیر کاهش محدودی را شاهد بود. قیمت نفت خام آمریکا نیز پس از شکستن سقف قیمتی ۵۰ دلار، هماکنون ۵۲ دلار و ۶۱ سنت معامله میشود که نشاندهنده شرایط مطلوبی در بازار این کالا است. این در حالی است که در آخرین گزارشها، قیمت سبد نفت اوپک نیز به ۵۵ دلار و ۹۷ سنت برای ۱۳ فوریه افزایش یافته که نشاندهنده ثبات نسبی قیمتها در این بازار است. با توجه به شرایط عمومی در بازار جهانی نفت، کاهش سرمایهگذاریها بر شیلهای نفتی و همچنین احتمال کاهش رشد عرضه نفت خام از این قبیل ذخایر نامتعارف، انتظار برای بهبود دورنمای رشد اقتصادی در جهان، کاهش محدود ارزش دلار به نسبت سایر ارزهای معتبر جهان و نوسان حجم ذخیرهسازیهای نفت خام مخصوصا در آمریکا به نظر میرسد هنوز هم دورنمای بازار نفت مبهم است ولی با توجه به برآوردهای بسیاری از موسسات تحقیقاتی در جهان، میتوان به نوسان قیمتها در نرخهای فعلی امیدوار بود که البته به نسبت روزها و هفتههای اخیر، سطوح قابل توجهی به حساب میآید. با توجه به افزایش قیمت نفت، فاکتور موثری در بازارهای جهانی برای حمایت از قیمت پلیمرها ایجاد شده که البته پس از افزایش قیمتها در هفتههای پیشین، میتوان انتظار رشد شدیدتری را به نسبت روزهای پیشین داشت. این در حالی است که قیمت بسیاری از مواد اولیه صنایع پتروشیمی از جمله نفتا (مهمترین خوراک مایع در صنعت پتروشیمی)، الفینها و مواد اولیه آروماتیکی مدتی است که در حال رشد بوده و انتظار داریم به دلیل افزایش هزینه تولید، قیمتهای پیشنهادی باز هم افزایش یابد. از سویی تعطیلات سال نو چینی نیز داده مهمی برای کاهش تقاضا بوده و میتواند باز هم ادامه یابد که البته شاهد بازگشت بسیاری از خریداران از کشورهای ویتنام، اندونزی، مالزی و سایر مصرفکنندگان در حوزه آسیای جنوب شرقی هستیم. تمامی این موارد نشان میدهد افزایش آرام فعلی قیمتها در روزهای آینده بهصورت شتابانی تقویت خواهد شد. افزایش قیمتهای جهانی در مناطق مختلف حالتهای متفاوتی داشته تا جایی که با افزایش قیمتها در بازارهای آسیای جنوب شرقی، شاهد کاهش بهای انواع پلیمرها در بازار ترکیه هستیم اما بهصورت کلی شرایط عمومی این بازار رو به رشد است، بنابراین در ثبات نسبی قیمت دلار در بازار داخلی، شاید قیمتهای پایه در بورس کالا در مسیر افزایش حرکت کند. این مطلب که در رفتارهای چندی از خریداران مشهود است احتمال افزایش قیمتها در بورس و بازار را به وجود آورده و ممکن است به شکننده شدن بازار منجر شود. البته این فقط یک احتمال است ولی بهتر است فعالان بازار نسبت به بروز این رویکرد موضع احتیاطی اتخاذ کنند.
مهمترین رخدادها در بازار محصولات پتروشیمی در روزهای اخیر
- افزایش حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران در هفته گذشته
- افزایش جذابیت قیر و توجه مجدد بازار به عرضههای وکیوم باتوم
- افزایش توجه بازار به محصولات پتروشیمیایی
- افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی و رشد بهای نفت برنت به بالاترین حد در ۴۵ روز گذشته
- ثبات نسبی قیمتهای جهانی پلیمرها و انتظار برای افزایش قیمتها پس از پایان تعطیلات در چین
- توجه مجدد بازار به عرضه محصولات پلیمری در بورس کالا
- ادامه روند کاهشی قیمتها در بازار داخلی مخصوصا پس از تحویل کالاهای مورد معامله
- نزدیکی به روزهای پایانی سال و افزایش روزشمار حجم تقاضا و جذابیت خرید
- توجه به انواع OFF گرید همچون گذشته
- کاهش عرضهها در بازار داخلی توسط برخی از فروشندگان اصلی پس از اعمال برخی فشارها در حالی که برخی دیگر دقیقا عکس این مطلب را شاهد بودند.
- افزایش حجم خرید برای برخی از گریدهایی که در گذشته با جذابیت چندانی روبهرو نبودند.
ارسال نظر