منیره نظامیوند چگینی: همچنان بازارها را با نوسان زیاد می‌بینیم. سایه ریزش بهای نفت کماکان بر سر بازارها سنگینی می‌کند و آنها را وادار به ریزش کرده که در این میان نزول بازار محصولات پتروشیمی بسیار محسوس و درخور اهمیت است؛ این افت و خیز‌ها از ماه سپتامبر آغاز شده و همچنان نیز با شیب نسبتا تندی ادامه دارد. بر اساس آخرین گزارش‌ها قیمت این محصولات در ماه اکتبر با ریزش حدود ۴ درصدی همراه بوده که هم‌اکنون نیز شاهد این افت دنباله‌دار هستیم. قیمت هفت محصول پتروشیمی در ماه مزبور به طور متوسط ۶۰ دلار کاهش داشته است.

به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از‌ آی‌سی‌آی‌اس؛ بر‌اساس آمارهای رسمی موجود، در معاملات انجام شده طی سال ۲۰۱۴ میلادی در بازارهای جهانی، به دلیل تسلط ایالات متحده بر بازار جهانی اتانول، زمینه برای رشد صادرات این محصول گرانبها به میزان بیش از ۳۰ درصد و خروج آن از شرایط سخت رکودی که بیش از چهار سال گذشته دامن‌گیر این سوخت مهم بوده، فراهم شده است.

همچنین بر اساس گزارش موسسه پلت، طبق آخرین گزارش‌های موجود؛ ایالات متحده بهای قرارداد اتیلن تحویل نوامبر را ۵ سنت پایین‌تر اعلام کرده است. در این گزارش آمده قیمت این قرارداد در حدود ۴۵/۵۰ سنت تعیین شده است. بر اساس گفته منابع بازار و داده‌های موسسه پلت؛ این بزرگ‌ترین‌ کاهش ماهانه اتیلن در دو سال و نیم اخیر محسوب می‌شود. البته این ریزش دور از انتظارات کارشناسان نبوده است. ریزش بهای نفت و در پی آن نوسانات قیمت‌های محصولات پتروشیمی، تمام بازارهای داخلی را نیز تحت‌الشعاع خود قرار داده است؛ به گونه‌ای که در قاره آسیا به‌طور عام و در منطقه خاور‌میانه به‌طور خاص شاهد بیشترین تاثیرپذیری از این روندهای نزولی هستیم.

با نگاهی به بازار پلی‌پروپیلن (PP) و پلی‌اتیلن (PE) در می‌یابیم که این دو محصول استراتژیک نیز در بازارهای جهانی در مدت اخیر دچار ریزش‌های قابل توجهی شده‌اند. بازارهای آسیایی هم به تبع این افت‌ها، دچار نوسان شده و کاهش را در معاملات روزانه و ماهانه خود به ثبت رسانده‌اند. بر اساس آخرین گزارش‌ها و با توجه به داده‌های منتشر شده در شاخص قیمت ChemOrbis؛ قیمت پلی‌پروپیلن و پلی‌اتیلن در بازارهای داخلی و محلی ویتنام به پایین ترین سطح خود از سال۲۰۱۳ میلادی تا کنون رسیده‌اند. بر طبق این گزارش‌ها، این قیمت‌های داخلی در حال پیگیری روند نزولی بازارهای پلیمر جهانی بوده؛ همچنان که شاهد کاهش در هزینه‌های محصولات بالادست نیز هستند.

به گفته فعالان و سرمایه‌گذاران داخلی ویتنام؛ در بازار پلی‌پروپیلن، شاهد افت قیمت آن تا حدود ۱۶۸ دلار بر هر تن هستیم. این قیمت‌ها در حال حاضر در پایین‌ترین سطح از ژوئیه سال ۲۰۱۳ قرار دارند.

به گزارش پلت؛ یک کارشناس داخلی بازار در ویتنام در این زمینه گفته است: ما در حال تلاش برای حفظ قیمت‌های محصولات پلیمری در سطح کنونی و پیشگیری از ریزش بیشتر آنها هستیم، اما قادر به نتیجه‌گیری و پیش‌بینی دقیق و جدی برای این بازارها نیستیم. ما باور داریم که قیمت‌ها همچنان پتانسیل افت‌های بیشتر را نیز دارند و چنانچه تصمیمات اصلاح‌کننده اتخاذ نشود، احتمال وقوع این ریزش‌ها دور از انتظار نخواهد بود. با وجود این واقعیت و افت قیمت‌ها، از میزان جذابیت بازار پلی‌پروپیلن و پلی‌اتیلن برای فعالان داخلی کاسته شده و در نتیجه تمایل و تقاضا برای دادوستد این کالاها و محموله‌های تازه، کاهش یافته است. همچنین بر اساس گزارش‌های جدید و رسمی در اروپا؛ محصول پلی‌استایرن تولید شده توسط تامین‌کنندگان اروپایی در پی ریزش سریع بازار بنزن و استایرن از اوایل ماه نوامبر، با ۱۰۰ یورو کاهش قیمت در ماه دسامبر در حال دادوستد است. برخی کارشناسان دلیل این ریزش‌ها را فعالیت ضعیف بازیگران این بازارها به دلیل نزدیک شدن به ایام تعطیلات کریسمس و نیز تضعیف تقاضا اعلام کرده‌اند. با توجه به آمارهای منتشر شده توسط ChemOrbis، قیمت بنزن به پایین ترین سطح خود از ماه نوامبر سال ۲۰۱۱ میلادی تا کنون رسیده، همچنین بهای استایرن نیز به کمترین میزان خود از ماه ژوئن سال ۲۰۱۰ تنزل داشته است.