فارس: ارائه سیاست‌های اقتصادی دولت در قالب بسته خروج از رکود غیر‌تورمی و اعطای وظیفه تنظیم و آزادسازی قیمت محصولات مختلف به بورس کالا، باعث شد تا بار دیگر زمزمه عرضه سیمان در بورس کالای ایران مطرح شود. در این بین، رکود حاکم در بازار سیمان نیز مزید بر علت شد تا مسوولان و مدیران شرکت‌های سیمانی جلساتی را به منظور بررسی عرضه دوباره سیمان در تالار داخلی و صادراتی بورس کالای ایران برگزار کنند. دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان در تازه‌ترین اظهار‌نظر خود اعلام کرده است که انجمن موافق عرضه مجدد سیمان در بورس کالای ایران است؛ اما نظر نهایی را باید وزارت صنعت، معدن و تجارت بدهد.

به گفته عبدالرضا شیخان، امروز بهترین زمان برای دولت است تا از طریق بورس کالا به آزادسازی قیمت سیمان اقدام کند؛ چرا که حجم عرضه ‌بیشتر از تقاضاست و به دلیل آرامش و رکود بازار، هیچ مشکلی در زمینه قیمت و تامین نیاز مصرف‌کنندگان ایجاد نمی‌شود. شیخان با اشاره به اینکه یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان صنعت سیمان برقراری نظم و قانونمند شدن صادرات این محصول است، گفت: بورس کالای ایران می‌تواند به روند صادرات هدفمند سیمان نظم دهد که از این رو انجمن سیمان صادرات کل سیمان کشور از طریق بورس کالا را به وزارت صنعت پیشنهاد خواهد داد؛ به‌طوری که صادرات مستقل از سوی شرکت‌های سیمانی ممنوع شود تا شاهد فروش یکپارچه سیمان کشور در بازارهای جهانی باشیم. با این تفاسیر در شرایطی که انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان موافقت خود را درخصوص عرضه مجدد سیمان از طریق بورس کالا اعلام کرده و از ارسال نامه‌ای به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اتخاذ نظر نهایی این وزارتخانه خبر می‌دهد، مجتبی خسروتاج، قائم‌مقام وزیر صنعت درباره آغاز عرضه سیمان در بورس کالای ایران گفت: اگر انجمن تولیدکنندگان سیمان به این جمع بندی رسیده است که عرضه صادراتی سیمان از طریق بورس کالا به نفع این صنعت است، وزارت صنعت نیز مانعی برای آغاز صادرات سیمان از بورس کالا نمی‌بیند.

خسروتاج با اشاره به اینکه عرضه داخلی سیمان هنوز در بورس کالا مشخص نیست، تاکید کرد: اگر تولید‌کنندگان سیمان بتوانند در قالب عرضه در بورس، بازار صادرات سیمان را سر و سامان و توسعه بدهند و از رقابت مخرب جلوگیری کنند، وزارت صنعت موافق صادرات سیمان از بورس کالا است.

براساس این گزارش، پذیرش و عرضه سیمان در بورس کالای ایران به تیرماه سال ۸۹ برمی‌گردد و در مدتی که تولیدکنندگان سیمان در بورس حضور داشتند، بیش از یک میلیون تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت؛ اما رفته رفته به دلیل اعمال محدودیت‌های قیمتی از سوی دولت وقت در معاملات بورس کالای ایران و اجبار فروش سیمان به نرخ‌های مصوب در بورس، تولیدکنندگان این محصول را برای ادامه معاملات در بورس دلسرد کرد و عرضه این محصول در خرداد سال ۹۰ متوقف شد.

اما اکنون رویکرد منطقی و واقع بینانه دولت تدبیر و امید به بورس کالا، این نوید را به تولیدکنندگان سیمان می‌دهد که پس از آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی و سایر کالاهای موجود در بورس کالا، بازار سیمان نیز با قیمت‌گذاری واقعی در بورس کالا با نرخ‌گذاری دستوری خداحافظی کند که در مرحله اول صادرات سیمان از بورس در برنامه مسوولان قرار دارد.