ریزشها در بازارهای جهانی ادامه دارد
نیکل در آستانه ورود به فاز رکود
منیره نظامیوندچگینی: در ایام اخیر بازار اغلب فلزات پایه با روندی نوسانی روبهرو شده که این امر سرمایهگذاران و فعالان را دچار تردید کرده است. در این بین روز گذشته به تبع روند کلی بازار فلزات، نیکل نیز با افت و خیز همراه بوده و هست. این فلز گرانبها در سه سوم سال جاری میلادی حدود ۱۴ درصد کاهش قیمت داشته و چنانچه هیچ فاکتوری بهعنوان عامل محرک وارد بازار نشود، این روند همچنان ادامه خواهد داشت. ریزش قیمت نیکل در بازارهای جهانی طی هفتههای اخیر (هفت هفته) همچنان ادامه دارد تا جایی که بر اساس گزارش ها، این طولانیترین دوره افت قیمتها طی ۱۳ سال گذشته میلادی است.
منیره نظامیوندچگینی: در ایام اخیر بازار اغلب فلزات پایه با روندی نوسانی روبهرو شده که این امر سرمایهگذاران و فعالان را دچار تردید کرده است. در این بین روز گذشته به تبع روند کلی بازار فلزات، نیکل نیز با افت و خیز همراه بوده و هست. این فلز گرانبها در سه سوم سال جاری میلادی حدود ۱۴ درصد کاهش قیمت داشته و چنانچه هیچ فاکتوری بهعنوان عامل محرک وارد بازار نشود، این روند همچنان ادامه خواهد داشت. ریزش قیمت نیکل در بازارهای جهانی طی هفتههای اخیر (هفت هفته) همچنان ادامه دارد تا جایی که بر اساس گزارش ها، این طولانیترین دوره افت قیمتها طی ۱۳ سال گذشته میلادی است. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی، قیمت هر تن نیکل برای تحویل سه ماهه با ۹/۰ درصد کاهش نسبت به روز قبل به حدود ۱۵ هزار و ۱۰ دلار رسید که ۳۱ درصد پایین تر از اوج خود در ماه مه سال جاری است. از آغاز سال جاری میلادی تا کنون قیمت این فلز اساسی به اندازه ۵۶ درصد کاهش یافته است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از رویترز؛ پس از تصویب و اعمال قانون ممنوعیت صادرات مواد معدنی خام و سنگآهن نیکلدار در دو کشور اندونزی و فیلیپین به ترتیب از ماههای ژانویه و آگوست، در بلندمدت بهرغم انتظارات برای کاهش عرضه و رشد قیمتها شاهد ریزش بهای این فلز اساسی بودیم، چراکه میزان عرضهها بسیار بیشتر از پیشبینیها افت داشته است.
اما در ابتدای سال جاری میلادی، شاهد اوجگیری بهای نیکل تا بیشترین میزان دو سال اخیر آن بودیم. جان مایر، تحلیلگر شرکت مالی LLP در لندن، در این رابطه گفت: «نیکل در اوایل سال جاری میلادی توسط سرمایهگذاران بیش از اندازه خریداری شد، اما بازار در برابر رشد این فلز مقاومت کرد و بهتدریج از هیجانات و التهاب بازار برای خرید آن کاسته شد.»
به گفته یکی دیگر از کارشناسان، رشد قیمت نیکل در آن زمان بهصورت مقطعی و کوتاه و بیشتر به دلیل حباب بوده است و به مرور زمان و در پی رشد میزان ذخایر انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن، این حباب از بین رفت و قیمت نیکل در مسیر واقعی قرار گرفت. در واقع این حباب ناشی از نگرانیهایی بود که در پی کافی نبودن عرضه در بین فعالان پدید آمد؛ اما بهتدریج با شفاف شدن این موضوع که شرایط بازار چندان بحرانی نیست، این حباب شکسته شد و قیمتها مجددا در مسیری نزولی قرار گرفت. همچنین قیمت نیکل در اواسط ماه مه سال جاری میلادی به اوج خود رسید.
بر اساس آمارها و گزارشهای موجود کشورهای چین، روسیه، برزیل و کانادا بزرگترین تولیدکنندگان نیکل در جهان هستند که بهرغم امتناع اندونزی و فیلیپین از صادرات مواد خام معدنی و سنگآهن نیکلدار، همچنان به افزایش میزان تولیدات خود ادامه داده و موجبات رشد موجودی انبارها را فراهم میآورند.
در حال حاضر میزان نیکل موجود در انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن (LME) در اقصی نقاط جهان در بالاترین میزان خود طی بیش از سه دهه اخیر است که این عامل به تنهایی یکی از مهمترین فاکتورهای موثر بر ریزش
قیمتهای مدت اخیر نیکل است.
بنا بر اعلام بورس لندن، ذخیره نیکل در انبارهای این بورس به تنهایی در حدود دو ماه اخیر، ۱۵ درصد افزایش داشته که عدد درخور توجهی است. در آخرین آمار اعلام شده ذخیره نیکل در انبارهای تحت نظارت بورس لندن با ۷/۰ درصد رشد به حدود ۳۷۸ هزار و ۱۳۲ تن رسیده است که برای ۱۶ هفته متوالی طولانیترین رشد از ماه ژانویه سال جاری است. رشد موجودی این فلز در انبارها در سال جاری تاکنون ۴۵ درصد گزارش شده است. در میان این کشورها همچنان چین در رده اول تاثیرگذاری بر بازارهای جهانی است که اتفاقا کند شدن روند تقاضا برای فلزات پایه بهطور عام و برای نیکل بهطور خاص در این کشور، فاکتور مهم دیگری برای افت قیمتها در بازار این فلز اساسی است.
به گفته تحلیلگران، آخرین آمار اعلام شده از رشد سالانه اقتصاد چین حدود ۳/۷ درصد اعلام شده که کمترین میزان از سال ۲۰۰۹ میلادی تا کنون است، در آن زمان این رقم تا ۲/۶ درصد نیز کاهش یافته بود. طی ماههای اخیر، انتشار آمارهای نگرانکننده از رشد اقتصادی چین و نیز افت ساخت و ساز در این کشور و به تبع آن کاهش قیمت مسکن، زمینهساز ریزش بازارهای جهانی شده است. بنابر اعلام دادههای رسمی از سوی مرکز آمار چین، در ماه سپتامبر قیمت مسکن در اکثریت شهرهای بزرگ این کشور کاهش چشمگیری داشته است.
از سوی دیگر دولت چین اخیرا اقدام به افزایش صادرات نیکل کرده که خود عاملی برای رشد ذخایر این فلز است؛ بر اساس پیش بینیها انتظارات برای صادرات نیکل برای چین، همچنان صعودی است که این خود محرکی برای ریزش بیش از پیش قیمتها است.
براساس پیشبینی کارشناسان؛ انتظار رشد قیمتها برای نیکل در کوتاهمدت و میانمدت چندان منطقی به نظر نمیرسد، اما این احتمال در بلندمدت و در اواخر سال ۲۰۱۵ میلادی وجود دارد. نیکل مورد استفاده در تولید فولاد ضد زنگ، کالای هدف برای مصرفکنندگان و فعالان در صنعت ماشینسازی و تولیدکنندگان لوازم خانگی محسوب میشود. چین بزرگترین تولیدکننده فولاد ضد زنگ در جهان است.
ارسال نظر