رانت‌خواری در فروش محصولات پتروشیمی کم شده، اما از بین نرفته است

گروه بورس کالا: پس از مصوبه وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر الزام مجتمع‌های پتروشیمی به عرضه تمام تولیدات آنها در بورس کالا بر اساس ارز آزاد، حجم عرضه‌ها از همان روزهای نخستین ابلاغ این مصوبه افزایش یافت.

موافقان این طرح اولین اثر مستقیم قانون جدید را از بین رفتن رانت ناشی از مابه‌التفاوت قیمت‌ محصولات پتروشیمی در بورس کالا و بازار آزاد عنوان می‌کنند؛ چراکه تا پیش از این تفاوت معناداری میان قیمت محصولات پتروشیمی در فضای بازار رسمی و غیررسمی وجود داشت. با کاهش و حتی از میان رفتن رانت حاصل از این مساله، انگیزه نوسان‌گیری هم از رینگ پتروشیمی تاحد نسبتا زیادی کاهش یافته به طوری که در خلال روزهای اخیر حجم تقاضا نسبت به عرضه‌ها در بورس کالا افت زیادی را تجربه کرده است. البته بخشی از این کاهش تقاضا ناشی از عقب‌نشینی خریداران اصلی است که تا تثبیت شرایط جدید و تعادل قیمت‌ها خرید خود را به روزهای آینده موکول کرده‌اند، اما بخش دیگر این افت نیز مربوط به واسطه‌ها و نوسان‌گیرها است که به‌دلیل نزدیکی زیاد قیمت‌ها در بورس و بازار آزاد، دیگر انگیزه‌ چندانی برای حضور در مبادلات رینگ پتروشیمی ندارند. هرچند تا رسیدن به نتایج دلخواه حاصل از این مصوبه فاصله‌هایی وجود دارد، اما اثرات مثبت این اقدام را نیز نمی‌توان نادیده گرفت. در همین رابطه رئیس اتحادیه پلاستیک تهران در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم با بیان اینکه هنوز توزیع مواد پتروشیمی عادلانه نیست و نظارت‌ها هم کمرنگ شده است، گفت: رانت‌خواری در فروش محصولات پتروشیمی در بورس کمرنگ شده، اما به طورکامل از بین نرفته است.

سید رحیم مقیمی، با اشاره به اینکه عرضه مواد پتروشیمی در بورس کالا باعث شده تا حضور دلالان و واسطه‌گران در بازار فروش محصولات پتروشیمی کاهش پیدا کند، اظهار کرد: بورس شفاف‌ترین محیط برای فروش مواد پتروشیمی است، اما در برخی موارد واسطه گران به واسطه آنکه از تغییرات قیمتی اطلاعات خاصی دارند اقدام به تخلفاتی می‌کنند. وی با بیان اینکه حضور افراد پشت پرده باعث می‌شود تا توزیع مواد پتروشیمی در بورس به نحو مطلوبی صورت نگرفته و تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه خود با مشکلات زیادی مواجه شوند، افزود: تصمیم جدید دولت در عرضه محصولات پتروشیمی با ارز آزاد بر حجم مشکلات واحدهای پایین دستی از جمله صنایع پلاستیک افزوده است و قیمت نهایی تولید را با رشد همراه کرده است. رئیس اتحادیه پلاستیک تهران اضافه کرد: نوسانات بازار از همان روزهای نخست اتخاذ این تصمیم افزایش یافت، اما به مرور تولیدکنندگان خود را با شرایط جدید خرید مواد اولیه وفق دادند. مقیمی در واکنش به انتشار برخی اخبار مبنی بر وجود رانت‌هایی در بازار خرید و فروش محصولات پتروشیمی در بورس گفت: پیش از روی کار آمدن دولت یازدهم رانت‌های زیادی در بازار خرید و فروش محصولات پتروشیمی وجود داشت به نحوی که برخی با واسطه گران و روابط خاص خود از قیمت‌های جدید مطلع و اقدام به خرید محصولات می‌کردند، اما خوشبختانه این موضوع در دولت فعلی کمرنگ شده است. رئیس اتحادیه پلاستیک تهران تصریح کرد: از مسوولان دولتی درخواست می‌کنم تا به فکر صنایع پایین دستی و تامین نیاز آنها برای چرخه فعالیت واحدهای تولیدی باشند، زیرا هم‌اکنون به‌رغم تمام تصمیمات مناسب توزیع مواد پتروشیمی عادلانه صورت نمی‌گیرد و حتی نظارت‌ها هم در خرید و فروش محصولات پتروشیمی تاحدودی کمرنگ شده است.