محمدرضا غفوری کارشناس اقتصادی اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در کشور برای توسعه و آبادانی با استفاده از توان داخلی و تقویت زیربناهای اصلی کشور محقق می‌شود. بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته نیز برای ایجاد صنایع بالادستی حساسیت زیادی برای مواد اولیه خود نشان می‌دهند. حتی کشورهای که صادرات بسیار بالایی نیز دارند مواد اولیه خود را فرآوری وسپس با ایجاد ارزش افزوده و تبدیل به یک کالا، آن را صادر می‌کنند. در ایران موضوع صادرات خام سنگ‌آهن همیشه مورد بحث واختلاف بوده است. هم‌اکنون سالانه بیش از ۲۳ میلیون تن سنگ‌آهن خام بدون فرآوری صادر می‌شود به‌طوری‌که سنگ‌آهن به رتبه اول صادرات غیرنفتی کشور رسیده است.

منابع خدادادی که متعلق به تمام نسل‌های کشور می‌باشد وجزو ذخایر تجدید‌ناپذیر است باید با دقت و حساسیت بیشتری حفظ شود. در زنجیره تولید فولاد، پس از استخراج سنگ‌آهن، این ماده با فرآوری تبدیل به کنسانتره و سپس باید تبدیل به گندله شود که پس از آن نیز خوراک اولیه کارخانه‌های فولاد خام می‌شود. حال که زنجیره تولید فولاد در کشور کامل نیست و کشور تا زمان ایجاد و راه‌اندازی واحدهای تولیدفولاد راه طولانی در پیش دارد باید چه مسیری طی شود؟

آسان‌ترین راه‌حل، صادرات خام سنگ‌آهن است که سود بسیار سرشاری نصیب شرکت‌های فعال در این عرصه می‌کند. اما نه اشتغال مناسبی ایجاد می‌شود نه ارزش افزوده بالایی برای کشور به ارمغان می‌آورد، بلکه فقط سودی مناسب برای صادر‌کنندگان آن محقق می‌شود. در صورتی‌که اگر همین سنگ‌آهن تبدیل به کنسانتره یا در صورت امکان تبدیل به گندله شود هم ایجاد اشتغال بالایی ایجاد شده هم ارزش افزوده مناسبی برای کشور به ارمغان می‌آید.

طبق برنامه‌های توسعه‌ای کشور تولید فولاد در چند سال آینده رشد چشمگیری خواهد داشت و با این روند متاسفانه در آن زمان باید وارد‌کننده سنگ‌آهن شویم.

حال که مقام معظم رهبری تاکید فراوانی بر اجرای اقتصاد مقاومتی دارند و سیاست‌های دولت نیز بر همین راستا تدوین شده است، بهتر است به طور ملی به موضوعات نگاه کنیم؛ چراکه با خام فروشی نه برای جوانی اشتغال ایجاد می‌شود و نه اینکه مسیر توسعه محقق می‌شود.

بیاییم به فکر فردا باشیم