مدیرعامل بورس کالای ایران خبر داد
آمادگی بورس برای استقرار نظام انبارداری و صدور اوراق گواهی سپرده کالایی
بورس کالای ایران همانند سایر بورسهای کالایی در جهان، از دو سال گذشته بهطور جدی استقرار نظام انبارداری را در دستور کار خود قرارداده و هم اکنون زیرساختهای اجرایی برای صدور اوراق گواهی سپرده کالایی (قبض انبار) در این بورس فراهم شده است. به گزارش روابط عمومی وامور بینالملل بورس کالای ایران، دکتر حسین پناهیان با اعلام خبر فوق اظهار کرد: الگوی عملیاتی استقرار نظام انبارداری و صدور اوراق گواهی سپرده کالایی (قبض انبار) با بررسی تجربیات جهانی و تطبیق آن با واقعیتهای موجود، توسط تیم کارشناسی بورس کالای ایران تدوین و با برگزاری جلسات کارشناسی متعدد با حضور فعالان بازار، کارگزاران، نهادهای تخصصی حوزه انبارداری و .
بورس کالای ایران همانند سایر بورسهای کالایی در جهان، از دو سال گذشته بهطور جدی استقرار نظام انبارداری را در دستور کار خود قرارداده و هم اکنون زیرساختهای اجرایی برای صدور اوراق گواهی سپرده کالایی (قبض انبار) در این بورس فراهم شده است. به گزارش روابط عمومی وامور بینالملل بورس کالای ایران، دکتر حسین پناهیان با اعلام خبر فوق اظهار کرد: الگوی عملیاتی استقرار نظام انبارداری و صدور اوراق گواهی سپرده کالایی (قبض انبار) با بررسی تجربیات جهانی و تطبیق آن با واقعیتهای موجود، توسط تیم کارشناسی بورس کالای ایران تدوین و با برگزاری جلسات کارشناسی متعدد با حضور فعالان بازار، کارگزاران، نهادهای تخصصی حوزه انبارداری و ... به دفعات مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود: براساس الگوی عملیاتی استخراجشده، پیشنویس دستورالعملها و ضوابط اجرایی مورد نیاز جهت استقرار نظام انبارداری و صدور قبض انبار در بورس کالای ایران تهیه و پس از بررسیها و اظهارنظرهای فراوان، در هیات مدیره بورس به تصویب رسید و جهت تصویب نهایی به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شد که خوشبختانه با تصویب انتشار اوراق گواهی سپرده کالایی در شورای عالی بورس به عنوان ورقه بهادار یا همان قبض انبار، گام بسیار مهمی در این راستا برداشته شده است.
پناهیان با اشاره به عمده اقدامات بورس کالای ایران در این خصوص افزود: سامانه الکترونیکی صدور قبض انبار، در بورس کالای ایران تهیه شده است. همچنین بروشورها و مستندات لازم جهت آموزش سامانه به متولیان انبارها و کارگزاران (به عنوان کاربران اصلی آن) مهیا شده است و در سال جاری نیز بعد از اتصال انبارها به این سامانه، سایر سامانههای الکترونیکی مرتبط با بورس کالا (سامانههای الکترونیکی معاملات، تسویه، ثبت مشتریان و ...) به سامانه الکترونیکی صدور قبض انبار متصل خواهند شد.
وی با اشاره به تهیه استانداردهای مورد نیاز جهت پذیرش کالاها در انبارها، توضیح داد: همچنین تدوین استاندارد ملی آیین کار انبارداری برای محصولات فولادی و تدوین استانداردهای ملی سیستمهای انبارش ایستای فولادی (قفسههای سنگین و فوق سنگین) از طرف کمیته برنامهریزی سازمان ملی استاندارد ایران به بورس کالای ایران واگذار شده است که در حال حاضر با همکاری تولیدکنندگان، مصرفکنندگان، آزمایشگاهها و ... در حال تدوین است و برای کالاهای دیگر نیز در آینده تسری خواهد یافت.
وی درخصوص پذیرش انبارها و نظارت بر فعالیت آنها گفت: جلسات متعددی با موسسات و شرکتهای بازرسی برگزار و یک شرکت بازرسی در نهایت شناسایی شده و قرارداد همکاری نیز با این شرکت منعقد شده است.
پناهیان درخصوص اقدامات این شرکت بازرسی تصریح کرد: این شرکت تاکنون ۸ انبار مربوط به محصولات کشاورزی را مورد بازدید قرار داده و گزارشهای درخواستی توسط بورس را تهیه و ارائه کرده است. بدیهی است در آینده، با شرکتهای بازرسی دیگر در حوزههای مختلف کالایی نیز همکاری خواهیم داشت.
مدیرعامل بورس کالای ایران درخصوص شناسایی انبارهای مناسب در حوزههای مختلف کالایی گفت: در این خصوص رایزنیها و جلسات متعددی با نهادها، سازمانها، ارگانها و ... متولی صورت گرفته است که در حال حاضر انبارهای مناسبی در حوزه محصولات فلزی و کشاورزی شناسایی شدهاند و جهت پذیرش در حال بررسی است.
پناهیان درخصوص همکاری با شبکه بانکی نیز اضافه کرد: مطالعات و بررسیهای مورد نیاز جهت طراحی الگوی مناسب برای همکاری با شبکه بانکی بهمنظور پذیرش قبوض انبار صادر شده توسط انبارهای پذیرش شده بورس کالای ایران به عنوان وثیقه دریافت تسهیلات، در حال انجام است که بعد از اتمام و استخراج الگوی عملیاتی، پیشنویس دستورالعملها و ضوابط مورد نیاز تدوین خواهند شد و رایزنیها با یک یا چندین بانک جهت عملیاتی کردن آن آغاز خواهد شد.
پناهیان در پایان گفت: یکی دیگر از مجموعه اقدامات بسیار مهمی که ارتباط تنگاتنگی با استقرار نظام انبارداری و صدور قبض انبار در بورس کالای ایران دارد، اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی است که بر اساس آن، سیاست قیمت تضمینی جایگزین سیاست خرید تضمینی میشود. وی ادامه داد: بر اساس این ماده قانونی و آیین نامه اجرایی آن، کشاورزان به جای تحویل محصول خود به دولت و دریافت وجه، محصول خود را به یکی از انبارهای پذیرش شده بورس کالای ایران تحویل داده و قبض انبار را دریافت میکند، سپس محصول خود را به پشتوانه قبض انبار در بورس کالای ایران به فروش رسانده و مابه التفاوت قیمت معامله شده در بورس با قیمت تضمینی اعلام شده از سوی دولت را با معرفی بورس از وزارت جهاد کشاورزی دریافت میکند.
ارسال نظر