بایدها و نبایدهای بهین یاب
گروه بورس کالا: سایت بهین یاب سامانهای است که به کمک آن وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به شناسایی و معرفی تولیدکنندگان واقعی مصنوعات پتروشیمی اقدام کرده تا پس از معرفی به بورس کالای ایران بتوانند مواد اولیه موردنیاز خود را خریداری کنند. این سامانه که با اما و اگرهای فراوانی روبهرو است موافقان و مخالفان بسیاری دارد. ۱۷ اردیبهشت ماه را میتوان روز تولد سایت بهین یابد به حساب آورد. مرجعی که نقاط مثبت فراوانی دارد، ولی نیاز به اصلاح آن حس میشود. ارزیابی بیشتر خریداران و بررسیهای دورهای و اتفاقی میتواند به شناسایی خریداران اصلی کمک بیشتری کرده و واسطه گری را به حداقل برساند.
گروه بورس کالا: سایت بهین یاب سامانهای است که به کمک آن وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به شناسایی و معرفی تولیدکنندگان واقعی مصنوعات پتروشیمی اقدام کرده تا پس از معرفی به بورس کالای ایران بتوانند مواد اولیه موردنیاز خود را خریداری کنند. این سامانه که با اما و اگرهای فراوانی روبهرو است موافقان و مخالفان بسیاری دارد. ۱۷ اردیبهشت ماه را میتوان روز تولد سایت بهین یابد به حساب آورد. مرجعی که نقاط مثبت فراوانی دارد، ولی نیاز به اصلاح آن حس میشود. ارزیابی بیشتر خریداران و بررسیهای دورهای و اتفاقی میتواند به شناسایی خریداران اصلی کمک بیشتری کرده و واسطه گری را به حداقل برساند. در هر صورت حضور این سایت در کنار ساز و کار بورس کالا را میتوان یک نقطه قوت دانست که به بهبود این بازار کمک شایان توجهی میکند. آشفته بازار پتروشیمیها چگونه مهار شد؟
به گزارش خبر آنلاین بهین یاب محصولات پتروشیمی ۳ سال پیش در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه متولد شد. روزی که چندان روز خوبی برای پتروشیمیها نبود، ولی امید بود که این تولد نویددهنده روزهای خوب آینده باشد.
به دنبال افزایش دامنه تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران، ادامه روند خام فروشی، صادرات بی رویه، قاچاق محصولات پتروشیمی، افزایش و نوسان شدید قیمتها، عدم تعادل بین عرضه و تقاضا، کمبود بسیاری از محصولات به دلیل احتکار، صنایع بالادستی و پاییندستی پتروشیمی اسیر جولان واسطهها شده بود.
برای خروج از چنین بن بستی، براساس تصمیمات ستاد هدفمند کردن یارانهها وزارت صنعت، معدن و تجارت با هدف تسهیل امور و افزایش سطح دسترسی سریع واحدهای تولیدی مصرفکننده محصولات پتروشیمی مبادرت به طراحی و راهاندازی بخش پتروشیمی در سایت Behinyab.ir کرد. دستورالعمل و گردش کار سامانه یادشده ۳ سال پیش در چنین روزی به کلیه سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها جهت اجرا ابلاغ شد.
به این ترتیب مقرر شد، معرفی نامههای صادر شده از طریق سایت بهینیاب و سامانه مدیریت فرآیند از آبان ماه سال ۹۰، ملاک عمل برای فروش محصولات از طریق بورس کالا قرار گیرد تا بساط معرفینامه رانتی برچیده شود.
براین اساس تا کنون بیش از ۳۲۹۰ واحد تولیدی بهمنظور خرید مواد اولیه از بورس کالا اقدام به ثبت اطلاعات مربوطه در سایت بهین یاب کردهاند که پس از بررسی و تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت بیش از ۲۹۱۸ واحد به صورت الکترونیکی به بورس کالا معرفی شدهاند. نفس همین برقراری ارتباط الکترونیک میان بورس کالا و مجموعه وزارت صنعت در قالب سامانه بهینیاب خود دستاوردی بود که با صرف هزینه قابل توجه میسر شده است. بهین یاب در حال حاضر یک بانک اطلاعاتی قابل توجهی است که نیاز به بازنگری و راستی آزمایی مداوم و مستمر دارد. در واقع نقصان موجود در این روند موجب شده تا گاه شرکتی برپایه اطلاعات گذشته خود اقدام به ا خذ مجوز خرید از بورس کالا کرده و در شرایطی که در سطح تولید پیشین خود نبوده، مازاد خرید خود را راهی بازار سنتی کرده است. گذشته از این، این احتمال نیز وجود دارد که هنوز شیوههایی برای گمراه کردن ناظران وزارت صنعت، معدن و تجارت وجود داشته باشد. چنین شبهههایی به همراه برخی شواهد غیررسمی موجب شده تا وجود این سامانه زیر سوال برود.
این در حالی است که این سامانه از این حیث که موجب شفافسازی و کشف قیمت عادلانه در معاملات محصولات پتروشیمی شده و به محرومیت صنایع پایین دستی پایان داده همچنان عملکرد به نسبه خوبی از خود برجای گذاشته است. عملکردی که در مجموع موجب شده تا بازار محصولات پتروشیمی با تبعیت از روند قیمت جهانی، عرصه را بر نوسانهای شدید قیمت در بازار داخلی تنگ کند.
پس هنوز هم میتوان تولد دوباره بهین یاب را پس از ورود محصولات پتروشیمی، تبریک گفت.
ارسال نظر