نگاهی به گذشته بازار مس
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: سال گذشته در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه، مس در بازار آزاد با نرخ ۲۵ هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسید. این در حالی است که دیروز این فلز با قیمت ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان در هر کیلو معامله شد. در حقیقت میتوان گفت که این افت ۲/۵ درصدی قیمت، به دلیل نوسانات نرخ ارز در سال گذشته رخ داده است. به طوری که این فلز پس از ریزش نرخ دلار، قیمت ۱۹ هزار تومان را هم تجربه کرد، اما با تحرکات مثبت دلار نشان داد پتانسیل افزایش دوباره را دارد. از سوی دیگر یکی از مهمترین تحولاتی که در این دوره در بخش محصولات صنعتی بهخصوص برای فلزی همچون مس رخ داد، تغییر روش قیمتگذاری این فلز بود.
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: سال گذشته در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه، مس در بازار آزاد با نرخ ۲۵ هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسید. این در حالی است که دیروز این فلز با قیمت ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان در هر کیلو معامله شد. در حقیقت میتوان گفت که این افت ۲/۵ درصدی قیمت، به دلیل نوسانات نرخ ارز در سال گذشته رخ داده است. به طوری که این فلز پس از ریزش نرخ دلار، قیمت ۱۹ هزار تومان را هم تجربه کرد، اما با تحرکات مثبت دلار نشان داد پتانسیل افزایش دوباره را دارد. از سوی دیگر یکی از مهمترین تحولاتی که در این دوره در بخش محصولات صنعتی بهخصوص برای فلزی همچون مس رخ داد، تغییر روش قیمتگذاری این فلز بود. مس از ابتدای سال گذشته با فرمول ثابتی که از میانگین بورس لندن کشف میشد، عرضه شد تا اینکه ارز در بازار داخل با نوسانات شدیدی روبهرو شد و همزمان با آن مس در بورس لندن نیز افزایش قیمت یافت؛ در نتیجه این عوامل سبب رشد بیرویه قیمت مس شد. به همین دلیل مسوولان نیز برای اینکه این اتفاقات را سامان دهند به فکر تغییر روش قیمتگذاری این فلز افتادند، غافل از اینکه این تغییر روش اوضاع را از قبل ملتهبتر خواهد کرد. البته در سال جاری باز هم فرمول مس تغییر کرد و از آنجا که در این فرمول به جای ارز مبادلهای از ارز آزاد استفاده میشد و این تغییر روش قیمتگذاری با نوسانهای مثبت نرخ ارز مصادف شده بود، به همین دلیل بازار این محصول ملتهب شد.
البته تغییر قیمتهای جهانی در این روند صعودی تاثیر بسزایی داشته است. مهمترین عوامل افزایش قیمت مس طی این مدت افزایش مصرف چین، وقفههای تولید، کاهش عیار معادن مس، اعتصابات کارگری در معادن شیلی و آمریکا، افزایش میزان بلایای طبیعی در جهان به ویژه وقوع دو توفان کاترینا و ریتا درشیلی، بستن برخی از شرکتهای معدنی به دلیل هزینههای بالای Cerro Colorado آمریکا و نیز وقوع زمینلرزه در معدن تولید مس و در نهایت عدم توازن بین عرضه و تقاضای جهانی از مهمترین عوامل افزایش قیمت مس در سال گذشته میلادی بود.
در حال حاضر نیز نوسانات مثبت و منفی افزایش قیمت مس ناشی از فعال شدن برخی از معادن که قبلا صرفه اقتصادی نداشتهاند، افزایش خرید قراضه، روی آوردن مصرفکنندگان مس به محصولات جایگزین، استفاده از ذخایر موجود در انبارها و پیشبینی کسری تولید مس عنوان میشود.
ارسال نظر