93؛ سال رونق پتروشیمی
گروه بورس کالا- حمزه بهادیوند چگینی: مبادلات محصولات پتروشیمی در واپسین روزهای سال 92 همچنان با قدرت ادامه دارد و رونق بازار طی ماه گذشته امیدواری‌ها را به بهبود این بازار مهم افزایش داده است. در دو ماه گذشته دو سیاست مهم در تالار این محصولات در بورس کالا اتخاذ شد که این دو موضوع در رونق بازار اثرات فراوانی از خود بر جای گذاشتند؛ نخست افزایش دامنه نوسانات قیمتی در این بازار از 5 درصد به 10 درصد بود که با تلاش مدیر واحد صنایع تکمیلی ملی پتروشیمی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بورس کالا عملی شد و این مساله انگیزه‌های لازم را برای ورود عرضه کنندگان به بازار ارتقا بخشید.
این مساله به دلیل اختلاف قابل توجه قیمت برخی محصولات در بورس و بازار، ضروری بود و به‌رغم آنکه پیش‌بینی اولیه نابسامانی بازار و افزایش شدید قیمت‌ها در بورس کالا و به تبع آن بازار بود، اما روند خودتنظیمی بازار طی مدت اخیر تا حدی به ثبات بازار منجر شد. این موضوع با توجه به اینکه در روزهای پایانی سال قرار داریم و در عین حال خریداران بازار معتقدند قیمت‌ها در سال جدید افزایش خواهند یافت، تقاضای بازار روند رو به رشدی را پشت سر می‌گذارد و این مساله هم رقابت بازار را قوی‌تر از گذشته رقم زده و هم باعث شده عرضه کنندگان با رغبت بیشتری نسبت به حضور در تالار محصولات پتروشیمی اقدام کنند.
مساله دیگر نیز خروج ثبت سفارش برخی محصولات از کانال بهین یاب است که این سیاست نیز به گفته محتشمی پور باعث شد میزان برگشت این محصولات تا حدی اصلاح شده و تقاضا متوجه این بازار شود.
به هر حال تالار محصولات پتروشیمی این روزها منظم‌تر از بازار به مسیر خود ادامه می‌دهد، اما انتظار بر این است که بازار آزاد این محصولات نیز از روند بورس کالا تبعیت کرده و به ثبات برسد مضاف بر اینکه تعادل بین بورس کالا و بازار در سال جدید برقرار شود. در این رابطه نیز مدیر معاملات شرکت کارگزاری کالای خاورمیانه در گفت‌وگو با «سنا» اعلام کرد در هفته اخیر به محض افزایش عرضه برخی محصولات پتروشیمی در بورس، قیمت آن کالاها در بازار آزاد هم کاهش یافت که اگر این روند در همه محصولات ادامه یابد، قیمت‌ها در بازار پتروشیمی به نقطه تعادل می‌رسد.
به گفته علی محمدی، در هفته‌های گذشته با وجود اینکه تقاضا برای گروه پلی پروپیلن‌ها در رینگ پتروشیمی بالا بود، اما رشد عرضه‌ها باعث کاهش منطقی قیمت‌ها شد که امیدواریم رشد حجم عرضه‌ها در بورس ادامه یابد تا تمام تولیدکنندگان نیاز خود را به‌طور کامل از بورس تامین کنند.
وی افزود: یکی از اصلی‌ترین مشکلات تولیدکنندگان و صنایع پایین‌دستی در معاملات بورس این است که آنها نمی‌دانند محصولی که این هفته در بورس عرضه شده، آیا هفته آینده نیز عرضه می‌شود یا خیر، به این ترتیب سعی می‌کنند فراتر از نیاز خود خرید کنند تا اگر هفته‌های بعد محصولی راهی بورس نشد، آنها مشکلی نداشته باشند.
وی تصریح کرد: اما اگر مجتمع‌های پتروشیمی به صورت مستمر و براساس نیاز تولیدکنندگان کالاهای خود را در بورس عرضه کنند، هم تقاضا فروکش می‌کند و هم قیمت‌ها در رقابت آزاد و منطقی عرضه و تقاضا کشف می‌شود. علی محمدی همچنین با اشاره به عملکرد مطلوب بورس کالا در سال ۹۲ اظهار کرد: با توجه به رویکرد مثبت و نگاه ویژه دولت به بورس کالا، امیدواریم که از سال آینده مسیر رشد و توسعه معاملات فیزیکی و کاغذی بورس کالا هموارتر شود.
در این بین به تحلیل «دنیای اقتصاد» سال ۹۳ متفاوت از ۹۲ رقم خواهد خورد و این تفاوت از دیدگاه هزینه‌های تولید، وضعیت بازار داخلی (بورس کالا و بازار آزاد) و بازارهای جهانی قابل بررسی است. به‌طور مختصر می‌توان گفت افزایش هزینه‌های تولید از جمله اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، افزایش قیمت‌های حمل و نقل، دستمزد، مالیات و... عواملی هستند که هزینه‌های تولیدکننده را افزایش خواهند داد و از آنجا که محاسبات قیمتی در بورس کالا بر اساس قیمت‌های جهانی است تعادل بین قیمت‌های جهانی و قیمت تمام شده، مساله اساسی این دسته از تولیدکنندگان در سال جدید است.
در عین حال، در بازارهای داخلی نیز انتظار می‌رود رونق صنایع در سال ۹۳ انگیزه‌های خرید بیشتر را فراهم سازد. پیش بینی‌ها بر آن است که در بستر یک اقتصاد آرام، سال جدید سالی توأم با حرکت‌های واقعی بازار و بدون سفته‌بازی باشد و این مساله می‌تواند به رونق بازارهای داخلی منتهی شود. البته به این دو نکته باید موضوع تجارت محصولات پتروشیمی را نیز افزود. حذف یا کاهش محدودیت‌های تجاری، چه از نوع محدودیت‌های دولتی و سیاستی و چه از نوع محدودیت‌های ناشی از تحریم می‌تواند به رونق این بخش منتهی شود و انتظار می‌رود با توجه به اینکه صادرات با فرض تامین نیاز داخل صورت می‌گیرد، بازارهای صادراتی و رونق صادرات به بازار داخل ضربه‌ای نزند.


پیش‌بینی‌ها از سال 93 افزایشی است
روزهای خوش در انتظار پتروشیمی
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: با آنکه افزایش نرخ محصولات پتروشیمی در سال جاری و کاهش عرضه این محصولات در بورس کالا رکود بازار را به همراه داشت، اما با این حال، یک ماه گذشته رونق بازار مثال‌زدنی بود. با این حال، بازار محصولات پتروشیمی در حالی قدم به سال 93 می‌گذارد که عواملی همچون افزایش نرخ خوراک گاز مجتمع‌های پتروشیمی، افزایش 2 درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها موجب شده پیش‌بینی اغلب کارشناسان و معامله گران
این صنعت در ارتباط با قیمت‌ محصولات پتروشیمی در سال آینده افزایشی باشد.
به گفته کارشناسان محصولات پتروشیمی، اگر این رشد قیمت همانند سال 92 باشد و تحلیل درستی به معامله گران در خصوص تاثیرات واقعی این موضوع ارائه نشود، مجددا با التهاب بازار مواجه خواهیم شد که در این مواقع بیشتر اخبار و شایعات به سرعت بر روند بازار تاثیرگذار خواهند بود. این در شرایطی است که به گفته مدیر کارگزاری توسعه سرمایه دنیا روند قیمت پتروشیمی در سال 93 افزایشی خواهد بود و این رشد قیمتی به نفع بازار این محصولات است.
دکتر احسانی معتقد است افزایش قیمت‌ها در بازار محصولات پتروشیمی نه تنها به ضرر بازار نیست، بلکه به نفع صنعت و خریداران است، چرا‌که موجب می‌شود رانت‌خواران از بازار این محصولات خارج شوند و تنها مصرف‌کنندگان واقعی باقی بمانند.
وی افزود: برداشتن قانون و محدودیت ثبت نام در سایت بهین یاب همراه با افزایش قیمت‌ها می‌تواند کمک بزرگی به بازار در راستای جذب معامله‌گران واقعی به بورس کالا باشد.
دکتر احسانی در ادامه گفت: پیش‌بینی بنده برای روند قیمت پتروشیمی در سال آینده این است که نرخ این دسته از محصولات برای 93 افزایشی خواهد بود و احتمالا تا خرداد ماه رشد 20 درصدی تجربه خواهد شد که با توجه به شرایط موجود این افزایش نرخ منطقی و به جا است.
به عقیده مدیر کارگزاری سرمایه دنیا قیمت‌ها هنوز پایین است و همین موضوع پتانسیل‌های زیادی را برای بازار به همراه دارد. وی افزود: حال که شرایط برای کاهش رانت‌ها فراهم شده، بهتر است از این شرایط به بهترین نحو استفاده کرد و موقعیت خوبی را برای بهبود این بازار رقم بزنیم، حتی اگر به زمان زیادی نیاز باشد و بهبود روند بازار به طول بیانجامد، اما ارزش سامان دادن به این صنعت را دارد.