آیا رشد قیمت‌ها منطقی است؟
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: این روزها بازار فولاد از چند سو تحت فشارهای افزایشی است، به طوری که روزانه سطح قیمت‌ها نسبت به روز گذشته چند درصدی افزایش می‌یابد و نرخ آهن‌آلات در سطوح جدیدی قرار می‌گیرد.
علاوه بر جو روانی ایجاد شده در بازار که به افزایش بیشتر قیمت‌ها دامن می‌زند، افزایش نرخ ارز نیز در دو روز گذشته بر دور تند قیمت‌ها در این بازار افزوده است، به طوری که شمش‌های بلوم وارداتی به کشور و کلاف سایز ۵/۶ چینی و روس نیز تا میانگین ۵۰ تومان در هر کیلو بالا رفته‌اند. هم‌اکنون قیمت بیلت روس در بندر انزلی به ۱۶۳۰ تومان در هر کیلو رسیده و نوع ترکیه و کره‌ای شمش نیز تا سطح قیمت ۱۶۲۰ تومان بالا رفته‌ است.
در این میان، معامله‌گران بازار با ابراز نگرانی نسبت به روند فزاینده بهای آهن‌آلات که روزانه تا سقف ۵/۶ درصد گزارش می‌شود، رشد اخیر قیمت‌ها را بی‌ضابطه و تنها ناشی از بازارسازی فولادسازان می‌دانند. فعالان بازار معتقدند، با آنکه تا به امروز هیچ‌گونه تقاضای واقعی راهی بازار نشده، اما نرخ‌ها بدون هیچ‌گونه دلیل روشنی، تنها بر‌اساس یکسری اخبار و بازار گرمی تولیدکننده‌ها تا حد نسبتا زیادی رشد کرده است.
در واقع در کمتر از دو هفته متوسط قیمت میلگردهای سایز نرمال با تجربه رشد ۱۴ درصدی از رقم ۱۶۳۰ تومان در هر کیلو تا حدود ۱۹۰۰ تومان بالا رفته است. در همین حال میانگین شاخه‌های سبک تیرهای ذوبی نیز از حدود ۳۳۲ هزار تومان تا رقم ۳۵۷ هزار تومان، افزایش قیمت را طی این دوره تجربه کرده است.
علاوه بر این، بازار شمش‌های وارداتی به کشور نیز که تا اواسط هفته گذشته در آرامش نسبی و تعادل حجم عرضه و تقاضا به سر می‌برد، هم‌اکنون به شدت تحت تاثیر فضای التهاب‌آلود بازار محصولات فولادی قرار گرفته؛ چرا که انواع ابعاد بیلت فابریک وارداتی از سطوح قیمتی زیر ۱۵۰۰ تومان تا محدوده قیمتی بالای ۱۶۰۰ تومان رشد کرده است.
در شرایط فعلی معامله‌گران پیشنهاد می‌کنند، خریداران محصولات فولادی تحت تاثیر فضای روانی بازار قرار نگیرند و تنها به اندازه نیاز روزمره خود خرید کنند؛ چراکه قیمت‌ها بنا به دلایل گوناگونی پتانسیل برگشت به سطوح قبلی را دارد.
البته آهن فروشان معتقدند اینکه برگشت قیمت‌ها تا پایان سال محقق خواهد شد یا خیر چندان محتمل نیست، زیرا فولادسازان مصمم به جبران کمبود نقدینگی خود از محل رشد فعلی قیمت‌ها و فروش محصولات فولادی به خریداران هستند، بنابراین از روند فعلی که در پیش گرفته‌اند عقب نخواهند نشست، مضاف بر اینکه از سال آینده نیز با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نظارت‌های دولتی روی واحدهای تولیدی فولاد بیشتر خواهد شد و آنها قادر نخواهند بود بهای محصول نهایی را بیش از حد معینی بالا ببرند، از این‌رو در تلاشند تا افزایش قیمت را نه در سال جدید، بلکه تا پایان امسال و در شرایطی که خریدهای پایان سال آغاز شده، انجام دهند.