گروه بورس کالا- حدیث موسوی: روز گذشته معاملات بازار آزاد و بورس کالا دو روند متفاوت را در پیش گرفتند. در حالی که دادوستدهای صورت گرفته در بازار فولاد مانند روزهای قبل در حجم کمی انجام شد و تا ساعات میانی روز برخی مقاطع مانند میلگرد با کاهش و برخی تیرهای ذوبی با افزایش قیمت روبه‌رو شدند، رینگ فولاد شاهد معامله بیش از 97 هزار تنی شمش بلوم فولاد خوزستان با 20 تومان زیر نرخ پایه بود.
فولاد خوزستان چهارشنبه هفته گذشته نیز این محصول را عرضه کرده بود که به‌دلیل عدم توافق خریداران و شرکت عرضه‌کننده بر سر نرخ پایه ۱۴۰۰ تومانی، معامله‌ای روی این محصول انجام نشد، اما روز گذشته این شرکت با این پیش‌‌شرط که خریداران تقاضای بیش از ۷۰ هزار تنی را با نرخ ۱۳۸۰ تومان ثبت کنند، ۱۰۰ هزار تن شمش بلوم را به صورت فروش ال‌سی با شرایط بازپرداخت ۹۰ روزه با سود ماهانه ۵/۱ درصد عرضه کرد.
به گفته مدیر بخش فلزات کارگزاری مفید، این اقدام فولاد خوزستان (فروش شمش ۲۰ تومان زیر نرخ پایه و بازپرداخت ۹۰ روزه وجه کالا)، از این نظر که تولیدکننده‌های مقاطع با کمبود نقدینگی مواجهند و در تامین مواد اولیه نیز دچار مشکل هستند، بسیار ارزنده و خوب بود و در جهت روان کردن جریان بازار عرضه خوبی به شمار می‌رفت. علی اصغر بهرامی در ارتباط با روند عرضه این روز افزود: با توجه به اینکه خریداران شمش، قیمت ۱۳۸۰ تومان را در حجم بیش از ۸۰ هزار تن پذیرفتند، فولاد خوزستان که به دنبال عرضه سنگین بود، علاوه‌بر ۳۰ هزار تن عرضه اولیه از ۷۰ هزار تن عرضه مازاد نیز استفاده کرد که به این ترتیب ۹۶ هزار و ۵۰۰ تن شمش در زمان رسمی معاملات و ۱۰۰۰ تن در زمان مچینگ به فروش رسید.
این کارگزار تکرار عرضه‌های این‌چنینی را در مورد انواع ورق فولاد مبارکه نیز خواستار شد و گفت: پیش‌تر این شرکت در شرایطی که بازار کشش نداشت با خریداران بهتر کنار می‌آمد، به این ترتیب که به صورت ال‌سی و یوزانس‌های سه‌ماهه محصولات خود را می‌فروخت، اما در ۲ سال اخیر فولاد مبارکه محدودیت‌های خیلی زیادی را روی خرید اعمال کرده و قیمت‌های اعلامی محصولاتش در بورس کالا مدت‌ها است که تغییری نکرده در حالی که قیمت‌های بازاری ورق‌های این کارخانه متناسب با رکود بازار کاهش یافته و پایین‌تر از بورس کالا است.
البته این مساله در حالی است که برخی دیگر از کارگزاران نیز اعمال محدودیت‌های شدید و در واقع آنالیزهای چندباره مشتریان برای اعطای مجوزهای خرید از محصولات فولاد مبارکه را از سوی این شرکت مورد انتقاد قرار داده و گفتند، فولاد مبارکه با وضع سهمیه‌بندی‌های زیاد و عدم اجازه فروش آزاد محصولات خود در بورس کالا فقط به برخی تولیدکنندگان خاص توجه می‌کند.
سیگنال‌های نه چندان قوی از بازار مصرف
در همین حال بهرامی به روال آتی معاملات محصولات فولادی در بازار و بورس کالا نیز اشاره و خاطرنشان کرد: هرچند اواخر سال روند معاملات در بسیاری از بازارهای کالایی با رونق همراه می‌شود، اما این مساله در سال جاری در مورد بازار مصرفی فولاد چندان امیدوارکننده نخواهد بود، اگرچه بازار از روند کنونی نیز که رکود تقاضا بسیار عمیق شده تاحدودی فاصله خواهد گرفت.
وی موضوع بودجه عمرانی و تخصیص آن به پروژ‌ه‌های
۸۰ درصد به بالا را یک سیگنال ضعیف از تقاضا در سال آتی و یک سردرگمی برای بازار آهن دانست و ادامه داد: اگر روند تخصیص اعتبارات عمرانی به این شکل که گفته شده باشد نمی‌توان نسبت به تاثیرگذاری آن در بازار مصرفی فولاد چندان خوش‌بین بود. از سوی دیگر، وام‌های اعطایی جدید مسکن نیز که در قالب ۳۵ و ۵۰ میلیون تومان تصویب شده است با توجه به اینکه این مبالغ درصد کمی از هزینه کل خرید مسکن را پوشش می‌دهد، با آنکه اقدام مثبتی است، اما توان کافی برای جان‌بخشی و تحریک تقاضا در بازار ساخت‌و‌‌سازهای جدید را که با خرید آهن‌آلات همراه است نخواهد داشت.