برای دومین بار در سال ۲۰۱۳ طلا زیر ۱۲۰۰ دلار معامله شد
نوسان اونس طلا در محدوده ۱۲۰۰ دلار
گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: با وجود اینکه برخی تحلیلگران اقتصادی، قیمتهای کنونی طلای جهانی را کف بهای این فلز ارزیابی میکنند، اما پیشبینیها از تداوم روند ریزشی اونس طلا در سال ۲۰۱۴ ادامه دارد. در حالی که کاهش بهای طلا از اوایل سال ۲۰۱۰- که اولین ثبت قیمت ۱۲۰۰دلاری برای این فلز بود- تاکنون بیسابقه بوده است، بسیاری از شرکتهای معدنی نسبت به ادامه این روند و تاثیر منفی آن بر تولید طلا هشدار میدهند. هم اکنون هزینه تولید هر اونس طلا ۱۲۵۰ دلار است و با قیمتهای کنونی، شرکتهای معدنی به ازای تولید هر اونس طلا، ۵۰ دلار زیان میکنند که با توجه به این امر، کاهش قیمت طلا به زیر ۱۲۰۰ دلار به معنای افزایش ضرر و زیان شرکتهای معدنی خواهد بود و در نتیجه کاهش شدید تولید و عرضه را در پی خواهد داشت.
گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: با وجود اینکه برخی تحلیلگران اقتصادی، قیمتهای کنونی طلای جهانی را کف بهای این فلز ارزیابی میکنند، اما پیشبینیها از تداوم روند ریزشی اونس طلا در سال ۲۰۱۴ ادامه دارد. در حالی که کاهش بهای طلا از اوایل سال ۲۰۱۰- که اولین ثبت قیمت ۱۲۰۰دلاری برای این فلز بود- تاکنون بیسابقه بوده است، بسیاری از شرکتهای معدنی نسبت به ادامه این روند و تاثیر منفی آن بر تولید طلا هشدار میدهند. هم اکنون هزینه تولید هر اونس طلا ۱۲۵۰ دلار است و با قیمتهای کنونی، شرکتهای معدنی به ازای تولید هر اونس طلا، ۵۰ دلار زیان میکنند که با توجه به این امر، کاهش قیمت طلا به زیر ۱۲۰۰ دلار به معنای افزایش ضرر و زیان شرکتهای معدنی خواهد بود و در نتیجه کاهش شدید تولید و عرضه را در پی خواهد داشت. به این ترتیب نتیجه طبیعی و واکنش عادی شرکتهای معدنی جهان به افت قیمت طلا، متوقف کردن بخش مهمی از تولید خواهد بود. در صورت وقوع این اتفاق، این احتمال وجود دارد که در سال ۲۰۱۴ با شوک عرضه روبهرو شویم. اگر این اتفاق بیفتد، جانب عرضه در بازار طلا با مشکلات جدی روبهرو خواهد شد. اما از سوی دیگر کاهش قیمت طلا موجب افزایش تقاضا از سوی سرمایهگذاران و بانکهای مرکزی جهان خواهد شد و این مساله افزایش قیمت طلا را در پی خواهد داشت. به همین دلیل گفته میشود یک عامل مهم و موثر که میتواند قیمت طلا را از کاهش بیشتر نجات دهد، افت شدید عرضه است. از طرفی افت شدید قیمت طلا موجب شده تا ارزش سهام شرکتهای معدنی به شدت کاهش یابد و سرمایهگذاران زیادی اقدام به فروش ذخایر طلای خود در صندوق SPDR (بزرگترین صندوق مبادلات فلزات گرانبهای جهان) کنند.
اکنون که بانک مرکزی آمریکا تصمیم گرفته از میزان خرید اوراق قرضه کم کند، برخی موسسات آماری به تجزیه و تحلیل این مساله پرداختهاند که آیا اجرای محرک پولی از سال ۲۰۰۸ تاکنون، به نفع قیمت طلا بوده است یا خیر؟ بر اساس برخی از این نظرسنجیها، به نظر میرسد اجرای محرک پولی ۸۵ میلیارد دلاری فدرال رزرو آمریکا تاثیری بر افزایش قیمت طلا نداشته و مهمترین عامل برای افزایش قیمت طلا در سالهای اخیر پایین نگه داشتن نرخ بهره بوده است. این در حالی است که قیمت طلا از حدود ۸۰۰ دلار در سال ۲۰۰۸ تحت تاثیر سیاستهای انبساطی پولی فدرال رزرو آمریکا، به بیش از ۱۸۰۰ دلار در اواخر سال ۲۰۱۱ رسیده است.
برای هفته جاری میلادی، اغلب شرکتکنندگان در نظرسنجیها، به کاهش قیمت طلا رای دادهاند. روز گذشته در ساعات ابتدایی معاملات در بازارهای بینالمللی، قیمت طلا در محدوده آخرین بهای روز جمعه نوسان میکرد اما از بعدازظهر دیروز به وقت تهران، طلا دوباره در مسیر کاهشی قرار گرفت و تا ساعت ۱۶:۰۰ به وقت تهران، نوسانات بهای اونس این فلز در محدوده ۱۱۹۴ تا ۱۲۰۶ دلار دنبال شد. به این ترتیب با شروع هفته میلادی جدید، طلا برای بار دوم در سال ۲۰۱۳، مقاومت ۱۲۰۰ دلاری را شکست. در معاملات روز جمعه، نوسان اونس طلا دامنه وسیعی داشت به طوری که در کمترین و بیشترین قیمت به ترتیب به ۱۱۸۴ و ۱۲۰۸ دلار رسید و به این ترتیب ۲۲ دلار اختلاف در اوج و فرود طلا برای این روز ثبت شد تا در نهایت در پایان معاملات روز جمعه، قیمت این فلز در بازار نیویورک بر رقم ۱۲۰۳ دلار ثابت شود.
طلا و سکه در بازار تهران، دو روز اول هفته جاری را در نبود تغییرات جهانی طلا، با نوسانات اندکی پشت سر گذاشتند که این تغییرات محدود، برای روز شنبه در جهت کاهش و برای یکشنبه در مسیر افزایش بها بود؛ اما در نهایت قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در پایان دادوستدهای روز یکشنبه با قیمت پنجشنبه گذشته تفاوتی نداشت.
بازار قراردادهای آتی سکه هم در این دو روز به تبع سکه نقدی، شاهد تغییرات بسیار محدود قیمتی بودند و در محدوده زیر یک درصد نوسان کردند. دلار هم مانند چند هفته اخیر، روزهای با ثباتی را میگذراند و به نظر نمیرسد قصد بیدار شدن از خواب زمستانی را داشته باشد. در شرایط حاضر چند عامل وجود دارد که پتانسیل نوسانی کردن بازار ارز را دارد. از یکسو نتیجه بررسیهای مجلس پیرامون لایحه بودجه سال ۹۳ و مشخص شدن تکلیف نهایی نرخ ارز در این بودجه و از سوی دیگر اخبار روشن و مشخص از مذاکرات ژنو میتوانند به نوسانی شدن این ارز کمک کنند. آخرین دور از این مذاکرت به مدت چهار روز از پنجشنبه گذشته برگزار شد و قرار است پس از تعطیلات عید میلادی، از سر گرفته شود. به گفته معاون وزیر امورخارجه کشورمان، این احتمال وجود دارد که دور بعدی مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ در سطح معاونان وزیر برگزار شود.
در حال حاضر از آنجا که دورنمای افزایشی خاصی برای دلار متصور نیست، تقاضا برای این ارز کاهش یافته و از حجم دادوستدها کاسته است. از دیگر سو، رییس کل بانک مرکزی از تک نرخی شدن ارز در نیمه دوم سال آینده میگوید. به این ترتیب به نظر نمیرسد فعلا این مساله تاثیری بر بازار ارز داشته باشد.
در هفته پیش رو از آنجا که تعطیلات ژانویه را در پیش داریم، بازارهای جهانی طلا هم به تعطیلات خواهند رفت و قیمتهای اعلامی در روزهای مابین این تعطیلات، چندان قابل استناد نخواهند بود؛ به این ترتیب بازار طلا و سکه تهران و همچنین بازار قراردادهای آتی سکه، مهمترین متغیر خود را برای تعیین مسیر، برای مدتی از دست میدهند. پیش از اینها، به رغم وجود پارامترهای متنوعی که توانایی تکان دادن بازار ارز و سکه را داشتند، این دو تنها پا جای پای اونس طلا میگذاشتند و از پیروی از شاخصهای دیگر سرباز میزدند. حال که دلار دوران ثبات خود را میگذراند و طلای جهانی هم به تعطیلات طولانی میرود، باید دید رفتار بازارهای نقدی و آتی سکه چه خواهد بود و تا کجا میتوانند به این رکود و بیتحرکی ادامه دهند. هرچند این احتمال هم وجود دارد که حجمی از تقاضا وارد بازار شود و بتواند تا حدودی بر قیمتها اثرگذار باشد.
ارسال نظر