رقابت در بازار پتروشیمی بیشتر شد
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: مبادلات محصولات پتروشیمی روز گذشته در حالی برگزار شد که حجم تقاضاها با وجود قرار داشتن در روزهای پایانی ماه جاری نسبت به هفتههای گذشته تغییری نداشت و کماکان زیاد بود. از سوی دیگر حجم کالاهایی که دیروز سقف قیمت را تجربه کردند، بیشتر از معاملات روز یکشنبه بورس بود، به طوری که به گفته یکی از کارشناسان حوزه پتروشیمی، معاملات روز گذشته بورس با رونق و تقاضای بیشتری انجام شد. مثلا پلی وینیل کلراید OFF - S۶۵ درجه ۱ شرکت پتروشیمی اروند در هفتههای گذشته با تقاضای کمتری روبهرو بود، اما دیروز بیش از ۷ هزار تن تقاضا برای آن ثبت شد.
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: مبادلات محصولات پتروشیمی روز گذشته در حالی برگزار شد که حجم تقاضاها با وجود قرار داشتن در روزهای پایانی ماه جاری نسبت به هفتههای گذشته تغییری نداشت و کماکان زیاد بود. از سوی دیگر حجم کالاهایی که دیروز سقف قیمت را تجربه کردند، بیشتر از معاملات روز یکشنبه بورس بود، به طوری که به گفته یکی از کارشناسان حوزه پتروشیمی، معاملات روز گذشته بورس با رونق و تقاضای بیشتری انجام شد. مثلا پلی وینیل کلراید OFF - S۶۵ درجه ۱ شرکت پتروشیمی اروند در هفتههای گذشته با تقاضای کمتری روبهرو بود، اما دیروز بیش از ۷ هزار تن تقاضا برای آن ثبت شد. البته در این روز گریدهای متفاوت پلی پروپیلنها و پلی استایرنها نیز همچنان به دلیل کمبود عرضه در بورس و بازار با سقف قیمت خریداری شدند، البته این گروه از کالاها همچنان ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان در بازار نقدی و بورس اختلاف قیمت دارند. از طرفی نیز این فعال آگاه افزایش دوباره قیمتها در این روز را کاهش یافتن خوراک گاز برخی از مجتمعهای پتروشیمی در پی افزایش مصرف گاز در بخشهای خانگی و تجاری دانست و گفت: به دنبال کاهش دمای هوا و افزایش مصرف گاز مشترکان خانگی، این مجتمعها با کمبود گاز مواجه شده و به همین دلیل شرکت ملی گاز ایران ناچار به کاهش تزریق خوراک به این واحدها شده است. بر این اساس، شرکت ملی گاز از شرکتهای پتروشیمی خواسته یا با حداقل تولید به فعالیت بپردازند یا تولید خود را تا اطلاع ثانوی متوقف کنند.
از سوی دیگر نیز شنیدهها از برخی معاملهگران حاکی از آن است که تعیینکننده قیمت خوراک پتروشیمیها باید بازار باشد در حالی که برخی از کارشناسان معتقدند این کار منطقی نیست؛ چراکه قیمتهای بازار دایم در نوسان است و در تمام دنیا اینگونه مرسوم است که در چند سال نخست برای اینگونه قراردادها، نرخ خوراک ثابت باشد. البته این اتفاقات در شرایطی رخ داده است که سومین نشست مشترک اتاق گفتوگوی صنعت پتروشیمی و سازمان بورس اوراق بهادار با هدف بررسی راهکاری تسهیل فروش محصولات در بورس کالا برگزار شد.
در این نشست نحوه عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا با هدف اصلاح و بهینهسازی وضع موجود در دستور کار قرار گرفت و اعضا درباره مسایل و مشکلات عرضه محصولات پتروشیمی در بورس از جمله ضعفهای سامانه بهینیاب، مدیریت عرضه و نحوه قیمتگذاری، نظرات خود را مطرح کردند و مقرر شد گروههای کارشناسی بهترین راهکار را برای حل مشکلات در نشست بعدی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار میشود، ارایه کنند. این در حالی است که به گفته کارشناسان در حال حاضر بزرگترین مشکل مجتمعهای پتروشیمی تامین خوراک برای تولید است در غیر این صورت هر تلاشی برای بهینهسازی و سامان بخشیدن به این بخش بیفایده خواهد بود، چرا که با کاهش تولیدات مجددا قیمتها افزایشی خواهد شد و عدم تناسب میزان عرضه و تقاضا موجب ایجاد رقابت در رینگ معاملاتی و در نتیجه رونق بخشیدن به کار دلالها در بازار آزاد خواهد شد.
به این ترتیب روز سهشنبه ۲۶ آذرماه، حدود ۵۹ هزار تن انواع مواد پلیمری ۱۶ تولیدکننده عمده کشور در تالار داخلی و صادراتی فرآوردههای نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران عرضه شد که از جمله مهمترین محصولات عرضه شده در این گروه میتوان به انواع پلی اتیلن، پلیپروپیلن، PVC،SBR، پلیاستایرن مقاوم، ABS و اپوکسی رزین اشاه کرد.
همچنین ۱۲ هزار تن وکیوم باتوم شرکت پالایش نفت بندرعباس و ۳ هزار تن وکیوم باتوم شرکت پالایش نفت تبریز به قیمت پایه ۱۰ هزار و ۶۷۵ ریال برای هر دو محموله در تالار مذکور عرضه شد.
ارسال نظر