گروه بورس کالا- سحر نمایشی: در حالی که قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی روند صعودی در پیش گرفته، اما همچنان بازار داخلی این محصولات بدون هیچ حرکتی به مسیر خود ادامه می‌دهد. البته در میان فلزات پایه، مس رشد اندکی را تجربه کرد اما بازار این فلزات برای بهبود به تغییرات مثبت بیشتری نیاز دارد؛ آن هم تغییری که بتواند مشتریان را به سمت بازار جذب کند و رکود فعلی را کاهش دهد. هر چند تغییر و تحولات سیاسی کشور در ماه‌های اخیر به طور طبیعی آثار مثبت خود را بر این بازارها گذاشت و البته در بسیاری از محصولات شاهد ثبات بودیم، اما همچنان بخش بزرگی از بازار از یک سال گذشته تاکنون همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برد. یکی از فروشندگان بازار فلزات می‌گوید:‌ کسادی این بازار تا زمانی که خریداران از خرید امتناع کنند همچنان ادامه خواهد داشت و به همان اندازه که مردم رغبتی به خرید کالا ندارند، جنس هم در بازار کم است.

وی افزود: شایعاتی که به تازگی در بازار پیچیده مبنی بر اینکه وضع بازار بهبود یافته و مدتی است به دلیل ثبات بازار، دیگر مشکلات گذشته مبنی بر خرید نقدی یا دریافت چک وجود ندارد درست نیست؛ اتفاقا خیلی وقت‌ها کارخانه داران پول را از خریدار می‌گیرند، اما جنس را دو تا سه هفته بعد تحویل می‌دهند، در حالی که در گذشته روند بازار توام با اعتماد بود و با دریافت چک‌های میان مدت معامله صورت می‌گرفت، اکنون نه تنها اعتمادها کاهش یافته بلکه دیگر خریداری در بازار وجود ندارد.

با این وجود از نظر فروشندگان فلزات پایه علاوه بر نبود تقاضا، فراز و نشیب‌های ناشی از تغییرات نرخ ارز،‌ نگرانی تولید‌کنندگان از ناتوانی تامین ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه و امید به کاهش بیشتر قیمت‌ها از جمله مسائلی است که بازار این محصولات را تحت تاثیر قرار داده است؛ به طوری که برخی کارشناسان حوزه فلزات پایه معتقدند به دلیل شرایط روانی و ذهنیت مردم نسبت به تغییر قیمت‌ها، همواره نوسان رو به پایین متاثر از افت نرخ ارز با پذیرش بیشتری از سوی مصرف‌کنندگان مواجه می‌شود و مورد عمل قرار می‌گیرد، علاوه بر این انتظارات روانی، رفتار معامله‌گران و فعالان اقتصادی نیز به این ریزش قیمت‌ها دامن می‌زند. البته بارها مشاهده شده که در برخی زمان‌ها قیمت ارز در بازار روند نزولی داشته و پس از مدتی مجددا به قیمت‌های سابق بازگشته است اما این بار گویی عامل محکمی آن را ثابت نگاه داشته و نبود تقاضا بیشتر بر این بی‌رونقی دامن زده است.

از سوی دیگر نیز با توجه به پیش‌بینی آگاهان اقتصادی ممکن است نوسان رو به بالای قیمت‌های جهانی فلزات غیر آهنی ادامه داشته باشد؛ اما بلندمدت نیست؛ چرا‌که آمارها نشان می‌دهد موجودی انبارهای جهانی در حال کاهش است؛ این درحالی است که تولیدات نیز به شدت کاهش یافته است. البته این نکته را نباید فراموش کرد که اقتصاد جهانی تا حد زیادی دوران رکود و بحران را پشت سر گذاشته و روندی رو‌به رشد، اما همراه با نوسانات مقطعی را پیش رو دارد؛ بنابراین ممکن است قیمت فلزات به تبع آن، نوسانات مقطعی را تجربه کند.

در بازار فلزات چه گذشت؟

روند معاملات فلزات پایه در روز گذشته با ثبات قیمت همراه شد، این در حالی است که در این میان سرب اعم از خالص و کارگاهی با افت ۱۰۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه رو‌به‌رو شد. به گفته فعالان بازار دلیل این کاهش قیمت نبود تقاضای این فلز در بازار غیر‌رسمی بوده است. همچنین کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که احتمال رشد قیمت‌ها در هفته آتی به دلیل رشد قیمت‌های جهانی وجود دارد مگر اینکه نرخ ارز مجددا با کاهش قیمت مواجه شود.

تهدید شاخص اعتماد در بازار