گروه بنگاه‌ها- زهرا مسافر: با راه‌اندازی سایت بها، ایران سهم بزرگی از تجارت الکترونیک در کشور را از آن خود خواهد کرد. عزیز طلاوری افزود: هم‌اکنون سهم ایران در بازار تجارت الکترونیک بسیار ناچیز است، اما با راه‌اندازی سامانه هوشمند آهن‌آلات (بها)، کشور ما می‌تواند سهم بزرگی از تجارت الکترونیک را به خود اختصاص دهد. مدیرعامل شرکت فولادسازان معین تصریح کرد: صنعت فولاد کشور از نقدینگی زیادی در تجارت فولاد کشور برخوردار است و در زمره صنایع برتر کشورمحسوب می‌شود، از این رو می‌تواند سهم بسزایی در زمینه تجارت الکترونیک کشور داشته باشد.

وی با بیان اینکه سامانه هوشمند آهن‌آلات در نیمه دوم مهر ماه راه‌اندازی خواهد شد، گفت: هم‌اکنون زیر‌ساخت‌های لازم برای آغاز به‌کار رسمی این سامانه آماده است و تا آن زمان مدیرعامل سازمان نیز معرفی خواهد شد.

طلاوری، راه‌اندازی سایت بها را جایگزینی برای بورس کالا ندانست، بلکه آن را بازاری به موازات بورس کالا یا بازار ثانویه توصیف کرد و افزود: تولید‌کننده‌های خصوصی که در این سامانه ثبت‌نام می‌کنند زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت به فعالیت می‌پردازند.

وی یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سایت بها را عرضه نقدی محصولات فولادی و در تناژ سبک تر از عرضه‌های بورس کالا دانست و افزود: از این طریق نه تنها می‌توان رونق را به سطح معاملات کم‌حجم‌تر در سطح بازار آزاد رساند، بلکه احتمال عرضه‌های سلف در تناژهای سنگین‌تر بورس کالا هم همچون سابق مورد استقبال خریداران قرار خواهد گرفت.

مدیر‌عامل فولاد‌سازان معین با اشاره به اینکه هم‌اکنون ۲۰ تا ۲۵ درصد از معاملات فولاد در بورس کالای ایران صورت می‌گیرد، تصریح کرد: با راه‌اندازی سایت بها مابقی معاملات فولاد ۷۰ تا ۸۰ درصد محقق خواهد شد.

به گفته وی، در سامانه هوشمند بازار آهن‌آلات حجمی از فعالیت‌های بازار فولاد انجام خواهد شد که پیش‌تر از طریق بورس کالا امکان معامله آنها نبود.

طلاوری خاطرنشان کرد: با فعالیت رسمی سامانه هوشمند آهن‌آلات (بها) بازار فولاد به تعادل خواهد رسید، زیرا با افزایش عرضه‌های محصولات فولادی خودبه‌خود بازار رقابتی، واقعی و شفافی ایجاد خواهد شد.

وی افزود: پیش‌بینی می‌شود با آغاز به‌کار این سامانه در مدت زمان کوتاهی عوامل موثر بر بازار فولاد نسبت به یکدیگر شناخت کافی پیدا کنند؛ چرا که این عوامل در به تعادل رسیدن بازار نقش بسزایی ایفا می‌کنند.

دولت از ظرفیت‌های بخش خصوصی در صنعت فولاد استفاده کند

مدیر‌عامل شرکت فولاد سازان معین درخصوص وضعیت کنونی بازار فولاد و مشکلات آن در گفت‌وگو با فولادنیوز گفت: دولت از اتخاذ تصمیمات آنی و غیر‌کارشناسی در صنعت فولاد پرهیز کند و برای سیاست‌گذاری در این حوزه از نظرات بخش خصوصی استقبال کند.

وی افزود: از آنجا که صنعت فولاد، یک صنعت سرمایه بر است، دولت نیز باید حمایت‌های مالی و پولی منطقی و هوشمندانه از این صنعت را در دستور کار قرار دهد.

طلاوری با بیان اینکه در اغلب کشورهای پیشرو در صنعت فولاد، بیشترین آورده طرح‌ها و سرمایه‌گذاری ابتدا از طریق موسسات مالی و بانک‌ها در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌گیرد، سپس به توان مالی سرمایه‌گذار توجه می‌شود، گفت: اما در کشور ما این روند کاملا معکوس است. در صنعت فولاد نیز بسیاری از سرمایه‌گذاران در آغاز کار، از منابع خود به امید گشایش اعتبارات بانکی هزینه می‌کنند، اما در نهایت بانک‌ها موانع متعددی پیش روی ادامه کار قرار می‌دهند که همین موضوع بلاتکلیفی و نیمه‌کاره ماندن بسیاری از طرح‌های فولادی بخش خصوصی را در پی داشته است.

مدیر‌عامل شرکت فولادسازان معین گفت: این امر موجب شده تا سرمایه‌گذاران صنعت فولاد اشتیاقی برای وارد شدن به این عرصه نداشته باشند و به تبع آن بسیاری از فرصت‌ها در این صنعت از بین برود.

وی یکی از راهکارهای حمایت از بخش خصوصی در صنعت فولاد را آزادسازی صادرات برای تولیدکنندگان دانست و تصریح کرد: بسیاری از تولیدکنندگان داخلی، سال‌ها تلاش کرده‌اند تا سهم قابل قبولی از بازارهای منطقه‌ای و کشورهای همسایه را به دست بیاورند، ولی به یکباره با ممنوعیت صادرات تمام تلاش‌های گذشته آنان بی‌ثمر ‌شد.

وی گفت: از دیگر راهکارهای حمایت از این صنعت و رقابتی شدن آن، تعیین قیمت در حاشیه بازار است؛ چرا که به طور حتم با قیمت‌های دستوری علاوه بر شکل‌گیری رانت و بازار سیاه بیشترین آسیب به مصرف‌کنندگان وارد می‌شود.

طلاوری با اشاره به ضرورت برنامه ریزی دولت یازدهم برای تامین مواد اولیه صنعت فولاد تصریح کرد: در حال حاضر در کشور با مشکلاتی از قبیل تحریم و تورم مواجه هستیم و به طور حتم با برطرف شدن این مشکلات نیز شاهد پیشرفت و تکمیل طرح‌های نیمه کاره فولادی خواهیم بود.

وی خاطرنشان کرد: چنانچه در بسیاری از فرآیندهای سرمایه‌گذاری صنعتی شفاف‌سازی و حمایت‌های لازم اعمال شود، بخش خصوصی انگیزه کافی برای وارد شدن و سرمایه‌گذاری در طرح‌های صنعتی را دارد منوط بر اینکه مشکلات پیش روی این بخش برداشته و آزادی عمل بیشتری در اختیار بخش خصوصی گذاشته شود.

مدیر عامل شرکت فولادسازن معین افزود: بخش خصوصی پتانسیل کافی برای ورود به عرصه سرمایه‌گذاری در صنعت فولاد را دارد به گونه‌ای که هم اکنون در زمینه هشت طرح فولادی در صورت پرداخت هزینه این طرح‌ها از سوی دولت می‌تواند با اطمینان بیشتری وارد عمل شود.

وی با اشاره به مشکلات زیاد پیش روی بخش خصوصی صنعت فولاد، گفت: چنانچه دولت برای احداث کارخانه‌ها به این بخش مجوز‌های لازم را بدهد و آزادی عمل بیشتری برای این بخش در نظر بگیرد می‌توان شاهد پیشرفت‌های خوبی در صنعت فولاد بود.

طلاوری خاطرنشان کرد: بخش خصوصی صنعت فولاد طی این سال‌ها عملکرد قابل قبولی داشته است و دولت می‌تواند با ایجاد زمینه و بسترهای مناسب به این بخش کمک‌های شایانی کند.

به گفته وی، آزاد‌سازی صادرات محصولات فولادی، کاهش واردات بی‌رویه و اختصاص تسهیلات ارزان‌قیمت به تولید‌کنندگان صنعت فولاد از جمله اساسی‌ترین راهکارهای لازم برای برون‌رفت این صنعت از چالش‌های پیش‌رو است.