جهان‌سهم- انتشار دو خبر مثبت از اقتصاد آمریکا طی روزهای اخیر موضوعی است که احتمال افزایش تقاضا برای این فلز مهم اساسی و دیگر فلزات را افزایش داده است. قیمت فلزات اساسی طی ماه‌های اخیر کاهش یافته، اما از دید تحلیلگران موسسه تحقیقاتی مک کینزی، محدودیت عرضه مواد خام و رشد تقاضا از سوی اقتصادهای نوظهور دو عاملی هستند که سبب می‌شوند باور به پایان دوران رونق بازار این مواد چندان صحیح نباشد. قیمت حامل‌های انرژی، فلزات و محصولات کشاورزی که از سال ۲۰۰۰ تاکنون بیش از دو برابر شده است، به رغم کاهش ماه‌های اخیر هنوز هم نزدیک به اوج خود در قبل از آغاز بحران مالی و رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸ قرار دارد.

افزایش عرضه مواد خام طی دو سال اخیر و کاهش نرخ رشد اقتصاد چین که بزرگ‌ترین مصرف کننده اکثر این مواد است، دو بانک بزرگ سرمایه‌گذاری یعنی گلدمن ساکس و سیتی گروپ را واداشت پایان دوران رونق بازار مواد خام را اعلام کنند، اما واقعیت این است که تولیدکنندگان مواد خام برای حفظ میزان عرضه و تامین تقاضا مجبور هستند از فناوری‌های پیشرفته استفاده کنند و در مناطق دوردست عملیات‌های اکتشاف و استخراج را انجام دهند.

در بخش دیگری از گزارش موسسه مک کینزی آمده است، هزینه تولید بسیاری از مواد خام پیوسته در حال افزایش است. در چین از بخش‌های وسیع از زمین‌های زراعی برای ساخت‌و‌ساز استفاده شده، زیرا شهرنشینی در حال گسترش است و در برزیل قیمت زمین زراعی طی یک دهه اخیر هفت برابر شده است زیرا تقاضای جهان برای مواد غذایی در حال افزایش است، زمین‌های بیشتری به حالت حفاظت شده درآمده است و مقررات زیست محیطی سختگیرانه‌تر شده‌اند.

از سوی دیگر برای حفظ سطح تولید نفت خام شرکت‌ها مجبور هستند چاه‌هایی در کف اقیانوس‌ها و دریاها حفر کنند و از فناوری‌های پیشرفته استفاده کنند. همچنین بسیاری از معادن در مناطق ناامن از لحاظ سیاسی قرار دارد. با آنکه در خصوص بسیاری از مواد خام کمبود فوری وجود ندارد، اما هزینه تولید در طیفی وسیع از این مواد افزایش یافته است طوری که قیمت‌ها نمی‌تواند از سطوح کنونی کمتر شود.

در یک دهه اخیر هزینه متوسط حفر یک چاه نفت دو برابر شده است و به بهره برداری رساندن معادن فلزات بیست سال طول می‌کشد در حالی که در دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ این مدت بین ۶ تا ۱۰ سال بود.

نکته مهم اینکه کاهش نرخ رشد اقتصاد چین نمی‌تواند از تقاضا برای مواد خام بکاهد، زیرا اندازه اقتصاد این کشور به حدی بزرگ است که حتی اگر نرخ رشد آن کاهش یابد باز هم بیش از سال‌های گذشته مواد خام مصرف خواهد کرد. شهرنشین شدن جمعیت در چین و هند نیز یک عامل رشد تقاضا و کاهش تولید بسیاری از مواد خام است. تخمین زده شده است که تا سال ۲۰۳۰ جمعیت شهرنشین در این دو کشور ۷۵۰ میلیون نفر افزایش خواهد یافت.