آغاز سرد فولاد در هفته‌های گرم

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: برخلاف هفته پیش که بورس کالا به صحنه رقابت خریداران برای تصاحب برخی عرضه‌های محصولات فولادی بدل شده بود، روز گذشته به دنبال عدم عرضه این محصولات روز سردی برای رینگ فولاد در تالار محصولات معدنی و صنعتی رقم خورد. بنابراین به نظر می‌رسد فعالان فولاد، چشم‌انداز بازار را در کوتاه‌مدت مثبت تلقی نمی‌کنند. بخش اعظمی از تحرک بازار فولاد در گرو رونق ساخت و ساز مسکن است که با توجه به گروه بورس کالا- حدیث موسوی: برخلاف هفته پیش که بورس کالا به صحنه رقابت خریداران برای تصاحب برخی عرضه‌های محصولات فولادی بدل شده بود، روز گذشته به دنبال عدم عرضه این محصولات روز سردی برای رینگ فولاد در تالار محصولات معدنی و صنعتی رقم خورد. بیش از دو ماه است که سایه رکود بر بازار خرید و فروش فولاد سنگینی می‌کند به گونه‌ای که هفته‌ها است خبری از تقاضای عمده در بازار نیست. در بورس کالا هم اگر عرضه‌های برخی محصولات همچون انواع میلگرد خوب به فروش می‌رسد نباید از نظر دور داشت که معاملات این قبیل کالاها در قالب سلف و برای تحویل در حداقل دو ماه آتی است.رکود موجود در این بخش، گذر از بی‌تحرکی بازار فولاد هم تا زمان بازگشت رونق به بخش مسکن نامعلوم به نظر می‌رسد. به گفته یکی از آگاهان بازار مسکن، قیمت آهن‌آلات ساختمانی از جمله آهن و یراق‌آلات افزایش یافته که این موضوع در کنار افزایش ۳۵ درصدی در دستمزد کارگران درب و پنجره‌سازی نقش موثری در افزایش بی‌ضابطه قیمت مسکن و رکود در این بخش داشته است. این فعال معتقد است تا زمانی که چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های تولیدی مبهم و تاریک است نمی‌توان انتظار داشت نقدینگی به سمت آنها حرکت کند، به همین دلیل است که مسکن نقش کالای سرمایه‌ای یافته و قیمت آن روز به روز افزایش بیشتری می‌یابد که همین امر بر قیمت فولاد نیز خواهد افزود. به عقیده این فعال بازار، در صورتی که رکود موجود در بازار فولاد کمی برطرف شود، قیمت‌ها با ضریب بالاتری رشد خواهند کرد. از سوی دیگر به علت قیمت پایین‌تر میلگرد در بازار در قیاس با تیرآهن، استفاده از آن در ساخت بناهای مسکونی نسبت به تیرآهن و سایر سازه‌های فلزی در اولویت اول خریداران قرار دارد، بنابراین طبیعی است با آغاز روند توسعه ساخت‌وسازها اگر خریدی در بورس کالا یا در بازار صورت می‌گیرد بیشتر مربوط به میلگرد باشد تا تیرآهن. بر این اساس قابل پیش‌بینی است خرید و فروش انواع میلگرد و در بعد کلی آن مقاطع طولی به زودی رونق گیرد.

روز گذشته در بازار آزاد قیمت میلگرد آجدار سایز ۸ در دامنه ۲۰ هزار و ۷۷۰ ریال تا ۲۱ هزار و ۷۰۰ ریال نوسان داشت که نسبت به روز پیش از آن تغییر محسوسی نکرده بود. این در حالی است که قیمت میلگرد آجدار سایز ۱۲ و ۱۴ در بازه ۱۹ هزار و ۴۵۰ ریال تا ۲۰ هزار و ۲۰۰ ریال در نوسان بود که محصول برخی از کارخانه‌ها حدود ۵/۰ درصد افت قیمت را نسبت به روز جمعه تجربه کرده بودند. قیمت دیگر سایزهای میلگرد هم کماکان در بازه‌های مشابهی تغییر یافتند. روز شنبه قیمت هر شاخه تیرآهن ۱۴ هم به ترتیب کمترین و بیشترین قیمتی را که برای فروش به ثبت رساند ۲۸۵ هزار و ۳۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان بود که نسبت به روز پیش از آن تغییر چندانی نداشت. از سوی دیگر قیمت هر شاخه تیرآهن ۱۶ در بازه ۳۷۶ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۳۹۴ هزار و ۵۰۰ تومان نوسان داشت که نسبت به روز جمعه با افت قیمت مواجه شده بود. با توجه به اینکه مشکلات مربوط به تامین ارز مورد نیاز واردات، گشایش LC و نقل و انتقال پول تاثیر معکوسی بر روند واردات فولاد طی ماه‌های اخیر داشته‌اند، یکی از آگاهان بازار معتقد است تولیدات داخلی کارخانه‌های فولاد به خوبی پاسخگوی نیاز بازار بوده و با مازاد عرضه در بازارهای داخلی روبه‌رو هستیم؛ بنابراین واردات محصولات فولادی هم به تبع آن روند کاهشی به خود گرفته به گونه‌ای که میزان آن نسبت به چند ماه گذشته در حد بسیار نازلی قرار دارد. در حال حاضر فعالان بازار منتظر ثبات در فضای اقتصادی کشور، تعیین تکلیف بودجه، کاهش قیمت مسکن و رونق ساخت و ساز در این بخش هستند تا بتوانند خرید و فروش‌های خود را در بازار به نحو صحیح‌تری مدیریت کنند؛ چرا که فعلا جز بی‌اطمینانی و ابهام در بازار نشانه‌ای مبنی بر رونق معاملات در برابر خود نمی‌بینند.

گزارش بازار مقاطع

طی هفته گذشته، به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران، بیلت هفته با ثباتی را پشت سر گذاشت. دو علت برای این ثبات قیمت بود: اول، ثبات نرخ ارز و دوم ثبات قیمت مقاطع. از اول هفته قیمت شمش ۱۵۰ میلیمتر در بندرانزلی ۱۷۶۰ تا ۱۷۷۰ تومان در هر کیلو بود که به ۱۷۸۰ تومان هم رسید. بیلت ترکیه و کره در بندر امام نیز در طول هفته با قیمت ۱۷۲۰تا ۱۷۳۰ تومان هم معامله شد. بازار شمش فعلا در حالت صبر و انتظار است، قیمت بیلت تحویل بنادر شمالی حداکثر ۵۵۰ دلار در هر تن است. حداکثر قیمت تمام شده با ارز اتاق مبادله هر کیلو ۱۶۰۰ تومان است ولی دریافت ارز به سادگی مقدور نیست. واردات با استفاده از ارز شناور هم مقرون به صرفه نیست، به همین دلیل شمش داخلی جایگزین شمش وارداتی شده است، پایین آمدن تولید هم باعث ثبات قیمت بیلت شده است. در شرایطی که فضای اقتصاد کشور زیر سایه انتخابات قرار گرفته نباید انتظار تغییر قیمت را داشت؛ ولی نتیجه صبر و انتظار بازار همیشه به گرانی ناشی از محدودیت عرضه در ماه‌های بعد منتهی شده است. هفته گذشته شاهد افزایش قیمت تختال فولاد خوزستان در بورس بودیم؛ به طوری که رشد قیمت، معادل هر کیلو ۱۴۲ تومان بود. این امر عده‌ای از دست‌اندرکاران را امیدوار کرده است که این کارخانه قیمت بیلت را هم در هفته آینده بالا ببرد.

بهبود مقاطع در بازار ایران

بازار مقاطع در هفته گذشته کمی بهبود یافت و قیمت‌ها افزایش نشان داد؛ ولی این افزایش در حد هر کیلو حداکثر ۲۰ تومان بود علت این افزایش قیمت نوسان نرخ ارز بود. از روز چهارشنبه که قیمت ارز روند نزولی گرفت بازار مقاطع هم ساکت شد، ضمن آنکه ثبات قیمت عرضه‌های هفته جاری در بورس کالا به آرامش بازار کمک کرد. البته بازار در مقابل افزایش قیمت بسیار تنبل است دلیل آن این است که هنوز موجودی‌های ارزان خرید سال گذشته در انبارها است و محدودیت تقاضا باعث شده نقدینگی موجود در بازار کاهش یابد. در طول سه ماه گذشته بیشتر سرمایه‌های فولاد به بورس سهام، مسکن و ارز منتقل شده به همین دلیل مبادلات در حجم پایین صورت می‌گیرد. از سوی دیگر ظاهرا قرار شده مشکل تعداد زیادی از تجار در رابطه با مساله مالیات بر ارزش افزوده بررسی و حل گردد، این امر می‌تواند به معاملات هفته آینده کمک کند، ولی در شرایط فعلی با توجه به محدودیت شدید تقاضا نباید انتظار زیادی داشت. در حال حاضر حاشیه سود تولیدکنندگان مقاطع بسیار محدود شده و قیمت شمش داخلی زیر ۱۶۸۰ تومان (بسته به کیفیت آن) نیست، در حالی که پایه قیمت فروش میلگرد در بورس کالا ۱۷۳۰ تا ۱۷۸۰ تومان است. در این وضع تولید یعنی زیان، البته تولیدکننده‌های مقاطع حجم عرضه را به حداقل خود می‌رسانند. ازطرفی، انتظار افزایش قیمت‌ها پس از انتخابات ریاست‌جمهوری توقع بی‌موردی نیست.

ورق در رکود بازار

در هفته قبل، ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول در بندرانزلی روند نزولی داشت. قیمت از ۲۳۳۰ تومان روز شنبه به ۲۲۵۰ تومان روز پنج‌شنبه رسید. رکود بازار مقاطع و افت قیمت ارز دو عامل اصلی کاهش قیمت بودند. ورق‌های گرم ضخامت ۳ تا ۱۵ میلیمتر تا روز چهارشنبه با رکود بازار روبه‌رو بود؛ اما پس از افزایش قیمت تختال فولاد خوزستان در بورس کالا بازار برای ضخامت ۱۵ میلیمتر به بالا بهتر شده و خریدارها به امید بالا رفتن قیمت در هفته آینده معاملات را شروع کردند، البته تب افزایش قیمت رکود معاملات را در پی خواهد داشت. ورق سرد ضخامت‌های ریز با بهبود روبه‌رو شد علت آن محدودیت عرضه از طرف مبارکه و امیدواری به باز شدن قفل قیمت اتومبیل بود. ولی تغییر قیمت در حد هر کیلو ۲۰ تومان بود. ضخامت‌های ۹۰ میلیمتر به بالا همچنان با محدودیت تقاضا و ثبات قیمت روبه‌رو است. ورق گالوانیزه بازار ثابتی داشت تقاضا محدود بود حتی تغییر ارز باعث تغییر محسوسی در بازار این کالا نگردید.