اقبال پتروشیمیها
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در حالی مبادلات بازار پتروشیمی در هفته جاری باز هم در رکود دنبال شد که اخبار ضد و نقیض بسیاری در خصوص تغییر قیمت خوراک و همچنین بازگشایی صادرات مطرح است، اما هنوز خبری موثق در این باره انتشار نیافته است. گر چه برخی از آگاهان بازار میگویند: تصویب نرخ حاملهای انرژی در کمیسیون تلفیق و تایید آن در مجلس، رشد قیمت خوراک گاز را در نیمه اول امسال منتفی خواهد کرد، اما این موضوع هنوز تایید نشده و به گفته فعالان بازار، خواست مجتمعهای پتروشیمی است.
با این حال سرمایهگذاران بسیاری افق روشنی از اتفاقات پیش روی بازار در حوزه سیاست و اقتصاد متصور نیستند و از این رو بازارهای کالایی همچنان با رکود نسبی دنبال میشود، به همین دلیل سرمایهگذاران در طی این مدت با احتیاط وارد مبادلات میشوند.
در همین حال انتشار گزارشهایی مطلوب درباره برخی از مجتمعهای پتروشیمی و خبرهایی از تسعیر نرخ ارز صادراتی شان در بازار آزاد و آزادسازی صادرات برخی محصولات و گمانهزنیهایی مبنی بر عدم افزایش نرخ گاز به بیش از ۱۵۰ تومان و احتمال افزایش نرخ اوره داخلی به ۶۵۰ تا ۷۰۰ تومان و همچنین شنیدههایی مبنی بر تغییر تخفیف ۵ درصدی نرخ خوراک مایع به ۳۰ درصد که هنوز تایید نشده است، در روزهای اخیر برای سهامداران گروه پتروشیمی اقبال زیادی به همراه آورده است.
البته انتظار می رفت در بازار پتروشیمی انتشار خبر بازگشایی صادرات بتواند آغازگر تغییر و تحولی باشد، اما این موضوع تنها توانست به صورت مقطعی و کوتاه بر بازار پتروشیمی اثر بگذارد. برخی از معاملهگران میگویند: با توجه به اینکه بازگشایی صادرات به صورت مرحله ای انجام خواهد شد، از این رو انتظارها برای تغییر و تحول در بازار پتروشیمی از میان رفته است.
این در حالی است که بازار فولاد هم روندی تقریبا مشابه با بازار پتروشیمی را دنبال می کند و به دلیل مشخص نبودن تکلیف پروژههای عمرانی و دولتی با تقاضای پایینی روبهرو است و بسیاری از معاملهگران از این بازار عقبنشینی کردهاند.
البته بازار آزاد محصولات پتروشیمی گر چه مدام با گسترش رکود همراه است، اما به گفته برخی از تاجران با نوساناتی معمولی روبهرو است و مبادلات نیز به شدت کاهش یافته، به همین دلیل بیشتر مصرفکنندگان خریدهای خود را در حد نیاز روزانه انجام میدهند و هنوز برای سرمایهگذاری وارد بازار نشدهاند.
در همین حال مبادلات رینگ پتروشیمی هم هفته گذشته بدون تغییرات عمده نسبت به هفته قبل از آن پی گرفته شد، البته در هفته گذشته اندکی نرخ برخی از محصولات با افت مواجه شد که به دلیل افت قیمتها در بازارهای جهانی رخ داد، ولی این افت قیمتها برای اکثر کالاها جزئی بود و تنها گریدهای متفاوت پیویسی با افتی معادل ۱۷۰ تومان در نرخ پایه صدرنشین کالاهایی بودند که با کاهش قیمت مواجه شدند.
با این حال پیویسی بندرامام با سقف قیمت خریداری شد، این در حالی است که انتظار نمیرود تا پایان ماه مه بازار پیویسی دستخوش تغییر شود و احتمالا رشد قیمتها در بازارهای جهانی در ابتدای ماه ژوئن آغاز خواهد شد.
از این رو یکی از دلایلی که بازگشایی صادرات نتوانست بر بازار پتروشیمی تاثیر بگذارد، همین بیرونقی بازارهای جهانی است که در هفتههای اخیر شدت گرفته است. برخی از معاملهگران معتقدند؛ با توجه به اینکه قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی با افت روبهرو است و از سوی دیگر برخی از بازارهای مقصد از بین رفته است، احتمالا صادرات برای مجتمعهای پتروشیمی در این شرایط دشوارتر از گذشته خواهد بود، از این رو در حال حاضر نمیتوان انتظار تغییرات محسوس در بازار پتروشیمی را به واسطه بازگشایی صادرات داشت.
این در حالی است که یکسانی قیمت بسیاری از کالاها در بازار نقدی و بورس هم علاقهمندی بسیاری از خریداران را در بازار پتروشیمی کاهش داده و با توجه به میزان زیاد عرضهها نمیتوان انتظار تغییرات عمده را داشت.البته هفته گذشته گریدهای متفاوت PET ها، SBR۱۷۱۲، SBR۱۵۰۲، پلیاتیلن سبک ۰۰۷۵، پیویسی ۶۵ بندرامام، پلیاتیلن سبک فیلم ۲۰۹ امیرکبیر با سقف قیمت توسط معاملهگران خریداری شدند، اما بخشی از مابقی کالاها با نرخ پایه و برخی دیگر از کالاها مانند پلیاتیلن سنگین و پلیپروپیلنها هم بدون خریدار ماندند.
به گفته معاملهگران بازار داخل کشش افزایش عرضهها را تا به این حد ندارد و قطعا میزان مصرف در بازار داخل کمتر از عرضهها است، این گروه میگویند: در بازار پتروشیمی حتما باید تغییراتی استراتژیک ایجاد شود تا رکود در این بازار کاهش یابد، در غیر این صورت بیرونقی ادامه دار خواهد بود. این در حالی است که در شرایط کنونی میزان مصرف داخل و صادرات محصولات پتروشیمی به کشورهای دیگر کاملا مشخص نیست و این موضوع به گفته بسیاری از کارشناسان این بازار مشکلاتی ایجاد کرده که با شفافیت آن میتوان از التهاب و تشنج در این بازار کاست.
با این حال همچنان پیشبینی در حوزه بازار پتروشیمی دشوارتر از گذشته شده است و به همین دلیل بیشتر سرمایهگذاران ترجیح میدهند در شرایط فعلی در انتظار زدودن ابهامات در این بازار باشند، سپس وارد مبادلات شوند، از این رو حجم خریدها در بازار پتروشیمی و در روزهای اخیر کاهش یافته است.
این در حالی است که بازار پتروشیمی در روزهای اخیر درگیر اخباری بوده که هنوز تایید نشده و بیشتر فعالان این حوزه را در انتظار نگهداشته است.
ارسال نظر