فولادسازان چینی طرفدار بوش؟

علی غفوری

بعضی مواقع به نظر می‌رسد که بوروکرات‌هایی که چین را اداره می‌کنند تنها رهبران خارجی هستند که با اتمام دوره بوش در سال ۲۰۰۹ واقعا با از دست دادن بوش تاسف خواهند خورد. هفته گذشته اعلام شد که مازادتجاری چین برای دومین بار به بالاترین سطح ماهانه خود رسید که به ندرت توسط مقامات رده بالای آمریکا این‌گونه خبرها اعلام می‌شود. شاید بوش با جنگ در عراق مشغول شده باشد اما واشنگتن همانند گذشته هیچ‌گونه واکنشی در مقابل آخرین ارقام تجاری با چینی‌ها از خودشان نداده است.

حتی زمانی که گروه‌هایی در آمریا که یکی از مهم‌ترین آنان تولیدکنندگان فولاد این کشور هستند با خشم بر علیه تحریفات یا دستکاری تجاری چینی‌ها دادوفریاد می‌کنند مقامات رده بالای دولت چین همواره سعی دارند که چندان اهمیتی به مناقشات تجاری بین دو کشور ندهند.

روز قبل از آنکه ارقام مربوطه منتشر شود، رییس خزانه‌داری آمریکا هنری پالسون هشدار داد که موافقان قانون ضدچینی در کنگره از جمله آنانی که می‌خواهند پکن ارزش برابری یوان را تغییر دهند با آتش بازی می‌کنند.

اما مساله نیز حل و فصل نشده است. نگرانی‌ها بر سر سالم بودن اجناس مصرفی چینی بالا گرفته است که در حقیقت مشکلات همان مسائل اقتصادی است که آن را آمریکاییان تحریف می‌کنند و مطبوعات آمریکا نیز بدان دامن می‌زنند.

در حال حاضر صنعت فولاد به یک منازعه عمومی کشانده شده است و موضوعاتی چون اینکه لوله‌های ساخت چین فاقد استانداردهای ایمنی است خبرهای مهم مطبوعات آمریکایی است. به عنوان مثال در خصوص لوله‌های چینی گفته می‌شود که لوله‌های چینی در آن حد محکم و قوی نیست که بتواند خانواده شما را از خطر حفاظت کند. این خبری بود که یکی از ایستگاه‌های خبری تگزاس آمریکا آن را منتشر کرده و هشدار می‌داد.

این تحلیل‌های وحشتناک ریزش ساختمان‌هایی که با فولادهای چینی ساخته می‌شود و مرتبا در خبرهای آمریکاییان از آن صحبت می‌کنند و یک سیاستمدار این داستان را مطرح می‌کند و از دست‌اندرکاران می‌خواهد که محصولات وارداتی چین را دقیقا مورد آزمایش قرار دهند. اما به نظر نمی‌رسد که هر گونه اقدامی از طرف آمریکاییان برای محدودیت واردات از چین تاثیری روی قیمت‌های جهانی فولاد بگذارد.

تقریبا یک سال از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا گذشته است و روابط تجاری آمریکا و چین نقش زیادی روی نتیجه این انتخابات خواهد داشت. دموکرات‌ها شدیدا مشتاق هستند اتهامات قدیمی جمهوری‌خواهان را مبنی بر اینکه آنها یعنی جمهوری‌خواهان نسبت به مسائل ایمنی بی‌تفاوت هستند را نپذیرفته و رد کنند و ممکن است سعی کنند با بهره‌گیری از ترس‌های ناشی از ایمنی و ناخشنودی عمومی از تجارت آزاد، نشان دهند که دولت بوش در مورد چنین ضعیف عمل کرده است.

دو کاندیدای اصلی دموکرات‌ها یعنی هیلاری کلینتون و باراک اوباما نشان داده‌اند که آنان مواضع سخت‌تری را نسبت به رویه‌های تجاری با چین اتخاذ خواهند کرد.

در حال حاضر به نظر می‌رسد که دموکرات‌ها برنده انتخابات خواهند بود.

رهبران چین و نه خود طرفداران دموکراسی در ظرف ۱۲ ماهه آتی ضربه خود را شدیدتر خواهند کرد و بالقوه حداقل چهار سال بعد از آن شرایط سیاسی حاکم خواهد شد.