افزایش تمایل بخش خصوصی برای حضور در بازار سنتی

گروه بورس کالا- بیتا احمدی: شرکت‌های تولیدکننده میلگرد و فولاد بخش‌خصوصی به دلیل اینکه بازار سنتی قوی‌تر از بورس‌‌فلزات است ترجیح می‌دهند معاملات خود را خارج از تالار فلزی انجام دهند.

محمدرضا کوپال، مدیر فروش شرکت فولاد سیادن با بیان این مطلب به خبرنگار ما گفت: برند ما در بازار شناخته شده است و مشتریان خاص خودش را دارد، اما اگر ما وارد تالار فلزی برای انجام معاملات شویم قادر به رقابت با ذوب‌آهن اصفهان، میانه و... نیستیم. وی با اشاره به اینکه بازار سنتی آهن‌آلات اعتباری بیشتری نسبت به بورس‌‌فلزات دارد، ادامه داد: در بازار سنتی خریدار و فروشنده شرایط همدیگر را در نظر داشته و به طور مثال مشتری ما که امروز محموله را می‌خواهد اما هزینه آن را می‌خواهد در ۱۰ الی ۱۵ روز دیگر بدهد می‌تواند چک داده و محموله خود را تحویل بگیرد، اما در بورس‌‌فلزات چنین شرایطی وجود ندارد زیرا هیچ‌یک از مشتریان که در بورس‌‌فلزات خرید می‌کنند نباید به سیستم بدهکار باشند.

وی افزود: مشتریان ما نیز ترجیح می‌دهند در بازار سنتی مبادلات صورت گیرد و وارد بورکراسی اداری نشویم.

مدیر فروش فولاد سیادن همچنین اظهار داشت: تنوع بارهای ما در بازار زیاد است و مشتری می‌تواند انتخاب کند و شرایط پرداخت را نیز تعیین نماید. اما در بورس فلزات انعطاف انجام معاملات زیادنیست محموله‌ای را که می‌خواهد باید هزینه آن را سریعا واریز نماید.

وی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات بخش‌خصوصی برای وارد نشدن به بورس فلزات مواد اولیه گران قیمت است که ما باید از خارج تهیه کنیم. شرکت‌های دولتی مواد اولیه ارزان‌قیمت از شرکت‌های داخلی دریافت می‌کنند، اما چنین امکانی برای شرکت‌های خصوصی تولیدکننده میلگرد و آهن فراهم نیست. وی افزود: ما بالاجبار مواد اولیه مورد نیازمان را از خارج به دلار خریداری می‌کنیم و این امر باعث می‌شود قیمت تمام شده، افزایش یافته و قادر نباشیم با قیمت‌هایی که در بورس فلزات معامله می‌شود رقابت کنیم در نتیجه تمایل هم برای ورود به بورس فلزات نداریم. وی گفت: تامین مواد اولیه یکی از بزرگترین مشکلات بخش‌خصوصی است که در زمینه فولاد و میلگرد کار می‌کنند اما در بازار خارج از بورس فلزات به‌دلیل ارتباطات بسیار خوبی که داریم فروش محصولاتمان چندان سخت نیست. مدیر فروش فولاد سیادن همچنین خاطرنشان کرد: قیمت‌هایی که در بورس فلزات کشف می‌شود آثار روانی زیادی را به بازار سنتی تحمیل می‌کند و در برخی مواقع بازار را متشنج می‌کند مسوولان این بورس در امر قیمت‌گذاری محصولات فولادی باید شرایط کلی حاکم بر بازار این کالاها را در نظر بگیرند.

براساس این گزارش، اینکه چرا بخش‌خصوصی نمی‌تواند میلگرد تولیدی خود را که یکی از کالاهای اساسی صنعت ساختمان است را در بورس فلزات عرضه کند این است که شرکت‌های بخش‌خصوصی با قیمت‌هایی که در تالار فلزی کشف می‌شود قادر بر رقابت نبوده و به همین دلیل آنها ترجیح می‌دهند در بازار سنتی مبادلات خود را انجام داده و عقیده‌ای به حضور در بازار رقابتی بورس فلزات نداشته باشند.

از طرف دیگر افرادی که در بخش‌خصوصی میلگرد تولید می‌کنند از نبود مواد اولیه ساخت داخل و هزینه‌های گزاف خرید از خارج رنج می‌برد و به دلیل اینکه قادر به رقابت با قیمت‌های تعیین شده در بورس فلزات نیستند تمایلی به حضور در این تالار ندارند.

بخش‌خصوصی معتقد است قیمت واقعی در تالار بورس فلزات کشف نمی‌شود.

کوپال می‌گوید: هیچ کارخانه دولتی به ما شمش نمی‌دهد اگر هم بدهد با قیمتی خیلی بالاتر از آنچه در بازار است می‌دهد که ما ترجیح می‌دهیم مواد مورد نظرمان را در بازار تهیه کنیم.