بورس دولتی یا خصوصی؟!

آزاده حسینی

عرضه محدود آهن‌آلات از سوی شرکت‌های تولیدکننده، نرخ آهن در بورس‌فلزات را بالا برد.

بنابراین گزارش، در حالی که بازار آهن‌آلات از جنس‌های وارداتی اشباع شده و تولیدکنندگان بخش‌خصوصی از به کف رسیدن قیمت، اظهار نگرانی می‌کنند و اغلب تولید خود را بدون سود و یا در مرز خطر اظهار می‌دارند. تولیدکنندگان دولتی با عرضه محدود محصولاتشان سقف تقاضا در بازار را بالا می‌برند تا بلکه از این طریق بتوانند قیمت‌ها را از حالت نزولی به سمت صعود پیش ببرند. در هفته‌ای کـــه گذشت در روز یکشنبه در مقابل ۲۸هزار و ۱۰۰ تن عرضه انواع آهن‌آلات، ۴۴هزار و ۸۷۰تن تقاضا وجود داشت که حجم عمده آن یعنی معادل ۴۳هزار و ۸۷۰تن آن متعلق به ۲۵هزار و یکصد تن عرضه ذوب‌آهن اصفهان بوده است.برخلاف ذوب‌آهن اصفهان گروه ملی فولاد ایران در روز یکشنبه با وجود عرضه دوهزار تنی حتی برای یک‌کیلو از محصولاتش هم تقاضا وجود نداشت.

البته عدم وجود متقاضی برای محصولات گروه ملی فولاد ایران جای بحث دارد که در این مقال نمی‌گنجد اما آنچه که واضح است این است که این شرکت به دلیل ناتوانی در رقابت با شرکت‌های بزرگ دولتی بدون مشتری مانده و به دلیل اینکه نیمه دولتی است انگیزه رقابت ندارد و اگر بیشتر به مبادلات تالار فلزات توجه شود این نکته که تنها شرکت‌های بزرگ دولتی مبادلات موفقی در تالار فلزات دارند بیشتر نمود پیدا می‌کند.در مبادلات روز چهارشنبه بیست‌ویکم شهریور ماه نیز تالار فلزات شاهد عرضه ۶۹هزار و ۴۷۰تن انواع آهن‌آلات بود که در مقابل برای این میزان عرضه معادل ۱۵۲هزار و ۴۶۰ تن تقاضا وجود داشت. که این بار نیز میزان عرضه ذوب‌آهن ۵۸هزار و ۴۳۰ تن بود که در مقابل معادل ۱۵۰هزار و ۴۶۰ تن تقاضا برای آن وجود داشت.

با وجود آنکه مسوولان شرکت ذوب‌آهن اصفهان تقاضا برای انواع آهن‌آلات شرکت را کاذب می‌دانند اما نکته مهم این است که در شرایط فعلی که قیمت آهن‌آلات در بازار تهران در کف قرار دارد و حجم مبادلات فقط در حد تامین نیاز مصرف‌کنندگان است و بازار از رونق آنچنانی برخوردار نیست و در ضمن در بورس فلزات حتی برای طرح تقاضای کاذب نیز تصمیماتی اتخاذ شده و به موجب آن بورس فلزات ده درصد بهای کالایی را که قصد خرید آن را دارید قبل از مبادله و هنگام طرح تقاضا دریافت می‌کند. آن‌وقت چطور امکان دارد تقاضا به صورت کاذب مطرح شود و با چه هدفی جز رشد قیمت‌ها که اصلا در شرایط فعلی به صلاح هیچ تاجر و مصرف‌کننده‌ای نیست.

به‌هر حال در این هفته محصول میلگرد ۸-A۲ ذوب‌آهن که به صورت سلف برای پایان مهر ماه با نرخ ۵۹۶۰ ریال عرضه و مبادله شده بود، ۳۲۱ ریال نسبت به آخرین مبادله در تاریخ چهاردهم شهریور ماه افت قیمت نشان می‌داد.

اما محصول میلگرد ۲۰، ۱۸، ۱۶، ۱۴-A۳ و ۱۲-A۳ این شرکت که در روز ۱۸ شهریور ماه با نرخ ۵هزار و ۹۰۰ ریال مورد مبادله قرار گرفته بودند در مبادلات روز ۲۱ شهریور ماه از رشد ۳۰ ریالی برخوردار شدند و نرخ فروش آنها معادل ۳۰ ریال شد. تیرآهن ۲۴ محصول این شرکت نیز با ۵۷۹ ریال افت قیمت در مبادلات ۲۱ شهریور ماه حاضر شد این محصول در عرضه قبلی در دهم مرداد ماه با نرخ ۸هزار و ۶۰۰ ریال مبادله شد.

تیرآهن ۱۶ ذوب‌آهن اصفهان نیز با یک‌هزار ریال رشد قیمت در مبادلات بیست و یکم شهریور ماه حاضر شد تاریخ عرضه قبلی این محصول دهم مرداد ماه بود. تیرآهن کوتاه ۱۶ نیز که از سوی ذوب‌آهن اصفهان در رینگ مبادلات بیست‌ویکم شهریور ماه حاضر شد یک‌هزار و ۷۰۰ریال رشد قیمت را تجربه کرد. این فلز به صورت سلف برای تحویل در تاریخ ۲۶شهریور ماه مورد مبادله قرار گرفت.

در مبادلات منتهی به چهارشنبه ۲۱شهریور ماه همچنین محصول تیرآهن ۱۴ گروه ملی فولاد و بعد از گذشت بیش از یک ماه مورد مبادله قرار گرفت.

این فلز اما تغییر قیمتی نسبت به آخرین مبادله خود نداشت و با همان نرخ ۶هزار و ۳۰۰ریال مورد مبادله قرار گرفت.

مبادلات میلگرد محصول گروه ملی فولاد ایران در هفته‌ای که گذشت موفق نبوده و مانند هفته‌های قبل بدون مشتری ماند.

در بین محصولات فولاد آذربایجان نیز در هفته مورد بررسی سرانجام این هفته طلسم مبادلات این شرکت شکسته شد و فولاد آذربایجان توانست ۴هزار و ۱۸۰تن از محصولاتش را با قیمت ۶هزار ریال به فروش برساند.

این هفته همچنین به دلیل افت قیمت مس در مبادلات بازارهای جهانی از افت ۶۴۹ و ۶۴۸ریالی برخوردار شد و مس کاتد ۶۹هزار و ۶۶۹ریال قیمت خورد. دیگر محصول شرکت ملی مس که این روزها به دلیل عرضه موفق سهامش طرفداران زیادی پیدا کرده نیز ۷۱هزار و ۵۵۰ریال قیمت خورد.

مفتول ۸میلیمتری محصول شرکت دنیای مس نیز معادل ۷۱هزار و ۷۰۰ریال به فروش رسید.

در هفته گذشته نخستین آلومینیوم‌ساز بخش‌خصوصی به نام فناور ذوب گلپایگان وارد رینگ مبادلاتی فلزات شد.

همچنین آن هفته شمش روی نیز از سوی شرکت پارس اکسید و ذوب و روی اصفهان با نرخ ۳۱هزار ریال مورد مبادله قرار گرفت.

در گروه محصولات ورق فولادی هم تغییر قیمتی نسبت به آخرین مبادلات آن وجود نداشت.