کالبدشکافی بازار فولاد در ایران
۷ رخداد مهم در بازار آهن
بازار آهنآلات بهخصوص تیرآهن و میلگرد که مصارف زیادی در صنعت ساختمانسازی دارند وارد شرایط جدیدی شده است.
بهنود دامغانی
بازار آهنآلات بهخصوص تیرآهن و میلگرد که مصارف زیادی در صنعت ساختمانسازی دارند وارد شرایط جدیدی شده است. با بررسی کلان و سطحی میتوان یک تحلیل ساده، نسبت به قیمت آهن در روزهای آغازین سال ۸۶ با ماههای آخر فصل تابستان ارائه کرد. دقیقا امسال بعد از پایان تعطیلات نوروز ناگهان سونامی قیمت آهن رخ داد. یعنی انفجار قیمتها. به طوری که قیمت برخی اقلام آهن رشد ۲۵درصد را نسبت به سال ۸۵ تجربه کرد.
شایعات مربوط به افزایش بودجههای عمرانی دولت و رشد روند ساختوساز در کشور دلیل اصلی افزایش قیمتها بود.
در چنین اوضاع و احوالی دولت بر اینکه به سیاست کنترل قیمتها جامع عمل بپوشاند وارد میدان بزرگ کنترل قیمت آهن شد.
به طوری که وزارت بازرگانی مسوولیت واردات آهن برای وزارتخانههای پرمصرف دولتی را به عهده گرفت از طرفی بخشخصوصی و دولتی با حداکثر توان اقدام به عرضه و تولید بیشتر میلگرد و تیرآهن در بازار کردند.
در نهایت ماحصل این تلاشها متعال شدن قیمت این کالای فلزی در روزهای پایانی تابستان امسال بود.
اما در حال حاضر ۷رخداد مهم در بازار آهنآلات روی داده است که طی تحلیلی به آنها پرداخته میشود.
۱ - افزایش تقاضا برای میلگرد در بورس فلزات روند تقاضا برای میلگرد در بورس فلزات از شتاب خاصی برخوردار شده است. به طوری که تقاضا برای این کالاهای مهم در مواقعی سه برابر عرضه شده است.
به طور مثال تقاضا برای سبد میلگرد ۲ A-ا۳ A ذوبآهن اصفهان در بورس فلزات در یکشنبه هفته جاری از ۴هزار و ۸۴۰تن ناگهان به ۱۸هزار و ۹۲۰ رسید و با اینکه تقاضا میلگرد ۱۶-A۱ به میزان ۳۴۴۰ تن بود اما ذوبآهن تنها ۴۳۰ تن عرضه کرد.
آمار جدول معاملات سازمان بورسفلزات کشور (گزارش وضعیت تالار ۱۸/۶/۱۳۸۶) نشانگر آهنگ رشد تقاضا برای میلگرد است با اینکه تقاضا بالا است اما شاهد تعادل در قیمتها هستیم که این موضوع نشانگر آن است که ذوبآهن اصفهان متناسب با نیاز بازار عرضه میکند.
۲ - رکود و ثبات قیمتها در بازار غیررسمی
آمار ارائه شده از بازار غیررسمی آهنآلات نشانگر آن است که قیمت از رشد یا افزایش سطحی یا ناگهانی برخوردار نیست و سطح قیمت بدون تغییر است.
به طوری که ثبات نسبی در بازار میلگرد و تیرآهن مشهود است.
۳ - خروج نقدینگی از بازار آهن
با افزایش قیمت مسکن و بازگشت رونق به بورس اوراق بهادار به خاطر عرضههای اصل ۴۴ باعث شده تا تجار و یا حتی بانکها که در ماههای گذشته وارد بازار آهن شده بودند پول خود را از این بازار خارج و روانه دیگر فعالیتهای اقتصادی بکنند.
به طوری که سرمایهگذاران آهن یکی پس از دیگری از این بازار خارج و حاضر به سرمایهگذاری در این بخش نیستند.
چون حاشیه سود این بخش به دلیل افزایش روند واردات فولاد به کشور و عرضه زیاد آن در بازار به حداقل خود رسیده است تا پیش از این سرمایهگذاری در بخش آهنآلات برای تجار مرقوم به صرفه بود.
اما هماکنون هیچ یک از سرمایهگذاران این بخش حاضر به آوردن نقدینگی خود به این بازار نیستند. (مصاحبه علیاکبر کریمی، مدیر تعاونی آهنآلات اصفهان با دنیای اقتصاد)
۴ - افزایش روند واردات فولاد
رشد روند واردات فولاد (محصول نهایی) از اوکراین و روسیه باعث شده تا تولیدکنندگان فولاد خصوصی و دولتی بیشتر از گذشته عصبانی شوند محصول اغلب این واحدها در انبارها خاک میخورد.
۵ - افزایش قیمت شمش فولاد در بازارهای جهانی در حال حاضر بخشی از تولیدات ایران وابسته به ورود شمش از بازارهای مختلف شمش وارداتی از ناحیه CIS است که قیمت آن طی هفتههای اخیر افزایش یافته است. پایین بودن بهای محصول نهایی در بازار به طور قطع تولید میلگرد را از طریق شمش وارداتی غیر اقتصادی کرده است.
در حال حاضر شمش CIS در بنادر خلیجفارس به ۵۷۰ دلار در هر تن پیشنهاد میشود که نسبت به یک ماه گذشته (۵۴۰ تا ۵۵۰ دلار) افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. در شرایط کنونی با توجه به قیمت محصول نهایی در داخل کشور یک تولیدکننده نمیتواند فرآیند تولید را از طریق تامین شمش وارداتی CIS به صورت اقتصادی ادامه دهد چرا که اگر فولادساز بخش خصوصی اگر شمش فولاد را ۵۷۰ دلار بخرد و هزینه تولید میلگرد را با احتساب حمل آن ۱۰۰دلار در نظر بگیریم در نهایت هزینه تولید این محصول ۶۷۰ دلار تمام میشود در صورتی که قیمت میلگرد در بازار داخلی به طور میانگین کیلویی ۶۳۰ تومان است و این موضوع بر روی ظرفیت تولید محصول نهایی در ایران قطعا تاثیرگذار خواهد بود و تولیدکننده را مجبور به کاهش تولید خواهد کرد.
۶ - احتمال افزایش قیمت فولاد در ماههای آینده
با افزایش قیمت شمش فولاد در بازارهای جهانی احتمال افزایش قیمت تیرآهن و میلگرد در بازار داخلی وجود دارد. چون اگر تولیدکننده بخش خصوصی که اغلب تولید میلگردش به شمش وارداتی وابسته است این کالا را گران بخرد قطعا محصول نهایی را گران میفروشد. همانطور که اشاره شد قیمت شمش فولاد از ۵۴۰ دلار به ۵۷۰ دلار رسیده است.
۷ - ارزان بودن برخی اقلام فولاد نسبت به نوع وارداتی آن.
در حال حاضر قیمت برخی اقلام فولاد تولید شده در داخل نسبت به نوع وارداتی آن ارزانتر است به همین دلیل واردات توجیح ندارد و این موضوع باعث خواهد شد تا در ماههای آینده با عرضه کم فولاد وارداتی روبهرو شویم.
ارسال نظر