مدیرعامل موسسه اعتباری توسعه تصریح کرد: اگر دولت و بانک مرکزی بخواهند با حفظ نرخ ارز مرجع به بخشی از تقاضاهای ارزی مدنظر خود پاسخ دهند و باقی نیازهای ارزی کشور را به سمت بورس ارز سوق دهند، باید قبول کرد که به سمت تک‌نرخی‌ شدن ارز حرکت نخواهیم کرد.

دکتر حیدر مستخدمین حسینی در گفت‌و‌گو با ایسنا تاکید کرد: سنگ بنای موفقیت بورس ارز باید رقابت آزاد باشد و در غیراین‌صورت شاهد دو یا چند نرخی شدن ارز خواهیم بود. وی گفت: نباید بورس ارز را محلی فرض کنیم که افزایش نرخ ارز را در قالب آن توجیه کنیم و دولت و بانک مرکزی بگویند نرخ ارز در نتیجه عرضه و تقاضا در بورس ارز افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه در شرایط فعلی در کشور بازاری به‌ معنای بازار ارز واقعی نداریم، گفت: در حال حاضر که شرایط ایجاب کرده تا نگاه جدی‌تری به تحولات ارزی داشته باشیم، راه‌اندازی بورس ارز را که در سال‌های گذشته هم مطرح شد و مورد استقبال قرار نگرفت و شاید ضرورت آن درک نشد باید یک امر خیر بدانیم و آگاهانه تصمیم‌گیری کنیم تا به نابسامانی‌های ارزی پایان دهیم.

مدیرعامل موسسه اعتباری توسعه با بیان اینکه بانک مرکزی این اختیار را دارد که با حفظ مسوولیت قانونی خود، سازوکارهای نوینی را طراحی کند و با پذیرش مسوولیت ناشی از آن به بازار ارز سروسامان دهد، ابراز کرد: از این منظر تشکیل بورس ارز از جمله تصمیم‌های مهمی است که با حوصله و در نظر گرفتن جمیع نظرات کارشناسی باید اجرایی شود.

وی تاکیدکرد: باید به فکر راه‌اندازی بورس ارز جامع باشیم، به‌نحوی که کلیه متقاضیان ارز، نیاز خود را در این بورس ارزی پیگیری کنند و تمام عوامل عرضه‌کننده ارز و دارندگان منابع ارزی هم وارد بورس ارز شوند، آنگاه در نتیجه عرضه و تقاضای واقعی شاهد تعیین نرخ واقعی ارز و اصلاح رفتارهای نادرست ارزی در یکی دو سال گذشته خواهیم بود.

مستخدمین حسینی پیشنهاد داد: اگر دولت بخواهد به بخشی از فعالیت‌های اقتصادی نظیر تامین دارو و کالاهای اساسی در قالب تخصیص ارز با نرخ پایین‌تر کمک کند، پیشنهاد می‌کنم همین نیاز ارزی از طریق بورس ارز با قیمت رقابتی پوشش داده شود و به جای آن دولت به این بخش‌های اقتصادی یا نیازمندان ارزی در قالب پرداخت مابه‌التفاوت ریالی کمک کند.

وی ادامه داد: در این شرایط دولت به جای اعلام نرخ مرجع ارزی، یک نرخ فرضی برای مرجع در نظر بگیرد و مابه‌التفاوت ریالی آن تا نرخ واقعی ارز را به تامین نیازهای حمایتی مدنظر خود اختصاص دهد.

وی با بیان اینکه متاسفانه ۸۰ درصد اقتصاد ایران وابسته به نفت و درآمدهای نفتی است، ابراز کرد: وقتی وزن اصلی تامین ارز کشور با درآمدهای نفتی است و بیشترین نیاز ارزی به نهاد دولت برمی‌گردد، دولت هم تسلط خود بر بازار ارز را حفظ خواهد کرد؛ بنابراین استقلال بانک مرکزی با در نظر گرفتن نقش و سهم دولت در بازار و اقتصاد مفهوم پیدا می‌کند و از این منظر در یک اقتصاد نفتی مثل ایران نباید انتظار داشته باشیم بانک مرکزی به‌صورت مستقل از دولت درباره سیاست‌های پولی و ارزی تصمیم‌گیری کند. مدیرعامل موسسه اعتباری توسعه با بیان اینکه راز موفقیت بورس ارز را باید در نقش آفرینی همه بازیگران ارزی در چارچوب رقابتی دید، گفت: همه طرف‌های عرضه و تقاضای بازار ارز از دولت و دستگاه‌های دولتی تا فعالان بخش خصوصی باید الزام داشته باشند تا به بورس ارز ورود پیدا کنند.