رینگ پتروشیمی
رقابت در معاملات پلیمریها پیش از اجلاس
از این رو اکثر کالاها در حالی با رقابت ۵ درصدی معامله گران روبهرو شدند که همچنان بازار پتروشیمی به روند صعودی خود ادامه میدهد و بیشتر خریداران ترجیح میدهند کالاهای خریداری شده خود را ذخیره کرده و در انتظار هفتههای آتی بمانند.
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: آخرین عرضههای بازرگانی پتروشیمی پیش از تعطیلات چند روزه تهران روز گذشته در بورس کالا با رقابت کارگزاران برای اکثر کالاها همراه بود.
از این رو اکثر کالاها در حالی با رقابت ۵ درصدی معامله گران روبهرو شدند که همچنان بازار پتروشیمی به روند صعودی خود ادامه میدهد و بیشتر خریداران ترجیح میدهند کالاهای خریداری شده خود را ذخیره کرده و در انتظار هفتههای آتی بمانند. به عقیده فعالان بازار با توجه به رشد ۵ درصدی قیمتها طی هر هفته و در بورس کالا، بیشتر معاملهگران در حال سفته بازی در بازار پتروشیمی هستند و مصرفکنندگان واقعی خواه ناخواه از چرخه خرید در حال حذف شدن هستند.
با این حال روز گذشته گریدهای متفاوت پلی پروپیلن و تزریقیها که با ۵ درصد رقابت روبهرو شده بودند، در بازار داخل هم با رشد قیمت همراه بودند. البته در حال حاضر فروشندهها به ندرت علاقهای به فروش کالاهای خود دارند و ترجیح میدهند در انتظار سود بیشتر محصولات خود را ذخیره کنند. به گفته فعالان بازار با این شرایط تنها افرادی راغب به فروش کالاهای خود هستند که ابتدا کالایی خریداری کرده و سپس اقدام به ذخیره محصولات خود کنند و اینکه نیاز به نقدینگی آنها را مجبور به فروش کالاهایشان کند. حال آنکه تعطیلات چند روزه تهران هم توانسته از تحرک بازار پتروشیمی بکاهد و مبادلات را در بازار داخل در حالت انتظار قرار دهد. با این حال همچنان پیشبینیها از بازار مثبت است؛ چرا که فصل مصرف در حال آغاز است.
البته در این روز PETها با رقابت اندک کارگزاران مواجه شدند. این در حالی است که برخی از محصولات پتروشیمی در روزهای گذشته متاثر از رشد قیمت نفت و افزایش تقاضا برای اتیلن با رشد قیمت همراه شدهاند.
در همین حال روز گذشته F۷۰۰۰ هم که با رقابت ۵ درصدی کارگزاران مواجه شده و تسهیم به نسبت شد، اختلاف قیمتی معادل ۵۰۰ تومان را در بورس و بازار داشت. برخی از معاملهگران بازارسازی روی این کالا و همچنین قیمت پایین این کالا را نسبت به نرخ جهانی آن از دلایل عمده این اختلاف قیمت عنوان میکنند.
البته روز گذشته سود اروند پس از دو هفته عرضه شد، اما سود بندرامام باز هم عرضه نشد. اگر چه سود اروند به میزان ۴ هزارتن عرضه شده بود و با تقاضای ۲۹ هزار و ۵۰۰ تنی مواجه شد، اما معاملهگران ترجیح دادند برای خرید این کالا ۵ درصد رقابت کنند.
حباب قیمتی در بازار پتروشیمی
بازار پتروشیمی در حالی به روند رو به رشد خود ادامه میدهد که بسیاری از کارشناسان بازار معتقدند: در حال حاضر قیمت اکثر محصولات پتروشیمی حباب دارد و تا زمانی که نرخ دلار تثبیت نشود، این روند ادامهدار خواهد بود.
این گروه به نرخ DOP که در روزهای اخیر به ۳۷۰۰ تومان در هر کیلو رسیده اشاره میکنند و میگویند: همواره نرخ این کالا در بازار داخل ۱۵ تا ۲۰ درصد زیر قیمت جهانی بود، اما در حال حاضر که نرخ جهانی این کالا تغییر نکرده، بازار داخل شاهد افزایش قیمت این کالا است، به طوری که بسیاری از کارشناسان معتقدند در حال حاضر نرخ این کالا ۲۰۰ تومان در هر کیلو حباب دارد. گفته می شود عدم برابری عرضه و تقاضا و همچنین عدم تولید الکل با ظرفیت کامل در پتروشیمی اراک از دلایل رشد قیمت DOP عنوان شده است.
در عین حال پتروشیمی برزویه و بوعلی هم در حال حاضر زایلین را به بنزین تبدیل میکنند و به همین دلیل تولید ارتوزایلین و پارازایلین، مواد اولیه تولید DOP کاهش یافته است. البته همچنان با توجه به بالا بودن نرخ دلار، محصول نهایی حاصل از تولید DOP برای صادرات به صرفه است و به همین دلیل تولیدکنندگان از خرید این کالا با نرخهای بالا هم استقبال میکنند.
این در حالی است که نرخ پیویسی هم به گفته معاملهگران ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان در هر کیلو و نرخ ۷۲۴۰ هم ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان در هر کیلو حباب دارد. در حال حاضر نرخ ۷۲۴۰، ۴۹۰۰ تومان در هر کیلو است که پیش تر ۳۱۰۰ بوده است. در عین حال اکثر محصولات به گفته معاملهگران در حال حاضر از حباب قیمتی رنج میبرند.
علاوه بر این، واردات EX۳ هم در حال حاضر با دلار آزاد برای واردکنندگان ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ تومان رقم میخورد، حال آنکه نرخ آن در بازار داخل ۳۸۵۰ تومان است و این موضوع نشان از حباب قیمتی این کالا دارد. البته بیشتر آگاهان بازار به کمبود تولید محصولات در مجتمعهای پتروشیمی متاثر از نبود نرخ مشخص دلار و همچنین خوراک مجتمعها اشاره میکنند و میگویند: در حال حاضر مجتمع اراک، مارون، بندرامام و تبریز و... با ظرفیت اندکی به تولید ادامه میدهند.
علاوه بر این، مجتمع اروند نیز گفته میشود از مدار خارج شده و در حال حاضر به صادرات و انجام تعهدات قبلی خود مشغول است. این در حالی است که بسیاری از مصرف کنندگان واقعی پیویسی اعتقاد دارند اگر مجتمع اروند با تمام ظرفیت خود پیویسی تولید کند، بازار داخل هیچ گاه با کمبود پیویسی روبهرو نخواهد شد. البته برخی از آگاهان بازار میگویند: برخی از خطوط تولید مجتمع اروند که با طراحی شرکتی خارجی انجام شده، در حال حاضر با مشکل همراه شده است.
علاوه بر این، مجتمع بندرامام هم با کمبود خوراک و همچنین تولید محصولات با ظرفیت ۲۰ درصد مشغول است. از این رو بازار داخل هم با کمبود عرضه نسبت به تقاضا برای خرید پیویسی همراه است و در نتیجه نرخ این کالا هم رشد کرده است، به طوری که نرخ پیویسی آبادان ۲۰۵۰ تومان، غدیر ۲۱۰۰ تومان و بندرامام هم ۲۱۵۰ تومان عنوان میشود. البته سودکاستیک هم از محصولاتی بوده که طی دو هفته گذشته عرضهای در بورس نداشته و به این ترتیب نرخ آن هم ۱۰۰ تومان در هر کیلو افزایش را تجربه کرده و به ۴۳۰ تومان رسیده است.
کاهش تحرک متاثر از تعطیلات چند روزه تهران
بازار داخل در روزهای اخیر تحرک اندکی داشت، هر چند قیمتها همواره در این مدت رشد داشته است. با این حال بیشتر آگاهان بازار معتقدند آرامش بازار پیش از شروع تعطیلات متاثر از اجلاس رخ داده و پس از تعطیلات دوباره روند صعودی به خود خواهد گرفت. البته روز گذشته دلار همچنان با نوسان قیمتی همراه بود و در پایان روز به زیر ۲ هزار و ۲۰۰ تومان رسید. در نتیجه بیشتر معامله گران در تردید بودند. این در حالی است که در شرایط کنونی بیشتر معامله گران به امید کسب سود در آینده از بازار خرید کرده و کالاهای خود را ذخیره میکنند؛ چرا که با توجه به رشد ۵ درصدی قیمتها هر هفته در رینگ پتروشیمی، اگر خریداری در ابتدای ماه اقدام به خرید محصولات پتروشیمی کند و تا پایان ماه کالای خود را نگهداری کند، میتواند سود ۲۰ درصدی را از آن خود کند.
ارسال نظر