گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: در حالی که بازار آهن خود را آماده می‌کرد تا وارد دوره تعطیلات چند روزه تهران شده و بیشتر خریداران از معاملات بازار عقب‌نشینی کرده بودند و حباب بازار آهن هم چند روزی بود که از بازار رخت بربسته بود، روند افزایشی قیمت محصولات فولادی در بازار آهن دوباره آغاز شد و به دنبال این روند که از روزهای پایانی هفته قبل آغاز شده، دیروز هم فروشنده‌ها اقدام به افزایش قیمت‌های خود کردند، به طوری که بعضی از فروشنده ها نرخ های پیشنهادی خود را برای میلگرد تا ۳۰ تومان هم افزایش دادند. اگرچه نوسان نرخ ارز مهم‌ترین عامل رشد قیمت‌ها در بازار آهن عنوان می‌شود، اما در عین حال طولانی شدن فرآیند ترخیص محموله‌های شمش موجود در بنادر هم یکی از موضوع‌هایی است که بر بازار تاثیرگذار بوده است، گفته می‌شود در حالی که میانگین قیمت شمش به ۱۶۰۰ تومان هم رسیده، اما هنوز محموله‌های وارد شده به بنادر به مرحله ترخیص نرسیده و بعید است که تا قبل از تعطیلات تهران این محموله‌ها وارد بازار شود.

البته یکی از معامله‌گران محصولات فولادی معتقد است: با در نظر گرفتن اینکه بانک‌های شهرستان‌ها در این مدت فعال بوده و برخلاف تهران، امکان نهایی کردن اسناد و مدارک واردات این محموله‌ها را دارند و اصولا بیشتر محصولات خریداری شده مربوط به شهرستان‌ها به خصوص اصفهان است، بنابراین این احتمال وجود دارد که پس از تعطیلات تهران این کالاها وارد بازار شده و قیمت‌ها نزولی شود. البته از سوی دیگر این نکته هم اهمیت دارد که نگاه معامله‌گران به آنچه در بازار اتفاق می‌افتد به خصوص روند ترخیص کالاها، مثبت نیست و بیشتر این اختلال و کند شدن فرآیند وارد شدن کالاها به بازار را غیرمنطقی ارزیابی می‌کنند. یکی از کارشناسان بازار آهن با اشاره به اینکه در حال حاضر می‌توان با استفاده از اهرم‌های نظارتی شرایط را برای ورود این کالاها فراهم کرد، می‌افزاید: اما در برخی موارد به نظر می‌رسد این انگیزه وجود ندارد، در حالی که بیشتر این کالاها خریداری شده و تا بنادر ایران نیز رسیده‌اند و ورود آنها می‌تواند تاثیر مستقیمی بر نرخ نهایی مقاطع داشته باشد و حتی در مواردی می‌تواند اهرم ارز را هم که عامل رشد قیمت فولاد شده از بین برود. وی خاطرنشان کرد: نوسان قیمت ارز اگرچه در حال حاضر دوباره عاملی شده برای روند صعودی قیمت محصولات فولادی، اما از آنجا که تقاضایی در بازار وجود ندارد و خریدارانی هم که در بازار بودند با در نظر گرفتن تعطیلات شهر تهران از بازار عقب‌نشینی کرده‌اند، ورود شمش‌های وارداتی می‌توانست از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کند. به گفته این کارشناس، در صورتی که این کالاها در این چند روز وارد بازار شوند احتمال متوقف شدن روند افزایش قیمت آهن‌آلات در بازار وجود دارد. البته یکی دیگر از تجار بازار آهن معتقد است: اگرچه رشد قیمت ارز، عامل رسیدن قیمت میلگرد به مرز ۱۹۰۰ تومان بوده، اما برخی در بازار معتقدند افرادی که در معاملات تهاتری چند ماه قبل، اقدام به واردات برخی اقلام فولادی در ماه‌های اخیر کرده‌اند از این افزایش قیمت استقبال کرده و عاملی برای بالا رفتن دوباره قیمت‌ها شده‌اند. اگرچه این اظهارات حدس و گمان‌های معامله‌گران بازار فولاد محسوب می‌شود، اما نمی‌توان این موضوع را هم از نظر دور نگه داشت که تسریع در انجام عملیات بانکی واردات و ترخیص کالاها در هر صورت می‌تواند تاثیرگذار باشد. با در نظر گرفتن این موضوع‌ها، به نظر می‌رسد این افزایش قیمت‌ها و رسیدن قیمت میلگرد به سطح ۱۸۸۰ تومان باز هم دچار حباب شده که قاعدتا با عادی شدن شرایط و کاهش هیجان‌ها بایداز بین برود و در این میان معامله‌گران محتاط‌تر شده و با در نظر گرفتن اینکه در موج قبلی افزایش قیمت‌ها، تعداد زیادی از آنها با ضرر وزیان زیادی مواجه شده‌اند به همین دلیل در روزهای اخیر و با وجود رشد قیمت پیشنهادی از سوی فروشنده‌ها، خریداران کمتری وارد بازار شده‌اند. از این رو افزایش قیمت‌های دیروز هم بیشتر از آنکه ناشی از رشد تقاضا و التهاب خریداران باشد، ناشی از افزایش قیمت فروشنده‌ها بوده است و قاعدتا نباید این روند ادامه‌دار شود.

بازار در انتظار بیلت ارزان قیمت‌تر

هفته گذشته قیمت بیلت، روند نزولی داشت. بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی روی تریلی که اول هفته ۱۵۴۰ تومان در هر کیلو پیشنهاد می‌شد آخر هفته تا ۱۵۲۰ تومان هم اعلام شد. همین سایز در بندر امام خمینی تا ۱۴۷۰ تومان هم عرضه شد، ولی به علت تعطیلات خریداری برای آن نبود. واردات بیلت در ماه مرداد بیش از ۳۱۰ هزار تن بوده است. از آنجا که در ماه قبل هم ۳۱۴ هزار تن از این کالا وارد شده بود بازار تقریبا به آرامش خواهد رسید؛ چرا که خریدهای انجام شده در آگوست برای سپتامبر (شهریور‌ماه) حمل خواهد شد و بخشی از این خریدها با ارز مرجع بوده است. قسمتی از آنها در قیمت‌های پایین، حدود ۶۱۰ تا ۶۱۵ دلار هر تن سی‌اف‌آر انزلی خریداری شده، بنابراین در هفته‌های آینده بازار شاهد ورود بیلت ارزان قیمت خواهد بود که مسلما روی قیمت مقاطع اثر خواهد گذاشت. تنها عاملی که احتمالا از کاهش قیمت بیلت جلوگیری خواهد کرد تغییر نرخ ارز است. نباید فراموش کرد که بازار فولاد عملا ۱۲ روز اول شهریور را نیمه تعطیل خواهد بود در حالی که واردات بیلت و تولید داخلی آن در این مدت متوقف نمی‌شود. طبعا قیمت بیلت تحت تاثیر این عرضه قرار خواهد گرفت.

رشد ۳۰ تومانی ورق پرطرفدار بازار

بازار ورق هفته باثباتی را پشت سر گذاشت ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر روزهای آخر هفته را با ۳۰ تومان افزایش قیمت طی‌کرد و روز چهارشنبه به ۱۵۶۰ تومان هر کیلو در انزلی رسید. گفته می شود محموله‌های زیادی از این کالا در راه است که اجازه نمی‌دهد قیمت افزایش یابد. واردات مرداد ماه با ۷ هزار تن افزایش به بیش از ۵۴ هزار تن رسیده است در حالی که دو هفته اول شهریور ماه بازار با تعطیلی روبه‌رو است. ورق‌های گرم محصول مبارکه و اکسین با افزایش قیمت تا ۲۰ تومان در هر کیلو روبه‌رو شد ولی حجم معامله‌ها بسیار پایین بود. ورق سرد بدون نوسان بود علت اصلی آن تعطیلی فصلی کارخانه‌ها است که از اواخر مرداد ماه شروع شده و تا میانه شهریور ماه ادامه دارد. ظاهرا خریدهای زیادی از سی‌آی‌‌اس صورت گرفته است قزاق‌ها قیمت را بالا برده اند و در اواخر آگوست حاضر به فروش محصول هم نبودند در حالی که بزرگ‌ترین بازار آنها ایران است. ورق گالوانیزه بازار آرامی را پشت سر گذاشت که بیشتر تحت تاثیر تعطیلات بود، اما واردات این کالا بعد از چند ماه وقفه در مرداد ماه به بیش از ۱۲ هزار تن رسیده است.

عقب نشینی خریداران عمده مقاطع در تعطیلات

طی هفته گذشته بازار مقاطع تحت تاثیر تعطیلات در سکوت بود. روز شنبه قیمت‌ها ۱۰ تا ۲۰ تومان در هر کیلو افزایش یافت. سه‌شنبه و چهارشنبه هم همین روند ادامه یافت که علت آن محدود بودن عرضه کالا است.

بر اساس گزارش مرکز خدمات فولاد ایران اکثر تجار عمده تا ۱۲ شهریور به تعطیلات رفته‌اند، بنابراین خریدارها با حجم عرضه محدودتر کالا روبه‌رو بودند. این مساله در هفته جاری تشدید خواهد شد، چرا که بازار تهران تقریبا تعطیل خواهد بود. پیش‌بینی اکثر دست‌اندرکاران این است که در نیمه دوم شهریور ماه قیمت‌ها بالا خواهد رفت چون عرضه بازار تهران متوقف می‌شود، ولی مصرف فولاد در سراسر کشور ادامه خواهد یافت. بنابراین انبارهای شهرستان‌ها که ظرفیت زیادی هم ندارند تخلیه می‌شود. از طرف دیگر آخرین فروش صورت گرفته در بورس کالا نشان می‌دهد قیمت تمام‌شده میلگرد برای تجار ۱۸۰۰ تومان در هر کیلو است، بنابراین انتظار کاهش قیمت در هفته دوم شهریور بسیار ضعیف است، مگر آنکه ارزش دلار کاهش یابد. تعطیلات شهریور‌ماه فرصت خوبی برای بازار است تا به آرامش برسد، ولی اصلی ترین مساله مورد توجه بازار مساله نرخ ارز و پس از آن عرضه و تقاضا است. نوسان نرخ ارز تعیین‌کننده قیمت تمام شده کالا است. با افزایش نرخ ارز، از حجم دارایی فیزیکی (کالایی) تجار کاسته می‌شود به همین علت به محض بالا رفتن قیمت دلار، تجار دست از فروش بر می‌دارند که کاملا منطقی است. این نوسان تصمیم‌گیری مصرف‌کننده‌ها را هم تحت‌تاثیر قرار داده است. ترس از بالا رفتن قیمت باعث شده تا آنها تقاضای ماه‌های آینده را هم خرید کنند. راه افتادن بورس ارز در مقطع فعلی می‌تواند به ثبات بازار کمک کند ولی اگر بورس ارز با سیاست‌های پشتیبانی درستی همراه نباشد یا از بازار واقعی فاصله خواهد گرفت یا به نتیجه نخواهد رسید. این بازار باید از پشتوانه عرضه کافی برخوردار باشد تا این اطمینان را به خریدارها بدهد که در ماه‌های آینده ارز مورد نیاز در دسترسشان خواهد بود. در غیر این صورت، واردکننده‌ها نگران از افزایش نرخ ارز یا حجم عرضه آن در زمان مورد نیاز، به خرید و انباشت آن روی خواهند آورد این امر باعث می‌شود که تقاضای واقعی ارز تحت تاثیر سفته بازی ارزی قرار گیرد، در نتیجه بازار تمام کالاها بی‌ثبات خواهد شد.