تغییرات طلای جهانی و ادامه هیجان بازار ارز؛ عوامل تحریک قیمت‌ها
گروه بورس کالا - سردار خالدی: در حالی که بازار سکه و ارز داخلی با آرامش دنبال می‌شود افزایش قیمت طلای جهانی باعث شد دادوستد قراردادهای آتی سکه در روز پنج‌شنبه هفته گذشته با تحرکات خاصی ادامه پیدا کند، به طوری که سکه نزدیک ۳ درصد گران شد و حجم و ارزش مبادلات به رقم قابل توجهی رسید.

طلا به بالاترین قیمت از ماه مارس تاکنون رسید
قیمت طلا روز چهارشنبه به سطحی رسید که از ماه مارس تاکنون بی سابقه بود؛ قیمت یک هزار و ۶۷۳ دلاری هر اونس طلا در شرایطی که مهم‌ترین موضوع مطرح شده در روزهای اخیر، بیانیه کمیته مرکزی بانک‌های مرکزی ایالات‌متحده (FOMC) در روز چهارشنبه بود روز جمعه با نوسان رو به پایینی دنبال شد. تحلیل‌ها حاکی از آن است که سطوح قیمت‌ها شاید در روز پایانی هفته پشت سر گذاشته شده در همان محدوده باقی بماند؛ اما کاهش دوباره غیر‌محتمل نیست.
البته انتشار برخی شاخص‌های هفتگی در ایالات‌متحده همچون شاخص بیکاری و تعداد خانه‌های خریداری شده روی افت قیمت دلار تاثیرگذار بود، این در شرایطی است که ارزش یورو در برابر دلار طی چند ماه گذشته به بالاترین سطح ممکن رسید. براساس گفته تحلیلگران، آنچه در شرایط کنونی بیشترین تاثیر را روی بازارهای طلا دارد، تصمیم بانک‌های مرکزی جهان در خصوص تدابیر جدید و اعلام سیاست‌های پولی برای تحریک در بازارها بوده است. در چین برخی اخبار حاکی از آن است که انتشار شاخص‌های اقتصادی و چشم‌انداز کاهشی از بهبود وضعیت اقتصاد زمزمه‌هایی را مبنی بر تاکید دولت بر تسریع در سیاست‌های محرک پولی و دور جدیدی از بسته‌های جدیدی حمایتی در سه ماهه چهارم سال جاری میلادی به دنبال داشته است. در اروپا اگر چه رهبران آلمان، فرانسه و یونان و گروه سه‌گانه نظارت بر بازپرداخت وام‌ها و تسهیلات اعطا شده به یونان (تروئیکا) دور هم جمع شده‌اند تا تازه‌ترین راه‌حل‌های ممکن را بررسی کنند؛ اما گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که قلب بحران بدهی اروپا با وجود تمامی رویکردهای فشار، با ضربان کندی در شرایط نگران کننده‌ای به سر می‌برد. گزارش‌های اخیر از وضعیت اقتصاد ایتالیا و گزارش‌های مربوط به میزان بازدهی اوراق قرضه اسپانیا روی ارزش یورو و روند مبادلات در بازارهای مالی و کالایی اروپا تاثیرگذار بودند. با این اوصاف رهبران اروپایی هنوز در تلاش برای مهار بحران بدهی‌ها هستند.
افزایش سطح خرید توسط صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اروپا و نزدیک شدن به سطح تقاضای خرده فروشی در چین و هند از جمله مواردی است که برخی را نسبت به گرفتن موقعیت‌های خرید در بازار ترغیب کرده، اما نباید از یاد برد که تغییرات بازار طلای جهانی موقتی است و در عین حال که افزایش قیمت‌ها دور از انتظار نیست کاهش قیمت‌ها هم محتمل است.
آرامش بازار داخلی تا پنج شنبه دوام آورد؟
بازار داخلی طی هفته گذشته به دلیل تعطیلات عید فطر و از سویی در پیش رو بودن اجلاس تهران با آرامش خاصی دنبال شد این در حالی بود که روز پنج شنبه هفته سپری شده، روند مبادلات بازار ارز و سکه با تحرکات مثبتی همه را هیجان زده کرد. افزایش قیمت سکه و رسیدن به سطح ۸۳۰ هزار تومان و از سویی رسیدن قیمت دلار به مرز ۲ هزار و ۱۷۰ تومان بیشتر بازارها را تحت‌تاثیر قرار داد. کارشناسان مهم‌ترین عاملی را که باعث شده بازار شاهد تحرکات مثبت قیمتی باشد تغییرات قیمت طلای جهانی دانستند؛ به باور آنان بخش عمده‌ای از این افزایش قیمت به دلیل دورنمای مثبت از قیمت طلا در جهان است. البته شایعات و گمانه‌زنی‌های سیاسی به عنوان فاکتورهای روانی همواره بخشی از تغییرات را ایجاد کرده است. اخبار مربوط به مذاکرات ایران و آژانس در وین و تحولات منطقه باعث شده همچنان سرمایه‌گذاران نسبت به روزهای بعد در انتظار باشند. تدابیر بانک مرکزی در خصوص تامین تقاضای ارز مورد نیاز و موکول شدن این تصمیمات به بعد از راه اندازی بورس ارز، یکی از موضوعاتی است که حرکت بازار را کج‌دار و‌مریز کرده. تحلیلگران معتقدند فرصت نزدیک دو ماه تا زمان تحویل سکه‌های ۸ ماهه می‌تواند شرایط را برای اصلاح قیمت‌ها و متناسب شدن آن با بازار طلای جهانی و بازار ارز داخلی فراهم کند.
ارزش بازار در هفته نیمه تعطیل2 تریلیون ریال
روند قیمت‌ها در بازار قراردادهای آتی سکه متناسب با تغییرات بازار نقدی و آرامش بازار طلای جهانی در هفته گذشته با نوسان زیر یک درصد پی گرفته شد، البته این دامنه نوسان اندک تنها تا روز پنج شنبه دوام آورد و با افزایش قیمت طلای جهانی و افت و خیز قیمت دلار، این دامنه نوسان به بیش از ۳ درصد هم رسید و برای اولین بار طی پنج ماه اخیر ارزش مبادلات در روز پایانی هفته (معمولا در روزهای پنج شنبه آخر هر هفته به دلیل طبیعت بازار، حجم و ارزش مبادلات زیر ۳۰ میلیارد تومان بوده است) به بیش از ۵۰ میلیارد تومان رسید. افزایش موقعیت‌های خرید در سررسیدهای نزدیک همچون شهریور و مهرماه که از چند روز قبل در بازار آغاز شده بود در روز پنج‌شنبه به اوج رسید و حتی برخی بر این باورند با توجه به پارامترهای سیاسی ادامه تحرکات مثبت قیمتی دور از انتظار نخواهد بود. البته برخی تاکید می‌کنند در سررسیدهای نزدیک به دلیل اختلاف اندک قیمت با بازار نقدی شرایط برای خرید بهتر است؛ اما به دلیل اختلاف زیاد قیمت سکه در سررسیدهای دور با بازار نقدی، گرفتن موقعیت‌های خرید باید با احتیاط سرمایه‌گذاران همراه باشد. برخی با اشاره به تحرکات مثبت قیمتی و احتمال دور جدیدی از خریدها در هفته پیش رو احتمال می‌دهند قیمت‌ها با افزایش محسوسی دنبال شود؛ اما در هر صورت با توجه به اجلاس سران، تغییرات عمده‌ای پیش بینی نمی‌شود.
در مجموع در بازار طی هفته گذشته تعداد 28 هزار و 874 قرارداد به ارزش 2 تریلیون و 193 میلیارد و 658 میلیون و 892 هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته‌های قبل کاهش محسوسی داشت که البته با توجه به تعطیلات اخیر طبیعی است. برای سررسیدهای شهریورماه 15 هزار و 796 قرارداد به ارزش یک تریلیون و 27 میلیارد و 520 میلیون و 332 هزار ریال، سررسیدهای مهرماه 479 قرارداد به ارزش 40 میلیارد و 862 میلیون و 340 هزار ریال، سررسیدهای آبان‌ماه 11 هزار و 135 قرارداد به ارزش 991 میلیارد و 121 میلیون و 840 هزار ریال و سررسیدهای آذرماه یک هزار و 464 قرارداد به ارزش 134 میلیارد و 154 میلیون و 380 هزار ریال دادوستد شد. روند قیمت‌ها نیز در حالی که تا پایان روز چهارشنبه تغییر محسوسی را شاهد نبود در روز پنج شنبه نسبت به روز شنبه شاهد افزایش قابل‌توجهی بود؛ به طوری که سکه سررسید شهریورماه 24 هزار و 471 تومان (03/3 درصد)، سررسید مهرماه 25 هزار و 400 تومان (03/3 درصد)، سررسید آبان‌ماه 23 هزار و 290 تومان (64/2 درصد) و سررسید آذرماه 23 هزار و 382 تومان ( 58/2 درصد) افزایش یافت.

چرا طلا گران شد؟

تغییرات طلا در دو روز پایانی هفته گذشته، افزایش بالایی را تجربه کرد که مهم‌ترین دلیل این وضعیت، گمانه‌زنی‌ها پیرامون سیاست‌های پولی از سوی فدرال رزرو است.
به گزارش بلومبرگ، شرایط کنونی می‌تواند فرصت مناسبی برای معامله‌گران در جهت خرید طلا باشد. براساس گزارش‌های منتشر شده، بیانیه روز چهارشنبه فدرال رزرو بیشتر پیرامون جزئیات اجرای دور سوم سیاست‌های تزریق نقدینگی و سیاست‌های پولی جدید معروف به QE3 گذشت و شاید همین یکی از عوامل اصلی تغییرات مثبت قیمت طلا در دو روز پایانی هفته گذشته باشد. به باور تحلیلگران، بیانیه FOMC به نفع سیاست‌گذاران بوده است؛ زیرا تاکید شده برای تقویت رشد اقتصادی و گسترش این وضعیت، اجرای سیاست‌های پولی تحریک‌دهنده لازم‌الاجرا است. به نظر می‌رسد اقدامات بیشتر کمیته مرکزی بازار آزاد در جهت عدم اطمینان نسبت به نشانه‌های بهبود قابل‌توجه و پایدار در داده‌های اقتصادی باشد. اگرچه روز چهارشنبه تقاضای سرمایه‌گذاری مطمئن و امن برای دو کالای طلا و نقره بیش از پیش تقویت شد؛ اما صحبت‌های میت رامنی کاندیدای ریاست‌جمهوری در ایالات‌متحده در رابطه با فدرال رزرو و تاکید بر حفظ ثبات پولی توسط این کمیته، اخبار را تحت‌تاثیر قرار داد. جلسه بعدی کمیته FOMC روزهای 12 و 13 سپتامبر برگزار می‌شود که به احتمال قوی ارائه جزئیات بیشتر در تشریح سیاست‌های پولی ایالات‌متحده را در دستور کار قرار خواهد داد. کارشناسان بر این باورند با توجه به تصمیم‌های مختلف از سوی بانک‌های مرکزی جهان که در راستای حفظ و تقویت رشد اقتصادی جهان صورت می‌گیرد سیگنال‌های بازار، نشان‌دهنده صعود قیمت طلا در بلندمدت است. کاهش ارزش پول و سرعت بخشیدن به افزایش تورم در بسیاری از کشورها باعث شده جذابیت طلا بیش از پیش برای سرمایه‌گذاران آشکار شود.