گروه بورس کالا- کتایون دارابی: جزر و مد قیمت دلار هفته گذشته، سکه آتی را کم و بیش با روند نوسانی مثبت همراه کرد، اما عدم اطمینان معامله‌گران به بازار ارز و همچنین متناسب نبودن عرضه و تقاضا سبب شد تا ارزش ذاتی سکه آتی به عقیده بسیاری از کارشناسان بازار کمتر از پیش‌بینی‌ها باشد.

به طوری که به گفته عادل زاده، مدیر بخش کالایی کارگزاری حافظ، اگر چه نرخ دلار در هفته گذشته بالا رفت، اما سکه آتی با توجه به قیمت دلار، رشد زیادی نداشت و معامله‌گران ترجیح دادند در انتظار تثبیت نرخ دلار بمانند.
البته هفته گذشته نوسانات بازار ارز یکی از فاکتورهای مهمی بود که معامله‌گران سکه را در شک و تردید فرو برد. انتشار اخباری در ابتدای هفته و در خصوص کاهش ذخیره ارزی در بانک مرکزی، همچنین تغییر نرخ مرجع که از سوی معاون سازمان توسعه و تجارت جدی‌تر عنوان شد، بازار ارز را در مسیر صعود قرار داد. علاوه بر آن حذف ارز مرجع برای برخی از کالاها هم بازارها را بیش از پیش در التهاب فرو برد، اما بازار نقدی و آتی سکه همگام و متناسب با قیمت دلار همراهی نکرد و به این ترتیب بازار سکه آتی نوسانات اندکی را تجربه کرد.
سکه آتی متاثر از نقدی
بیات، مدیر معاملات آتی کارگزاری نهایت‌نگر در این باره می‌گوید: اگر چه دلار طی هفته گذشته با نوسان مثبت بالایی روبه‌رو شد، اما بازار سکه نقدی متناسب با قیمت دلار رشد نکرد و در همین راستا بازار سکه آتی نیز که بیشتر از سکه نقدی تاثیر می‌گیرد، نوسانات اندکی را تجربه کرد. در همین حال بیشتر معامله‌گران در بازار سکه آتی، با توجه به هیجانات موجود و انتشار اخبار ضد و نقیض در خصوص تغییر نرخ مرجع از سوی بانک مرکزی، به بازار ارز در روزهای آتی اطمینان نداشتند. علاوه بر این ارزش ذاتی سکه نیز موضوعی بود که بسیاری از کارشناسان بازار طی هفته گذشته به آن اشاره کردند؛ چرا که این گروه با توجه به رشد زیاد قیمت دلار، ارزش ذاتی سکه را کمتر از پیش‌بینی‌ها دانسته و معتقد بودند؛ عدم تناسب عرضه و تقاضا طی هفته گذشته در بازار سکه سبب شد تا نوسانات این بازار همسان با نرخ ارز نباشد.به عقیده بیات، با توجه به پیش فروش‌های بانک مرکزی در حال حاضر عرضه سکه بیش از تقاضاست و این موضوع حباب منفی در بازار سکه ایجاد کرده و حتی رشد قیمت دلار هم طی هفته گذشته نتوانست آهنگ رشد قیمت‌ها در بازار سکه نقدی و سپس آتی را افزایش دهد.
این در حالی است که کارشناسان بازار معتقدند هفته گذشته ارزش ذاتی قیمت سکه با توجه به قیمت دلار،
830 هزارتومان بود؛ اما بازار نقدی هیچ گاه این رقم را به خود ندید و در نتیجه بازار آتی هم متاثر از دیدگاه معامله‌گران در این خصوص روندی مشابه سکه نقدی داشت؛ به طوری که قیمت سررسید شهریورماه هم در بازار آتی کمتر از ارزش ذاتی آن معامله شد و این موضوع نشان از حباب منفی در بازار سکه آتی داشت.
سکه و خبرها
در همین حال مقاومت سکه در برابر افزایش قیمت برخلاف بازار ارز، به اخبار انتشار یافته در این حوزه نیز بستگی بسیاری داشت. تا آنجا که بسیاری از معامله‌گران به روند قیمت‌ها در بازار ارز اطمینانی نداشتند.
به گفته عادل زاده، سکه برخلاف دلار، مقاومت سنگینی برای افزایش قیمت از خود نشان داد؛ اما با انتشار اخباری درخصوص بررسی تعیین نرخ ارز مرجع در کمیسیون اقتصادی مجلس، عدم تغییر نرخ مرجع ارز، تداوم تاکید دولت بر تک نرخی شدن ارز به معنای اینکه عرضه و تقاضا روند بازار را تعیین کند و همچنین درخواست برای تعیین اولویت بندی ارزی واکنش شدیدتری داشت و به راحتی روند منفی به خود گرفت.
اگر چه کارشناسان، بازار سکه را در شرایط کنونی که روند نزول قیمت‌ها با توجه به افت قیمت دلار شروع شده است، سردرگم ارزیابی می‌کنند؛ اما باز هم به حرف‌های بهمنی، رییس بانک مرکزی و فرزین، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی اشاره کرده و می‌گویند: در حالی بهمنی از تغییر نرخ ارز مرجع خبر می‌دهد که فرزین معتقد است نرخ ارز مرجع تغییر نخواهد کرد، همین موضوع نیز سبب شده تا پیش‌بینی‌ها در خصوص بازار سکه در هفته‌های آتی سخت‌تر از پیش شود. این در حالی است که برخی از کارشناسان بازار سکه، احتمال می‌دهند قیمت طلا در بازارهای جهانی طی هفته آتی با رشد همراه شود، اما تاثیر آن را بر بازار داخل اندک می‌دانند و معتقدند؛ در شرایط کنونی، بازار سکه آتی بیش از پیش تحت تاثیر اخبار بازار ارز قرار دارد و
همین موضوع باعث شده تا قیمت طلا در بازارهای جهانی تاثیر اندکی بر بازار داخل داشته باشد.
به گفته بیات، روند بازار سکه آتی در هفته آینده به تغییرات قیمت دلار و نرخ ارز مرجع، همچنین سیاست‌های دولت بستگی دارد. البته در حال حاضر با توجه به آخرین اظهارات در خصوص عدم تغییر نرخ ارز مرجع، هم قیمت دلار و هم قیمت سکه روند نزولی به خود گرفته است و احتمال دارد که این روند در بازار ارز و سکه با شروع هفته جاری ادامه دار شود. برخی از معامله‌گران انتظار دارند عدم تغییر نرخ ارز مرجع، قیمت دلار را در هفته جاری به 2 هزار تومان نیز برساند و در نتیجه احتمال افت قیمت‌ها را در بازار سکه قوی‌تر کند.


هفته‌ای برای سبقت دلار از سکه
طی هفته گذشته (۱۴ تا ۱۹ مرداد) بازار طلا و به خصوص بازار ارز تهران با نوسانات شدید و البته رو به بالایی مواجه شدند. در نهایت در پایان هفته، سکه به رغم صعود ۵۶/۱ درصدی اونس، از دلار در ثبت بازدهی عقب ماند. دلار در بازار ارز تهران در روز پنج شنبه نسبت به هفته گذشته با ثبت بازدهی ۷۶/۳ درصدی ۲۰۸۵ تومان رسید در حالی که سکه تنها بازدهی ۸۲/۲ درصدی را ثبت کرد.
در این هفته بازار ارز تهران شاهد نوسان شدید و صعود نرخ دلار بود. دلار در روز‌سه‌شنبه رشد کرد، اما در روز چهارشنبه بازار ارز با سقوط نرخ دلار مواجه شد. در همین حال اونس جهانی طلا در این هفته با افزایش 25 دلاری (56/1 درصدی تا ساعت 17 روز پنج شنبه) به 1613 دلار رسید.
به گزارش اقتصادآنلاین، در حالی که دلار در این هفته با این میزان تغییرات مواجه شد و سکه می توانست با توجه به افزایش ۵۶/۱ درصدی اونس، با افزایش بیش از ۵ درصدی مواجه شود، اما در نهایت سکه تنها افزایش ۸۲/۲ درصدی را تجربه کرد. در این هفته سکه با افزایش ۲۱۰۰۰ تومانی از ۷۴۶۰۰۰ تومان به ۷۶۷۰۰۰ تومان رسید.
اما در این هفته با وجود صعود سکه در بازار نقدی، بازار آتی سکه با نزول اندک نرخ‌ها در اکثر سررسیدها مواجه شد. در حالی که قیمت سکه با افزایش 82/2 درصدی در بازار نقدی به 767000 تومان رسید، قیمت سکه آتی سررسید مرداد (آخرین معامله) با افزایش 19/1 درصدی به 768 هزار تومان، قیمت سکه آتی سررسید شهریور با کاهش 19/0 درصدی به 802100 تومان، قیمت سکه آتی سررسید مهرماه با کاهش 19/0 درصدی به 838400 تومان و در نهایت قیمت سکه آتی آبان با کاهش 36/0 درصدی به 881000 تومان رسید.


راه‌اندازی قرارداد آذرماه
روز گذشته بورس کالا از راه‌اندازی قرارداد آتی سکه طلا، تحویل آذرماه خبر داد. به گزارش روابط عمومی بورس کالا قرارداد آتی سکه تحویل آذرماه، از روز دوشنبه بیست و سوم مرداد راه‌اندازی شده و قابل معامله خواهد بود. در این گزارش آمده است قراردادهای آتی در اولین روز معاملاتی، بدون حد نوسان قیمتی، با دوره گشایش به مدت ۳۰ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه می‌یابد.