مشاهده روند قیمت انواع محصولات فولادی در ایران و جهان طی چند ماه اخیر نشان می دهد که نزول پی در پی قیمت‌ها در بازارهای جهانی تاثیر زیادی بر بازار ایران نداشته، به طوری که ماه مبارک رمضان هم نتوانسته است مانع رونق و رشد قیمت فولاد در بازار داخلی شود. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا)، این روزها اوضاع بازار فولاد جهان به حدی وخیم شده که حتی بزرگترین فولادسازان جهان نیز اعلام زیان کرده‌اند، تا جایی که شرکت آرسلورمیتال به عنوان بزرگ‌ترین شرکت فولادسازی با افت ۲۸ درصدی سود خود در سه ماه دوم سال جاری مواجه شده است.

به اعتقاد تحلیلگران جهانی، بحران اقتصادی اروپا از یک سو و کاهش رشد اقتصادی چین از سوی دیگر موجب کاهش تقاضای جهانی برای فولاد شده و این امر روزهای بدی را برای شرکت‌های فعال در این حوزه رقم زده است.

ادامه این وضع نیز باعث شده است کارشناسان اعلام کنند بازار جهانی فولاد حداقل تا یکی دو ماه آینده بهبود نخواهد یافت و اگر هم رونقی در این بازار دیده شود، موقتی است.

اما نکته‌ای که در بررسی بازار فولاد جهان جالب به نظر می‌رسد، بی‌تاثیری اتفاق‌های جهانی بر بازار ایران است. آمار‌های رسمی و غیررسمی از قیمت انواع محصولات فولادی در ماه‌های گذشته بیانگر رشد قیمت‌ها است که این روند کاملا برعکس روند بازارهای جهانی بوده است.

معاملات رینگ فلزات بورس‌ کالا نیز نشان می‌دهد که قیمت آهن‌آلات در این بازار از حدود هزار و ۱۰۰ تومان در هر کیلو‌گرم طی دو ماه ابتدایی سال به هزار و ۳۸۰ تومان به ازای هر کیلوگرم در یکی دو هفته گذشته افزایش یافته که درست در همین مدت شاهد سقوط قیمت‌ها در بازارهای جهانی بودیم.

به اعتقاد کارشناسان محدودیت واردات شمش و محصولات فولادی، نوسانات نرخ ارز و رشد تقاضای خریداران در مواقعی کوتاه، عوامل رشد قیمت‌ها در بازار فولاد ایران بوده‌اند که باعث شده نرخ‌های داخلی از نرخ‌های جهانی تبعیت نکنند. همچنین کارشناسان معتقدند قیمت مقاطع در بازار ایران به اوج خود رسیده و با توجه به کاهش قیمت‌ها در خارج از کشور در صورتی که دولت شرایط واردات مقاطع را آسان تر کند، بازار مقاطع با کاهش قیمت روبه‌رو خواهد شد.

وضعیت بازار مقاطع صادراتی سی آی اس نیز وخیم شده است. قدرت رقابت اروپایی‌ها در فروش به بازارهای همیشگی سی آی اس بیشتر شده و ترکیه نیز قیمت های صادراتی را ۵ تا ۱۰ دلار پایین آورده تا تمایل به خرید ایجاد کند و این روند بر صادر کنندگان سی آی اس فشار بیشتری وارد ساخته است. خریداران آفریقایی هنوز تمایلی به محصول روسیه و اوکراین ندارند. در خاور دور نیز تقاضای مفتول سی آی اس کمتر شده چون قیمت‌های تجار چینی پایین‌تر است. این در شرایطی است که معامله میلگرد اوکراین با قیمت ۶۰۰ تا ۶۱۰ دلار در هر تن فوب دریای سیاه شنیده شد.

در لبنان قیمت پیشنهادی ۵۹۰ تا ۶۰۰ دلار در هر تن فوب دریای سیاه هم شنیده شده ولی چون محصول اروپا ۵۸۴ تا ۵۹۰ دلار در هر تن فوب است میلگرد سی آی اس خریدار ندارد. همچنین مفتول اوکراین هفته گذشته به خاورمیانه با قیمت ۶۰۵ تا ۶۱۰ دلار در هر تن فوب دریای سیاه فروخته شد که ۱۰ دلار افت داشت. در تناژ پایین می‌توان مفتول سی آی اس را در ۵۹۰ تا ۶۰۰ دلار در هر تن فوب نیز خریداری کرد.