افزایش حجم خریدها در رینگ پتروشیمی

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: رینگ پتروشیمی با وجود قرار گرفتن در ماه رمضان و رکود، روز گذشته متاثر از پیش‌بینی‌های معامله‌گران در خصوص روند رو به رشد قیمت‌ها در بازار، با حجم بالایی از خریدها روبه رو شد، به طوری که تمامی کالاهای عرضه شده در این روز مورد معامله قرار گرفت. البته اگر چه بخشی از کالاهای عرضه شده در این روز وارد زمان مچینگ شد، اما با توجه به رکود موجود در بازار، خریدهای زمان مچینگ بدون پروانه بهره‌برداری امکان دارد و به همین دلیل خرید محصولاتی که وارد زمان مچینگ شده بودند در مدت زمان کوتاهی توسط کارگزاران انجام شد. این در حالی است که با توجه به رکود موجود در بازار و همچنین قرار گرفتن در ماه رمضان بعید به نظر می‌رسید تمامی محصولات عرضه شده توسط معامله‌گران خریداری شود.

به گفته فعالان اقتصادی، احتمال تورم، همچنین تحریم‌های موجود و انتشار اخباری در خصوص کاهش ذخیره دلار در بانک مرکزی و عدم تزریق دلار جدید روز گذشته به بازار سبب شد تا اطمینان به رشد قیمت‌ها در بازار پتروشیمی بیش از روزهای دیگر قوت گیرد.

در همین حال نزدیکی به فصل مصرف محصولات پلی اتیلن سبک(H) سبب شد تا پلی اتیلن سبک فیلم ۰۲۰ و پلی‌اتیلن سبک فیلم ۰۰۷۵ با ۵ درصد رقابت توسط کارگزاران خریداری شوند. به عقیده آگاهان بازار، تقاضای بالای ۰۲۰ و ۰۰۷۵ در این روز سبب شد تا مبادله این کالا در رقابت انجام شود.

این در حالی است که تفاوت قیمت پلی‌اتیلن سبک فیلم ۰۲۰در بورس و بازار یکی از دلایل رشد تقاضا برای خرید این کالا عنوان شده است. در حال حاضر قیمت این کالا در بورس و بازار ۱۰۰ تومان اختلاف دارد و با توجه به اینکه قیمت بیشتر محصولات پتروشیمی در حال حاضر در بورس و بازار یکسان است، خرید ۰۲۰ در این روز برای معامله گران سود داشت. البته ۰۰۷۵ هم در این روز با تقاضای ۵ تا ۶ هزارتنی مواجه شده و با ۵ درصد رقابت خریداری شد. اگر چه نرخ این کالا در بورس و بازار یکسان است، اما با توجه به نزدیکی فصل مصرف ۰۰۷۵، بیشتر معامله‌گران احتمال می‌دهند که بازار این کالا روند مثبتی در پیش گیرد.

علاوه بر این، محصولات بادی نیز در این روز با رقابت اندک مواجه شدند و مابقی کالاها نیز با نرخ پایه خریداری شدند. البته بیشتر آگاهان بازار معتقدند؛ اگر چه نمی توان پیش‌بینی‌ای در خصوص آینده بازار پتروشیمی ارائه‌ داد، اما اطمینان به عدم افت قیمت‌ها در این روز قوی‌تر شده است.

البته برخی از فعالان بازار می‌گویند: اطمینان به رشد قیمت‌ها طی روزهای اخیر افزایش یافته و بازار آهن شاهد خوبی بر این ماجراست؛ چرا که همیشه بازار آهن آلات نسبت به کالاهای دیگر زودتر واکنش نشان می‌دهد.

این در حالی است که همچنان موضوع صادرات محصولات پتروشیمی و قاچاق این کالاها به کشورهای دیگر با توجه به افزایش نرخ دلار مطرح است. در همین حال بیشتر آگاهان بازار متفق القول هستند که میزان تولید با توجه به رشد قیمت‌های محصولات پتروشیمی طی ماه‌های اخیر به شدت کاهش یافته است.

البته در این روز و در رینگ پتروشیمی باز هم بازرگانی پتروشیمی درصدد برآمد تا نرخ پایه برخی از محصولات مانند PET‌ها را در زمان عرضه کاهش دهد، اما کارگزاران با توجه به پذیرفتن نرخ‌ها با این موضوع مقابله کردند. گفته می‌شود کاهش نرخ‌های پایه در بورس کالا پیش از عرضه محصولات و روی تابلو آمدن کالا باید انجام شود، اما طی هفته‌های اخیر بازرگانی پتروشیمی در مواردی حتی در زمان سبز رنگ نیز اقدام به کاهش نرخ پایه برخی از محصولات کرد، مقوله ای که به عقیده بسیاری از آگاهان بازار منطقی نیست و گویا تنها برای ایجاد جوی روانی انجام شده است. شنیده‌ها حاکی از این است که کاهش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی برخلاف تقاضای بالای خریداران در رینگ پتروشیمی با نظر شرکت ملی صنایع پتروشیمی رخ داده است.

اوراق سلف، سرمایه گذاری مطمئن

شانا - انتشار اوراق سلف نفتی همزمان با توسعه صنعت نفت، رونق بازار سرمایه را به همراه خواهد داشت.

کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس در گفت و گو با خبرنگار شانا اظهار کرد: انتشار اوراق سلف نفتی با زمینه سازی مناسب از سوی شرکت ملی نفت و سازمان بورس می‌تواند به عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن با استقبال رو به رو شود.

مجید پیره افزود: این اوراق از نظر فقهی موردتایید قرار گرفته و تمام سازوکارهای اجرایی آن آماده است و هر زمان که از سوی مقام‌های عالی صنعت نفت اعلام شود، این سازمان آمادگی هر‌گونه همکاری را دارد.

وی ادامه داد: اوراق سلف آینده روشنی را متصور است و بدون تردید، حاشیه سود مناسبی را پس از انتشار خواهد داشت.

کارشناس فقهی سازمان بورس افزود: این سازمان به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه درصدد است بتواند از قابلیت‌های قراردادهای سلف در زمینه توسعه طرح‌های نفتی کشور استفاده کند و باید در نظر داشت که قرارداد سلف نفتی، یکی از مدل‌های قرارداد سلف است که سابقه زیادی میان مسلمانان از قدیم تا کنون داشته است. وی ادامه داد: قرارداد سلف نفتی عبارت است از قرارداد سلفی برای پیش فروش مقدار معینی نفت خام با ویژگی‌های مشخص که قرار است در آینده تحویل داده شود.

کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس اظهار کرد: کمیته فقهی سازمان به عنوان نهادی که مسوولیت بررسی حکم اسلامی ابزارها و قراردادهای معاملاتی را به عهده دارد، در چند جلسه در نهایت به این جمع بندی رسید که امکان معامله نفت‌خام به صورت پیش‌فروش از لحاظ شرعی بلامانع است.

پیره درباره مزایای این اوراق تصریح کرد: مزایای این اوراق از دو دیدگاه قابل بررسی است؛ دیدگاه نخست منفعت آن برای اقتصاد کل کشور است که از این طریق می‌توان شاهد رونق بخش تولید و اکتشاف نفت بود و دیدگاه دوم، منفعتی است که سرمایه‌گذاران از طریق جذب این اوراق به دست می‌آورند، آنان با تحویل نفت در آینده یا تسهیل نقدی آن، به سود قابل قبولی دست پیدا می‌کنند.

به گزارش شانا، مدیر نظارت بر بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار نیز روز گذشته با بیان اینکه برای انتشار اوراق سلف نفتی موازی در انتظار اعلام آمادگی شرکت ملی نفت هستیم، اظهار کرد: اوراق سلف نفتی با سود بیشتر از اوراق مشارکت روانه بازار سرمایه می‌شود.

محمودرضا خواجه نصیری گفت: مشخصات قرارداد اوراق سلف موازی نفت در هیات پذیرش، نهایی شده است و با ارائه درخواست از سوی شرکت ملی نفت، این اوراق منتشر خواهد شد.

مدیر نظارت بر بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سود اوراق سلف موازی نفت بالاتر از اوراق مشارکت خواهد بود، تصریح کرد: با توجه به اینکه سود اوراق مشارکت در زمان تصویب انتشار اوراق سلف موازی نفت تا امروز افزایش یافته است، این امکان وجود دارد سود این اوراق هم بالاتر از اوراق مشارکت باشد.

خواجه نصیری درباره دلیل تاخیر ایجاد شده برای انتشار این اوراق، افزایش نرخ سود اوراق مشارکت در بسته جدید بانک مرکزی را مد نظر قرار داد و گفت: با توجه به افزایش نرخ سود اوراق مشارکت، شرکت نفت بخش عمده‌ای از منابع مورد نیازش را از آن محل تامین خواهد کرد.