سوآپ و ترانزیت نفت علاوه بر درآمد ویژه‌ای که عاید کشور می‌کند، می‌تواند به راه‌اندازی بورس بین‌المللی نفت ایران نیز کمک کند. مهدی کرباسیان، مدیر اجرایی سابق بورس بین‌المللی نفت ایران در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر این‌ که سوآپ نفت خام می‌توانست در راه‌اندازی بورس بین‌المللی نفت کشور تاثیر‌گذار باشد، گفت: قرار نبود در بورس نفت ایران فقط نفت خام کشور عرضه شود، بلکه در این بورس بین‌المللی باید نفت کشور‌های حوزه‌ خلیج‌فارس و آسیای میانه هم عرضه می‌شد که سوآپ نفت یکی از راه‌های عرضه‌ نفت آسیای میانه در بورس بین‌المللی نفت بود.

عملکرد ضعیف مسوولان یکی از دلایل توقف سوآپ

او با ابراز تاسف از عملکرد ضعیف مسوولان سیاست خارجی ایران در مورد تاثیر‌گذاری بر ادامه‌ سوآپ نفت خام از مسیر ایران گفت: اکنون شاهدیم که نفتی که پیش از این از مسیر ایران صادر می‌شد، از خط لوله باکو ـ جیحان عبور داده می‌شود.

وی توضیح داد: مسوولان سیاست خارجی می‌توانستند مدیران اقتصادی کشور را نسبت به ادامه‌ سوآپ و ترانزیت نفت ترغیب و اهمیت موضوع را به آنها یاد‌آوری کنند تا آنها در این زمینه اشتباه تصمیم نگیرند.

شانس سوآپ از مسیر ایران از دست رفت

کرباسیان همچنین تصریح کرد: شانس سوآپ و ترانزیت نفت خام از مسیر ایران را به دلیل تصمیماتی که درست نبود از دست دادیم.

عضو هیات مدیره سابق شرکت ملی نفت اظهار کرد: البته اگر همین حالا وزارت نفت به‌ طور جدی به این موضوع ورود کند، می‌تواند منافع کشور را تامین کند.

وی همچنین با تایید این موضوع که نیاز کشور‌های همسایه در حال حاضر به انتقال نفت از مسیر ایران کاهش یافته است، گفت: با وجود خطوط لوله جدید در کشور‌های همسایه برای انتقال نفت دریای خزر باز هم حمل کالا و نفت از مسیر ایران به خلیج‌فارس بهترین گزینه محسوب می‌شود.

وی با اشاره به این‌که میلیون‌ها تن کالای مورد نیاز کشور‌های همسایه از مسیر ایران به خلیج‌فارس و برعکس حمل می‌شود، افزود: علاوه بر درآمدی که از این طریق عاید کشور می گردد، وجود چنین ترانزیتی امنیت ملی ایران را نیز تامین می‌کند که این موضوع شامل ترانزیت نفت و سوآپ می‌شود.