تردید در نرخ‌گذاری محصولات پتروشیمی

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: رکود حاکم بر بازار داخلی روز گذشته معاملات رینگ پتروشیمی در بورس کالا را نیز تحت تاثیر قرارداد و به این ترتیب، اکثر محصولات پتروشیمی‌وارد زمان مچینگ شدند. خبر انفجار پالایشگاه آبادان همزمان با مراسم افتتاحیه مرحله اول فاز ۳ با حضور رییس‌جمهور به دلیل نشت گاز مایع فشرده (LPG) اگر چه به گفته فعالان اقتصادی بازار پتروشیمی‌و خریدها را تحت تاثیر قرار نداد، اما جو روانی این حادثه بازار را بیش از پیش در رکود فرو برد و حتی بازار اوراق بهادار را متاثر کرد.

به اعتقاد فعالان بازار، اگر چه پالایشگاه آبادان حجم زیادی از بنزین را تولید می‌کند، اما در کنار تولید بنزین، خوراک مجتمع پتروشیمی‌آبادان یعنی پروپان و گاز مایع(LPG) را نیز تولید می‌کند و حادثه آتش سوزی در این پالایشگاه اندکی بازار پی وی سی را تحت شعاع قرار خواهد داد.

در این روز، احتمال تعطیلی پتروشیمی‌ خارک نیز به دلیل مسائل ایمنی، خبری بود که اگر چه بازار داخلی را به گفته کارشناسان تحت تاثیر قرار نداد، اما ممکن است بازار صادرات را تحت شعاع قراردهد. این در حالی است که سال ۸۷ خبری مبنی بر عرضه متانول و گوگرد پتروشیمی‌خارک در بورس نفت انتشار یافته بود و همچنین سهام این پتروشیمی‌نیز در آذر ماه سال ۸۶ به وسیله شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌در بورس عرضه شد. برخی از آگاهان بازار دراین‌باره می‌گویند: بعید به نظر می‌رسد که پتروشیمی ‌خارک با وجود سهامداران بسیار تعطیل شود.

نرخ محصولات پتروشیمی‌واقعی است؟

البته در این روز بیشتر کارشناسان بازار پتروشیمی‌به واقعی نبودن نرخ‌ها در بازار داخلی و بورس کالا اشاره می‌کنند و معتقدند؛ نرخ‌های پایه محصولات پتروشیمی‌ در بورس کالا براساس منبع مشخصی تعیین نمی‌شود. به گفته این گروه اگر چه تمامی‌ افرادی که با نرخ‌گذاری محصولات پتروشیمی‌در ارتباط هستند، این نرخ‌ها را براساس فوب می‌دانند، اما روش نرخ گذاری هر کالا با کالایی دیگر متفاوت است. این در حالی است که بازرگانی پتروشیمی‌هیچ‌گاه طریقه نرخ گذاری محصولات پتروشیمی‌ را به صورت مشخص و واقعی بیان نکرده است و بسیاری از کارشناسان این حوزه در خصوص نرخ گذاری محصولات دچار تردید هستند.

به اعتقاد کارشناسان در حال حاضر نیز افزایش بیش از حد قیمت‌ها در بازار داخلی، تولید را تحت تاثیر قرار داده است و بسیاری از مصرف‌کنندگان حاضر به خرید محصولات با این نرخ‌ها نیستند؛ چرا که تولیدات با وضع موجود به صرفه نیست. با این حال در این روز تقاضا برای اکثر محصولات پتروشیمی‌ در بورس کالا وجود نداشت و بسیاری از کالاها وارد زمان مچینگ شدند.

مشکل افزایش قیمت مواد اولیه پتروشیمی حل می‌شود؟

البته شنیده‌ها حاکی از این است که روز گذشته جلسه ویژه‌ای با حضور معاون اول رییس‌جمهور برای حل مشکل افزایش قیمت محصولات پتروشیمی تشکیل شده است. افشین روغنی، معاون صنایع اقتصادی وزارت صنایع و معادن در این باره می‌گوید:‌ بعد از مطرح شدن مشکل برخی صنایع در ارتباط با افزایش قیمت مواد اولیه پتروشیمی، با حضور دستگاه‌های ذی‌ربط تصمیم‌گیری شد که باید بورس کالا آن را اجرا می‌کرد، اما متاسفانه به دلیل مشکلات قانونی این تصمیم‌ها اجرا نشده است. سپس قرار شد جلسه‌ای در حضور معاون اول رییس جمهوری برای حل مشکل افزایش قیمت مواد اولیه پتروشیمی برگزار شود که روز دوشنبه جلسه‌ای در این زمینه برگزار شد و به احتمال زیاد مشکل افزایش قیمت مواد اولیه پتروشیمی به طور کامل حل شده است.

دلیل عدم استقبال خریداران در رینگ پتروشیمی ‌چیست؟

اگر چه بازار پی وی سی در هفته‌های اخیر دچار رکود بود، اما روز گذشته برخی شایعات از تعمیرات پتروشیمی‌بندرامام گرفته تا تاخیر در راه‌اندازی خط تولید پی وی سی در پتروشیمی ‌اروند به دلیل کمبود اتیلن سبب شد تا نرخ پی وی سی در بازار داخلی با رشد همراه شود.

در این روز برخی از فعالان بازار از خرید پی وی سی LG با نرخ یک هزار و ۴۶۰ تومان در هر کیلو خبر دادند، این در حالی است که روزهای گذشته این کالا با نرخ یک هزار و ۴۱۰ تومان معامله می‌شد.

به گفته فعالان اقتصادی، با توجه به اینکه نرخ پی وی سی در بازارهای جهانی با کاهش روبه‌رو شده است، اما در بازار داخلی نرخ‌ها افزایش یافته و بازار در مقابل افت قیمت‌ها مقاومت می‌کند در حال حاضر واردات به صرفه نیست، همچنین صادرات گرانول نیز تقریبا صفر شده است.

آگاهان بازار اگر چه پیش‌بینی می‌کنند پی وی سی در بازارهای جهانی در ژوئن و جولای ۵۰ دلار کاهش قیمت یابد، اما بازار داخل را سردرگم و غیرقابل پیش‌بینی عنوان می‌کنند. با این حال در این روز، تقاضای بالایی برای خرید پی وی سی در بورس کالا وجود نداشت و تنها تناژ پایینی از محصولات پتروشیمی ‌آبادان و غدیر در این روز معامله شد. بیشتر آگاهان بازار پیش‌بینی می‌کنند بازار پتروشیمی‌ها همچنان روند نزولی خود را تا پایان تعطیلات خردادماه طی کند و احتمال می‌دهند با شروع فعالیت‌ها در برخی کارخانه‌ها بازار پتروشیمی‌پس از تعطیلات دچار تحرک شود.

با این حال فعالان بازار عدم استقبال خریداران از رینگ پتروشیمی‌را بالا بودن نرخ‌ها عنوان می‌کنند و می‌گویند: محصولاتی مانند ۷۲۴۰، پی وی سی، ۶۰۷۰، ۵۰۳۰ و I۳ در بازار داخلی ۱۰ تا ۳۰ تومان ارزان‌تر از بورس کالا موجود است و بیشتر خریداران ترجیح می‌دهند از بازار داخلی خرید کنند، به همین دلیل این کالاها در معاملات روز گذشته بورس کالایی با عدم استقبال خریداران روبه‌رو شدند.

با وجود عدم استقبال خریداران، روز گذشته در رینگ پتروشیمی‌ABS با محدودیت خرید مواجه شد و کارگزاران تنها توانستند برای خرید این کالا ۵ درصد بالاتر از نرخ پایه رقابت کنند. البته آگاهان بازار به شایعه فروش محصولات با فوب منهای

۱۵ درصد نیز اشاره می‌کنند و می‌گویند: بورس کالا همچنان در مقابل فروش محصولات با نرخ فوب منهای ۱۵ درصد مقاومت می‌کند، اما وجود این شایعه بازار را همچنان تحت تاثیر قرار داده است.