صادرات 4 میلیون تن گندم از طریق بورس

قراردادهای سوآپ گندم در راستای رفع نیازها و کمبودهای هر منطقه از سوی بخش خصوصی فعال شده است گروه بورس کالا - براساس گفته مسوولان، قرار است طی سال‌جاری از طریق بورس کالای ایران ۴ میلیون تن گندم به کشورهای همجوار صادر شود، این در حالی است که تشکیل کارگروه بخش خصوصی سوآپ گندم نیز در تحقق تعادل بازار گندم داخل و خارج و هموار کردن صادرات این محصول بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

عباس بنازاده، مدیر توسعه بازار، با بیان اینکه وزارت بازرگانی اعلام کرده ۴ میلیون تن گندم برای سال ۹۰ از طریق بورس برای صادرات عرضه می‌شود، گفت: عرضه این حجم گندم برای صادرات در بورس نیازمند دریافت مجوز از سوی هیات دولت است که هنوز اتفاق نیفتاده است، اما احتمالا بعد از ۱۵ خرداد ماه جاری این امکان میسر خواهد شد.

مدیر توسعه شرکت بورس کالای ایران در مورد اینکه گندم صادراتی از کجا تامین می‌شود؟ خاطرنشان کرد: از کشورهای آسیایی گندم وارد و گندم مازاد داخلی از طریق بورس تامین می‌شود. وی در بیان اینکه آیا تنها گندم صادر می‌شود؟ اظهار کرد: اینکه گندم یا آرد یا ماکارونی صادر شود هنوز مشخص نیست و به تصمیم هیات دولت و وزارت بازرگانی بستگی دارد، اما هر چه باشد بورس کالا آمادگی انجام معاملات را دارد.

بنازاده با اشاره به اینکه در جلسات تعیین عرضه گندم صادراتی در بورس کالا حضور نداشته است، گفت: مطمئنا امسال صادرات گندم داریم، اما هنوز عرضه آن از طریق بورس انجام نشده که بنا بر اطلاعات حاصل شده در ماه جاری عرضه آن در بازار محقق خواهد شد.

در همین رابطه عضو کارگروه سوآپ گندم در بازار داخل و خارج با بیان اینکه زمان عرضه گندم صادراتی در بورس کالا مشخص نیست، افزود: با اجرای قانون اصلاح قیمت‌ها مصرف گندم و آرد مردم کمتر شده و به همین دلیل دارایی‌ها و موجودی‌های این محصول نسبت به سال گذشته افزایش محسوسی داشته است که در همین راستا دولت با تاکید بر مقوله صادرات در پی سودآوری و بازده از این فروش این محصول است و فروش از طریق سیستم بورس یکی از راه‌های تسهیل و شفاف این فرآیند عنوان شده است.

مهدی آزادواری در ادامه گفت: بخش خصوصی در سال جدید با همکاری شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران و فعالان این حوزه کمیته‌ای در زمینه بازار گندم به منظور تعادل در بازار داخل و خارج ایجاد کرده است که این کمیته قصد دارد از طریق سوآپ گندم، قراردادهای انجام شده در این بخش را به سطح حداکثر برساند. وی درباره سوآپ گندم و قراردادهای مربوط به آن گفت: سوآپ گندم به معنای این است که محصولات هر منطقه در همان منطقه تامین و در همان منطقه علاوه بر تامین نیازها، کمبود سایر مناطق همجوار نیز رفع شود.

آزادواری افزود: به عنوان مثال سال گذشته زمانی که سیل پاکستان اتفاق افتاد، این کشور درخواست گندم از ایران داشت، اما در منطقه سیستان و بلوچستان این میزان گندم موجود نبود و به همین دلیل با افزایش هزینه‌ها در این زمینه مواجه شدیم. در واقع با انجام قراردادها و رفع نیازها از طریق سوآپ علاوه بر اینکه می‌توانیم گندم مربوط به هر منطقه را از همان محل تامین کنیم شاهد کاهش هزینه حمل‌و‌نقل، جابه‌جایی و دیگر هزینه‌های جانبی خواهیم بود.

عضو کارگروه بخش خصوصی سوآپ گندم با اشاره به اینکه با ایجاد این کارگروه مقوله صادرات تقویت می‌شود، گفت: با انجام برنامه‌ریزی‌ها در این زمینه صادرات تقویت و بهنگام خواهد شد. وی در ادامه افزود: با انجام قراردادهای سوآپ قرار است تامین گندم و آرد منطقه شمالی کشور از طریق کشور قزاقستان صورت بگیرد، همچنین تامین نیاز جنوب، شرق و غرب کشور نیز همانند این روش از طریق کشورهای همجوار تامین می‌شود. آزادواری در پایان اظهار امیدواری کرد از طریق این کار رشد نسبتا بالایی از صادرات را تجربه کنیم، همچنین بخشی از این صادرات با عرضه در بورس، بتواند بازار را به تعادل برساند.

در تاریخ ۴ اسفند ماه سال پیش معامله گندم صادراتی با عرضه ۱۸ هزار تن از طریق ۹ استان آذربایجان شرقی و غربی،‌ قزوین، ‌خراسان شمالی، سمنان، زنجان، ‌کردستان، کرمانشاه و همدان هر استان دو تن، مجددا از سر گرفته شد.

این در حالی است که صادرات گندم از طریق بورس کالا اردیبهشت‌ماه سال ۸۹ آغاز و از طریق تالار کیش به بازار‌های جهانی صادر شد.

پس از آنکه قانون توسعه ابزارهای مالیاتی جدید به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی و عمومی و دستگاه‌های اجرایی از برگزاری مناقصه یا مزایده و تشریفات مربوط به آنها در معاملات بورس معاف شدند حجم معاملات در بورس بالا رفت و مسوولان شرکت بازرگانی دولتی با رضایت از معاملات بورس کالا از ادامه عرضه گندم در سال‌جاری خبر داده‌اند.