دلایل افزایش پلکانی قیمت‌ها در رینگ پتروشیمی

کتایون دارابی - مدیرعامل بورس کالا در گفت و گوی اختصاصی با دنیای اقتصاد، به برخی ابهامات در خصوص بازار معاملاتی محصولات پتروشیمی پاسخ گفت. سیدعلی‌اکبر‌هاشمیان در خصوص مشکلات رینگ پتروشیمی در هفته‌های اخیر گفت: طی چهار ماه قیمت‌ها در رینگ پتروشیمی ثابت نگه داشته شده بود و به این ترتیب پتروشیمی‌ها نیز تمایل زیادی به عرضه نداشتند، اما در حال حاضر اصلاح قیمت‌ها به صورت تدریجی در رینگ پتروشیمی رخ می‌دهد.

وی گفت: به این ترتیب در حال حاضر ۸۹ درصد کالاهای پتروشیمی درست و منطقی قیمت‌گذاری شده و حتی نرخ آنها پایین‌تر از فوب نیز در بورس کالا رقم می‌خورد و تنها ۱۰ درصد محصولات با مشکل مواجه هستند که این موضوع به خاطر کمبود اتیلن و تولید در مجتمع‌ها است. هاشمیان در ادامه می‌افزاید: در حال حاضر در بورس کالا تنها ۵ کالا با مشکل قیمت‌گذاری مواجه هستند و ما به دلیل مشکلات موجود مجبور هستیم به مرور زمان و کم‌کم نرخ این محصولات را واقعی کرده و افزایش قیمت بدهیم؛ چرا که حساسیت‌های زیادی در این خصوص وجود دارد. مثلا یکی از این محصولات، رزین ملامین بود که هفته گذشته مشکل آن حل شد که پس از آن وارد مچینگ شد اما خریداری نداشت.

وی به کمبود استایرن منومر اشاره کرد و گفت: در حال حاضر کل تولید کشور در این کالا ۱۱ هزار تن است، اما مصرف آن ۹۰ هزار تن است و به این ترتیب کمبود این کالا تنها با واردات حل می‌شود که واردات آن هم به دلیل قیمت‌گذاری نادرست در حال حاضر برای واردکنندگان به صرفه نیست. این مشکل سبب شده است تا عرضه ۵۰۰ تنی این کالا در رینگ پتروشیمی با ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تن تقاضا روبه‌رو شود و به این ترتیب بورس کالا به اجبار این کالا را بین مصرف‌کنندگان تقسیم می‌کند. وی همچنین به عرضه محصولات با نرخ فوب در رینگ پتروشیمی اشاره کرد و گفت: نرخ عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا، فوب در نظر گرفته شده و همچنین قرار است مجتمع‌های پتروشیمی محصولات خود را با نرخ فوب منهای ۱۵ درصد در خارج از بورس به فروش برسانند.

هاشمیان، با اشاره به انتخاب بورس کیش توسط دولت به عنوان بورس نفت می‌گوید: بورس کالا تمامی امکانات را برای راه‌اندازی بورس نفت در هر زمان و هر کجا دارد. اگر چه هنوز بورس نفت به صورت رسمی افتتاح نشده، اما طرح‌های آزمایشی برای افتتاح این طرح در حال انجام است.