علل افزایش قیمت طلا در هفته گذشته
هفته گذشته، بهای طلا با روندی صعودی همراه بود؛ به طوری که هر اونس طلا از روز شنبه هفته گذشته تا روز شنبه هفته جاری بیستم فروردین ماه با افزایش ۲۳/۳ درصدی همراه بود. اهم اتفاقاتی که در هفته گذشته در بازار جهانی اتفاق افتاد و بازار طلا را نیز تحت تاثیر خود قرار داد، عبارتند از: در روز یکشنبه سیزدهم فروردین در بازار جهانی، انتشار گزارش مشاغل آمریکا منجر به افزایش ارزش دلار و در پی آن کاهش قیمت طلا در بازارهای جهانی شد و هر اونس طلا در این روز بین ۷/۱۴۲۷ دلار و ۴/۱۴۳۰ دلار در نوسان بود.
در روز چهاردهم فروردین در بازار داخلی قیمت سکه طرح قدیم ۴۳۰ تا ۴۳۵ هزار تومان، سکه طرح جدید ۳۸۸ تا ۳۹۱ هزار تومان، نیم سکه ۱۹۲ تا ۱۹۵ هزار تومان، ربع سکه ۱۰۶ تا ۱۰۹ هزار تومان معامله شد. قیمت سکههای یک گرمی ۵۰ هزار تومان و یک گرم طلای ۱۸ عیار ۳۹ هزار تومان معامله شد.
در روز دوشنبه پانزدهم فروردین اقدام آمریکا مبنی بر افزایش ذخایر نفتی خود بهدلیل نگرانی نسبت به ناآرامیها در خاورمیانه و شمال آفریقا و محدودیت عرضه نفت باعث رشد نرخ نفت و به دنبال آن افزایش قیمت طلا شد؛ به طوری که میانگین هر اونس طلا در این روز نسبت به روز قبل با افزایش ۶/۲ دلاری رو به رو بود.
در بازار داخلی نیز در این روز قیمتها تا حدی تعدیل شدند و هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازارهای داخلی ۳۸ هزار و ۹۲۰ تومان، هر قطعه سکه بهار آزادی طرح قدیم ۴۳۵ هزار تومان، طرح جدید ۳۹۱ هزار تومان، نیم سکه ۱۹۴ هزار تومان، ربع سکه ۱۰۸ هزار و ۵۰۰ تومان و سکههای گرمی ۵۰ هزار تومان در بازار تهران به فروش رفت.
در روز چهارشنبه هفدهم فروردین ماه گمانهزنیهایی مبنی بر رشد نرخ بهره در نشست بانک مرکزی اروپا، باعث شد تا مقداری نرخ طلا کاهش یابد؛ ولی با این وجود برخی از سرمایهگذاران نقدینگی خود را به بازارهای دیگر منتقل کردهاند. با وجود کاهش حجم فروش در بازار فیزیکی طلا، ولی همچنان نگرانی از رشد نرخ تورم، ناآرامیهای مرگبار در لیبی و خاورمیانه و همچنین افزایش قیمت مواد غذایی موجب حمایت از بازار طلا به عنوان یک پناهگاه مطمئن شد.
در این روز همراه با تضعیف ارزش دلار در برابر یورو، قیمت طلا در بازارهای جهانی با ۱۷ دلار افزایش نسبت به روز قبل به ۱۴۵۷ دلار در هر اونس رسید. در پی افزایش قیمت طلا، قیمت انواع سکه نیز در بازار داخلی افزایش یافت؛ به طوری که قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم به ۴۴۵ هزار تومان، طرح جدید به ۴۲۰ هزار تومان، نیم سکه به ۲۰۷ هزار تومان، ربع سکه به ۱۲۰ هزار تومان و سکه گرمی به ۵۳ هزار تومان رسید.
در روز پنج شنبه هجدهم فروردین ماه با ورود بانک مرکزی برای مداخله و کنترل بازار سکه، قیمت انواع سکه در بازار با افت قابل توجهی روبهرو بود. سکه بهار آزادی در این روز بین ۴۰۲ تا ۴۰۴ هزار تومان به فروش میرسید که نسبت به نرخ ۴۲۰ هزار تومانی روز قبل با افت قیمت همراه بود. سکه طرح قدیم با نرخ ۴۵۰ هزار تومان تا ۴۴۷ هزار تومان در نوسان بود. نیم سکه و ربع سکه نیز با ۵۰۰۰ تومان و ۲۰۰۰ تومان افت قیمت به ترتیب ۲۰۲ هزار تومان و ۱۱۸ هزار تومان به فروش رفت. هر گرم طلای ۱۸ عیار را ۴۰ هزار تومان و قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز به قیمت هر اونس ۱۴۵۷ دلار رسید. سکههای گرمی نیز ۵۳ هزار تومان معامله شد. در این روز منابع SPDR ، ۱۱ تن افزایش یافت که بزرگترین رشد یک روزه نسبت به ۱۲ ماه گذشته بود.
در روز جمعه نوزدهم فروردین فشار وارده از بودجه بندی دولت ایالات متحده بر بانک مرکزی این کشور باعث سقوط بهای دلار و رشد نرخ طلا شد. همچنین در این روز نگرانی از ادامه ناآرامیها در خاورمیانه و بحران بدهیها در منطقه یورو، قیمت طلا را روز جمعه به بالاترین حد رساند؛ به طوری که در بازار نیویورک با کمترین قیمت به ۱۴۵۷ دلار و ۴۵ سنت و در بالاترین سطح به ۱۴۶۸ دلار و ۸۱ سنت در هر اونس معامله شد.
در روز شنبه بیستم فروردین ماه همزمان با آغاز معاملات فلزات گرانبها در بورس نیویورک هر اونس طلای زرد با بهای ۱۴۶۹دلار به فروش رسید. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی، علت افزایش بهای طلا در روزهای گذشته را بحران در برخی کشورهای عربی از جمله لیبی و نگرانیهای ناشی از وضعیت اقتصادی ژاپن پس از وقوع سونامی در این کشور اعلام کردهاند. همچنین کاهش بیسابقه ارزش دلار در برابر پول واحد کشورهای اروپایی (یورو) یکی دیگر از علل افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی شده است. در بازار داخلی افزایش قیمت طلا به ۱۴۷۰ دلار در هر اونس، به دلیل افزایش قیمت نفت و در نتیجه افزایش قیمت جهانی طلا به ۱۴۷۰ دلار در هر اونس قیمت انواع سکهها در بازار داخلی را افزایش داد، قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۴۵۰ هزار تومان، طرح جدید ۴۰۵ هزار تومان، نیم سکه ۲۰۲ هزار تومان، ربع سکه ۱۱۷ هزار تومان و سکه یک گرمی ۵۲ هزار تومان است.
در این رابطه بانک کارگشایی به منظور پاسخگویی به نیاز بازار طلا و ایجاد تعادل در معاملات در این روز علاوه برفروش سکه، فروش شمش طلا را نیز از طریق حراج حضوری در محل بانک کارگشایی در همه روزهای هفته به غیر از روزهای تعطیل از ساعت ۱۶ تا ۱۹ بعدازظهر انجام دهد.
در یک هفتهای که گذشت ترس از بحران مالی پرتغال، بدهیهای منطقه یورو، کاهش عرضه نفت خام و روند صعودی موادغذایی، مخصوصا ذرت، از مهمترین علل افزایش بهای این فلز گرانبها به شمار میرفتند.
منبع: شرکت کارگزاری مبین سرمایه
ارسال نظر