تداوم سهمیه‌بندی و تثبیت قیمت‌ها در رینگ فولاد

عکس: حمید جانی‌پور

با فروش ۷۶۰ تومانی میلگرد نقدی و ۷۷۰ تومانی میلگرد سلف صورت گرفت گروه بورس کالا- منیژه حیاتی: با وجود کاهش نسبی تقاضای آهن، دیروز مجددا محصولات ذوب‌آهن اصفهان به صورت سهمیه‌بندی میان کارگزاران توزیع شد‌.

بر اساس این گزارش، اگرچه ذوب‌آهن با توجه به میزان تولید ماهانه امکان افزایش عرضه را داشت، اما از آنجا که به عنوان اهرم تنظیم بازار باید توان پاسخگویی به تقاضاهای بازار را تا پایان ماه داشته باشد‌، همه محصول را عرضه نکرد‌. در نتیجه به هر کارگزار پیشنهاد داده شد تا ۷۳ درصد از کل درخواست خود را خرید کند؛ از این‌رو سبد میلگرد و تیرآهن این شرکت با همان نرخ قبلی (۷۶۰ تومان) معامله شد.

علاوه بر این موضوع‌، تالار بورس کالا مجددا با حضور ۲ شرکت جدید برگزار شد‌. دیروز فولاد قزوین و پارس آرمان شفق هر یک ۱۱۰۰ تن کالا با نرخ ۷۷۰ تومان در بورس فروش داشتند‌. برخی از فعالان بازار، کاهش تقاضا در بازار را در مقایسه با هفته‌های قبل‌، بسته بودن بازارهای جهانی به دلیل تعطیلات سال جدید و همچنین فروش همه کالاهای بخش خصوصی برای سلف ۱۲ فروردین می‌دانند؛ چرا که عموما بازار آهن تا اواسط اردیبهشت ماه با کسادی روبه‌رو است و برخلاف اسفند تقاضای زیادی وجود ندارد؛ از این‌رو دیروز نیز تقاضای اصلی بازار روی محصولات ذوب‌آهن بود که برای دی و بهمن که یکی سلف و دیگری نقدی بود، وجود داشت.

فروش سلف بلندمدت‌، خوب یا بد

اگرچه قیمت‌های فعلی بورس در مقایسه با نرخ‌های نقدی بازار آزاد منطقی است و با در نظر گرفتن هزینه‌های خواب پول و هزینه‌های بورس نرخ آن در سطح قیمت‌های بازار آزاد قرار می‌گیرد، اما به عقیده فعالان بازار از آنجا که مدت سلف‌، بسیار طولانی مدت و ۳ ماهه است امکان اینکه این موضوع باعث توزیع سود و رانت یا بازارسازی‌های نامعقول در بازار و در زمان تحویل این کالاها شود زیاد است؛ چرا که برای مثال اگر قیمت‌ها در بازار در زمان تحویل کالاها نزولی و پایین‌تر باشد امکان دارد که برای فروش بهتر این کالاها برخی بازارسازی‌های غیرواقعی در بازار صورت بگیرد‌. در همین حال برخی از فعالان بازار به روی دیگر سکه اشاره کرده و معتقدند برعکس این موضوع نیز امکان دارد، رخ‌بدهد. برای مثال این امکان وجود دارد که قیمت‌ها روند روبه رشد داشته باشد و در زمان تحویل افرادی که کالاهای سلف خریده‌اند و در مقابل دیگران نتوانستند از این سهمیه استفاده کنند‌، سود بالایی را به دست می‌آوردند‌. از این‌رو بسیاری از فعالان بورس کالا پیشنهاد می‌کنند که فروش‌های سلف در بورس از سوی کارشناسان دقیق‌تر مورد بررسی قرار بگیرد؛ چرا که ۳ ماهه بودن این معاملات به عقیده آنها اثرات منفی نیز دارد و در برخی موارد نه تنها عامل تنظیم بازار نمی‌شود، بلکه کشف قیمت‌های واقعی را نیز با مشکل مواجه می‌کند.

در حال حاضر، در خصوص اینکه آیا قیمت‌ها برای تولیدکننده‌ها ضرر دارد یا خیر دو نوع تحلیل در بازار وجود دارد؛ به طوری که برخی با توجه به نرخ شمش در بازار‌، قیمت‌های ۷۷۰ تومانی بورس را برای تولیدکننده‌ها توجیه پذیر نمی‌دانند، اما در مقابل برخی نیز با اشاره به اینکه تولیدکننده‌ها تنها بخشی از کالای خود را در بورس عرضه می‌کنند که به دلیل کشش پایین بازار‌، از این عرضه‌ها نیز مقدار کمی ‌مورد معامله قرار می‌گیرد معتقدند ضررو زیانی عملا نصیب این شرکت‌ها نمی‌شود؛ چرا که شمش دولتی نیز به‌اندازه فروش آنها در بورس ارائه می‌شود و این امر هزینه آن بخش از تولیدشان را که در بورس معامله می‌کنند، منطقی می‌کند.

ضرورت وحدت رویه در توزیع کالا

در خصوص نحوه توزیع کالا در بورس نیز برخی از کارگزاران اجرای قوائد متعدد را در جریان این توزیع‌ها مطرح کرده و آن را عامل کند شدن جریان معاملات رینگ می‌دانند. برای مثال یکی از کارگزاران بحث مطرح شدن سهمیه‌بندی کالا بر اساس کد مشتری یا کارگزار یا بر اساس میزان ثبت سفارش کارگزاران را که در تالار پیشنهاد می‌شود یکی از این موارد ذکر کرده و خواستار وحدت رویه بورس در این موضوع شد‌.

در همین خصوص چندی پیش نیز کانون کارگزاران طی جلساتی به بررسی وحدت رویه در امور معاملات تالار بورس کالا پرداخته و در بورس کالا نیز تایید شد، اما به گفته کارگزاران هنوز تاثیری بر رویه معاملات نداشته است‌.

عرضه محصول ۲ شرکت جدید در بورس

دیروز در بورس کالا سبد میلگرد A۳، ۱۴ تا ۲۵ فولاد آذربایجان با نرخ ۷۷۰ تومان ۵ هزارو ۵۰۰ تن عرضه شد که ۱۵۴۰ تن معامله شد‌. سبد میلگرد گروه ملی نیز با قیمت ۷۶۰ تومان ۱۱ هزار تن فروش رفت‌. سبد میلگرد ۱۴ تا ۳۲ فولاد کویر نیز با قیمت ۷۷۰ تومان ۳۳۰۰ تن معامله شد‌. سبد میلگرد A۲،و ۱۲ و ۱۴ فولاد کرمان با نرخ ۷۷۰ تومان ۵ هزارو ۵۰۰ تن عرضه شد که ۲۲۰ تن فروش رفت‌. سبد میلگرد و تیرآهن ذوب آهن با نرخ ۷۶۰ تومان ۶۱ هزارو ۳۸۰ تن معامله شد. سبدمیلگرد و تیرآهن مخلوط ذوب‌آهن (نقدی) با قیمت ۷۶۰ تومان ۱۲۰۰ تن عرضه شد که ۸۰۰ تن فروش رفت‌. میلگرد A۲، ۱۴ تا ۱۸ فولاد قزوین ۱۱۰۰ تن و میلگرد A۲، ۱۰ پارس آرمان شفق نیز با قیمت ۷۷۰ تومان ۱۱۰۰ تن معامله شد‌. میلگرد A۲،و ۱۴ و ۱۶ فولاد خرم آباد نیز با قیمت ۷۷۰ تومان ۱۱۰۰ تن عرضه شد که ۵۵۰ تن فروخته شد‌. همه این کالا برای ۱۲ فروردین ماه عرضه شده بودند به جز ۲ سبد تیرآهن و میلگرد ذوب آهن که برای ۳۰ بهمن و ۱۵ دی ماه عرضه شده بودند‌.