گروه بورس کالا- بازار فولاد هفته گذشته با توجه به تعطیلات عید قربان در سکوت به سر برد، اما با شروع هفته جدید دچار تحرک اندکی شد. تعطیلات عید قربان در هفته گذشته بازار کشورهای مسلمان را نیز با رکود روبه‌رو کرد. از این رو مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازارهای جهانی و داخلی پرداخته است که در پی می‌آید.

انتظار تجار برای رشد قیمت بیلت

روس‌ها در هفته گذشته تلاش کردند که قیمت بیلت را بالا ببرند، اکثر کارخانه‌ها سفارشات ماه دسامبر را بسته‌اند. از آنجا که قیمت قراضه رو به افزایش است و سفارشات فصل اول سال آینده در پیش، آنها تلاش می‌کنند تا قیمت‌ها را افزایش دهند. قیمت فوب دریای سیاه ۲۰ دلار افزایش یافت و به ۵۷۰ دلار هر تن رسید. این در حالی است که قیمت فوب آستاراخان با ۱۰ دلار افزایش به ۵۹۵ دلار هر تن رسیده، قیمت تحویل بنادر خاوردور هم به ۵۹۰ دلار هر تن افزایش داده شد. قیمت بیلت افزایش داشته، ولی حجم معاملات بسیار پایین است. پیشنهادهای کارخانه‌ها هم در تناژ محدود است به غیر از افزایش قیمت قراضه، دلیل دیگر رشد قیمت، انبار سازی بعضی از تجار بزرگ است آنها انتظار دارند قیمت‌ها افزایش یابد، بنابراین خریدهای خود را در قیمت‌های پایین انجام می‌دهند. با این حال قیمت بیلت در بورس لندن تغییری نداشت. در کشورهای مسلمان هم به علت تعطیلات عید قربان عملا معامله صورت نمی‌گرفت.

روند نزولی نرخ بیلت در ایران

قیمت بیلت در ایران هفته قبل با ۱۰ تومان کاهش روبه‌رو شد. بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر که اول هفته در انزلی هر کیلو ۷۱۰۰ ریال پیشنهاد می‌شد در آخر هفته به ۷۰۰۰ ریال هم رسید. روز یکشنبه نیز یک شرکت شمش سایز ۱۵۰ را تحویل ۱۰ روز آینده در قیمت ۶۸۵ تومان تحویل بندرامام عرضه کرد، در حالی که قیمت همان روز ۷۰۵ تومان بود. شایعاتی مربوط به خرید ایرانی‌ها در ماه اکتبر با حجم ۵۰۰ هزار تن بیلت از سی آی اس و حدود ۲۰۰ هزار تن از ترکیه وجود دارد؛ اما این شمش‌ها هنوز به بنادر ایران نرسیده‌اند. احتمال آن می‌رود با ورود این محموله‌ها به‌خصوص در ماه‌های پیش‌رو که تقاضا روبه کاهش است قیمت باید تنزل یابد. یک نکته دیگر در مورد آینده بیلت در بازار ایران اهمیت دارد و آن این است که اعتبارات ریفاینانس برای ورق گرم بسته شده در نتیجه سفته بازها که تابه‌حال روی ورق گرم بازی می‌کرده‌اند به سمت خرید بیلت می‌روند و این امر در آینده قیمت بیلت را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد، قیمت بیلت تحویل بنادر شمالی ایران با اعتبار اسنادی ۶۳۰ دلار عرضه می‌شد ولی مقدار آن محدود بود.

ثبات در بازار مقاطع

قیمت مقاطع در هفته گذشته با ثبات و رو به بالا بود. علت این امر کاهش ارزش دلار و بالا رفتن قیمت قراضه و بیلت بود، ولی تقاضا همچنان ضعیف است. بزرگ‌ترین بازار مقاطع در ماه‌های اخیر خاورمیانه و خاوردور بوده است، منطقه خاورمیانه به علت نزدیک بودن تعطیلات عید قربان عملا با سکوت روبه‌رو بود. در خاوردور هم بازار کشش افزایش قیمت زیادی را ندارد، حداکثر ۶۳۰ دلار سی اف آر ظرفیت قیمت خاوردور است. در اروپا قیمت میلگرد به ۴۱۰ یورو هر تن رسید. تیرآهن هم ۵۰۰ یورو هر تن معامله شد. بعضی از کارخانه‌های ترک تولید خود را پایین آورده‌اند، چون تقاضا بسیار محدود است و آنها نمی‌توانند بیش از ۶۱۰ دلار فوب کالایشان را عرضه کنند. در آمریکا کارخانه‌ها شاخص قیمت میلگرد را ۲۰ دلار هر شورت تن افزایش دادند و به ۶۵۰ تا ۶۷۰ دلار هر شورت تن درب کارخانه رساندند. در مجموع تقاضای مقاطع در دنیا ضعیف است و همین امر تجار را وادار به احتیاط و انجام معامله در حداقل مقدار کرده است.

تحرک در بازار مقاطع در ایران

از اول هفته قیمت‌ها روند نزولی داشت روز شنبه بازار کاملا ساکت بود، ولی از روز بعد کمی تحرک دیده شد. انتظار آن می‌رود که قیمت‌ها کاهش یابد چند دلیل برای این دیدگاه موجود است، اول روند رو به کاهش تقاضای فصلی، دوم سیاست دولت برای تنزل قیمت میلگرد و تیرآهن تا مرز ۷۰۰ تومان هر کیلو در بورس کالا، سوم فشار بر عرضه تولید داخلی.

در بازار امروز ایران میلگرد از امارات، مصر، ترکیه، سی آی اس عرضه می‌شود ضمن اینکه تولیدکنندگان داخلی هم به فروش خود ادامه می‌دهند.

تقاضای محدود ورق در چین

ورق در چین کمی افزایش قیمت داشت، اوایل هفته ورق گرم و ورق سرد هر تن ۲۰ دلار بالا رفت، ولی در آخر هفته چند کارخانه بزرگ قیمت‌هایشان را کاهش دادند. قیمت ورق گرم ۲۵ دلار و ورق سرد ۳۵ دلار پایین‌تر اعلام شد. در حالی که کارخانه‌های درجه اول قیمت‌ها را برای دسامبر ثابت نگاه داشته اند، چینی‌ها ورق گرم کویل را تا ۶۳۰ دلار سی اف آر خاوردور عرضه کردند، ولی خریدار نداشتند. با توجه به این شرایط پیش‌بینی می‌شود روند نزولی قیمت ورق در چین ادامه داشته باشد، چون تقاضا محدود است. قیمت ورق گرم در شمال اروپا روی ۶۵۰ تا ۶۷۰ دلار ثابت مانده، ولی موجودی انبارها کم است در جنوب اروپا ورق گرم در ۶۱۰ دلار عرضه می‌شود که نسبت به هفته قبل ۱۰ تا ۲۰ دلار افزایش نشان می‌دهد. کارخانه‌ها به علت کاهش ارزش دلار و بالا رفتن قیمت قراضه سعی در بالا بردن قیمت دارند، ولی تجار علاقه‌ای به خرید نشان نمی‌دهند.

در آمریکا روند نزولی قیمت ورق متوقف شده، ورق گرم در غرب آمریکا ۶۱۰ دلار هر تن عرضه شده که نسبت به هفته قبل ۵ تا ۸ دلار بیشتر است. روس‌ها ورق گرم را تا ۱۰ دلار بالاتر به قیمت ۵/۶ دلار فوب دریای سیاه عرضه کردند، ورق سرد را هم تا ۷۴۰ دلار، ولی فروش‌ها در تناژهای بسیار محدود است. منطقه خلیج فارس و شمال آفریقا به علت تعطیلات تحرکی نداشت. به نظر می‌رسد کاهش قیمت ورق متوقف شده چون تولید کارخانه‌ها هم به حداقل خود رسیده، از طرف دیگر اکثر کارخانه‌ها در سی آی اس و جنوب اروپا منتظر سال جدید هستند چون سهمیه صادراتی امسال آنها به اروپا بسته شده است.

روند نزولی قیمت ورق در ایران

قیمت ورق از اوایل هفته پیش نزولی بود. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول عرض یک متر در انزلی که اول هفته ۷۱۴ تومان معامله می‌شد، در آخر هفته به ۶۹۵ تومان هر کیلو هم رسید. ورق گرم ضخامت ۵/۲میلیمتر به بالا با ثبات قیمت روبه‌رو بود، ولی تقاضا بسیار محدود بود. متوسط قیمت ورق گرم ضخامت ۵/۲ تا ۱۵ میلیمتر تحویل در تهران ۷۶۰ تومان بود، ورق سرد بازار بسیار کمرنگی دارد و تقاضا هم ضعیف است. ورق گالوانیزه با اینکه موجودی کمی دارد و در بعضی سایزها با کمبود روبه‌رو شده، ولی باز هم تغییر قیمتی نداشت و ثابت ماند. تجار اکثرا با حالت ناامیدی در انتظار نشسته اند تا ببینند تصمیم دولت در مورد برنامه هدفمند کردن یارانه‌ها چه زمانی اجرا می‌شود. این در حالی است که قیمت‌های کارخانه‌های ایران هم در بورس ثابت مانده و قیمت‌های وارداتی هم تغییری نداشتند.

ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر تحویل بنادر شمالی ۶۳۰ تا ۶۴۰ دلار، ورق سرد قزاقستان و روسیه ۷۵۰ دلار و ورق گالوانیزه ۸۵۰ تا ۸۶۰ دلار پیشنهاد می‌شود.

ادامه روند صعودی در بازار قراضه

بر خلاف سنگ‌آهن، روند صعودی قراضه سریع تر بود و این روند ادامه دارد. قراضه کلاس ۲ در ژاپن ۱۲ تا ۳۰ دلار هر تن بالا رفت، همین امر باعث شد تا ژاپنی‌ها قیمت قراضه صادراتی را ۳۶۰ دلار فوب اعلام کنند. البته بخشی از این افزایش قیمت ناشی از کاهش ارزش دلار است. کارخانه‌های ژاپنی اخیرا با مشتریان عمده خود توافق‌هایی را امضا کرده‌اند که در قبال تحویل بخشی از ورق مورد نیاز مشتری‌ها، قراضه یا ضایعات مربوطه را دریافت کنند، این امر نشان دهنده محدودیت عرضه قراضه در ژاپن است.

قراضه تحویل بنادر ترکیه هفته قبل ۴ دلار افزایش یافت و به ۳۹۵ دلار هر تن رسید. در کره هیوندایی قراضه ژاپن را ۲۱ دلار گران‌تر در قیمت ۳۶۳ دلار برای کلاس ۲ معامله کرد، در حالی که فروشنده ناراضی بود. در اروپا قیمت قراضه ۱۶ دلار هر تن افزایش یافت، قراضه تحویل خاوردور به ۴۱۰ تا ۴۲۰ دلار بسته به ترکیب آن رسیده است و احتمالا این روند ادامه یابد، در حالی که قیمت مقاطع همچنان ثابت مانده است. در آمریکا قراضه کلاس یک هر لانگ تن ۵/۱۸ دلار بالا رفت و به ۳۴۰ دلار هر لانگ تن درب کارخانه رسید.